ΔΙΕΘΝΗΚομμουνιστές επαναστάτες στα βάθη της ζούγκλας

Κομμουνιστές επαναστάτες στα βάθη της ζούγκλας

Ένα αντάρτικο που ξεκίνησε το 1968 και κρατάει ως τις μέρες μας.
Φωτογραφίες: Rolex Dela Pena/EPA
Φιλιππίνες

Οι Φιλιππινέζοι πολεμιστές του NPA (New Peoples Army) αποτελούν την στρατιωτική πτέρυγα του Κομμουνιστικού κόμματος των Φιλιππίνων. Διεξάγουν ανταρτοπόλεμο εναντίων των κυβερνήσεων της χώρας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, και θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από πολλά δυτικά κράτη. Αν και το κομμουνιστικό κόμμα υπήρχε στη χώρα από το 1930, επανιδρύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1968, ημέρα των 75ων γενεθλίων του Μάο Τσε Τουνγκ.

Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
Φιλιππίνες

Αντλώντας δύναμη από το θυμό των Φιλιππινέζων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φερδινάντο Μάρκος, έφτασαν κάποια στιγμή να απαριθμούν ως και 25000 μαχητές. Έπειτα όμως από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, και την κατάρρευση της δικτατορίας του Μάρκος στα μέσα της δεκαετίας του 80, έχασαν σε δύναμη με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξεπερνούν τις 4000. Μετά από 50 χρόνια αντάρτικου το οποίο έχει κοστίσει 35000 θανάτους και έχει βυθίσει μεγάλες περιοχές της Φιλιππινέζικης επαρχίας σε φτώχεια και εξαθλίωση, αντάρτες και κυβέρνηση προσπαθούν από το 2011 να βρουν μια φόρμουλα κατάπαυσης πυρός, η οποία συχνά παραβιάζεται κι από τις δύο πλευρές.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 30 Ιουλίου και δείχνουν μια ομάδα ανταρτών στα βουνά της Σιέρα Μάντρε στην επαρχία της Λουζόν.

Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.