Στα γρήγορα: Τέταρτο κατά σειρά και comeback album θα λέγαμε βάσει την υποτιθέμενης διάλυσής τους για την παρέα του James Murphy στο label της DFA όπου και ηγείται, εφτά χρόνια μετά το This Is Happening.

Την ακούσαμε: Ενώ στο προηγούμενο διάστημα ο James Murphy φαινόταν σαν να θέλει να ενισχύσει τον μύθο του rockstar γύρω από το όνομά του, γύρω από το «δράμα» και την υποτιθέμενη διάλυση της μπάντας του, αυτό που κάνει στο American Dream είναι να υμνεί ξανά τους δικούς του ήρωες. Aπό το opening track “oh baby” που είναι σαφής αναφορά στο “Dream Baby Dream” και τον Alan Vega (“Oh baby you’re having a bad dream” λέει ο Murphy, “Dream baby dream” έλεγε εν έτει 1986 ο Vega με τους Suicide), μέχρι το υπνωτικό “how do you sleep?”. Το πνεύμα του Bowie στοιχειώνει τον δίσκο (“change your mind”) ενώ και το κλείσιμο του ματιού στο Remain In Light είναι προφανές (“emotional haircut”). Όπως λέει και μόνος του ο Muprhy στο προαναφερθέν κομμάτι ““You got numbers on your phone of the dead that you can’t delete”. Highlights του δίσκου εξακολουθούν να παραμένουν τα singles “call the police” και το disco friendly “tonite”.

Τρέξε μακριά: Αν θεωρείς απάλευτη drama queen τον Murphy.

Τ’ είπες τώρα; «Όσο το American Dream είναι ένα album αναγέννησης, τόσο είναι εμμονικό με το τέλος: της φιλίας, του έρωτα, των ηρώων, ενός συγκεκριμένου τύπου φανατικότητας, του ίδιου του αμερικανικού ονείρου.» –Pitchfork

Να τ’ αφήσω; 89/100 –Metacritic

https://www.youtube.com/watch?v=zWKIWNJnlzI