ΓΕΥΣΗΜε το «Κόκκιον», η Πρωτογένους έχει πλέον και χειροποίητο παγωτό

Με το «Κόκκιον», η Πρωτογένους έχει πλέον και χειροποίητο παγωτό

Δοκιμάσαμε τις γεύσεις της νέας άφιξης που υπογράφει ο Βασίλης Παπαματαθαίου: Κρέμες που αναδεικνύουν την ποιοτική πρώτη ύλη του, σορμπέ με πραγματική γεύση φρούτων κι ακαταμάχητες σοκολάτες.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Εδώ και λίγα χρόνια ακούμε, διαβάζουμε και γράφουμε για ένα μικρό καμπυλωτό στενάκι στην περιοχή του Ψυρρή που γεμίζει με νέες αφίξεις, μαζεύει δημιουργικές προσπάθειες κι  έχει αποκτήσει μόνιμους «κατοίκους».

Στην Πρωτογένους μπορείς να χτενιστείς, να πιεις και να ακούσεις καλή μουσική, να αναζητήσεις vintage κομμάτια για την γκαρνταρόμπα αλλά και για το σπίτι σου, να φας νεοϋρκέζικη πίτσα και να χορέψεις σε ένα σκοτεινό υπόγειο, να αράξεις με τις ώρες σε τραπεζάκια που βγαίνουν έξω από τα μπαρ της, να αγοράσεις τις νέες κυκλοφορίες της αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής,  να σταθείς στο αυθόρμητο σαββατιάτικο «ορθάδικο» που στήνεται τα Σάββατα στον δρόμο εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Το Κόκκιον η νέα νόστιμη άφιξη του κέντρου

Ο Βασίλης Παπατμαθαίου είχε εργαστεί για χρόνια ως ζαχαροπλάστης στο εξωτερικό αλλά ποτέ μέχρι σήμερα στην Αθήνα

Πρόσφατα αποφάσισε να κάνει το δικό του βήμα φτιάχνοντας χειροποίητο παγωτό στην οδό Πρωτογένους

Το τελευταίο νέο του δρόμου είναι δροσιστικό, χειροποίητο και ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες που μας περιμένουν στην Αθήνα. Η οικογένεια του Βασίλη Παπαματθαίου βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην Πρωτογένους, αφού ο παππούς του διατηρούσε ένα κατάστημα με εργαλεία το οποίο έχει μετατραπεί σε κατάστημα εξοπλισμού εστίασης. Παράλληλα, εδώ και λίγες μόλις μέρες αποτελεί και το νέο hip παγωτατζίδικο της πόλης.

Μπαίνοντας λοιπόν στο Κόκκιον μπορείς να διακρίνεις τα ράφια του paraxenesyles.com που έχει είσοδο στην οδό Αθηνάς. Ζαχαροπλάστης για χρόνια στο εξωτερικό -κυρίως στη Γαλλία- ο Βασίλης Παπαματθαίου θέλησε να δημιουργήσει μαζί με τον φίλο του Ανδρεά Τόλια έναν μικρό, καλαίσθητο χώρο που φτιάχνει αληθινό παγωτό. Χρησιμοποιεί πλέον και ο ίδιος την πρώτη ύλη με την οποία προμηθεύει εστιατόρια και ξενοδοχεία και βγάζει το προϊόν του «στον δρόμο».

Ο πάγκος του μοιάζει με νέας γενιάς τρόλεϊ παγωτού, στους μαυροπίνακες και στο λευκό του πλακάκι που στέκονται πάνω στο γυμνό τσιμέντο μπορεί κανείς να διαβάσει όλα όσα προσφέρει (και είναι αρκετά). Προς το παρόν θα βρείτε 24 γεύσεις παγωτού, το κάθε ένα έχει τη δική του μοναδική συνταγή και δεν παρασκευάζεται με έτοιμες σκόνες. Το γάλα που χρησιμοποιεί έρχεται από τον Βόλο δύο φορές την εβδομάδα ενώ τα υπόλοιπα συστατικά εισάγονται από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, την Αϊτή ή μετακομίζουν από τη γειτονική οδό Ευρυπίδου.

Μπαίνοντας στο Κόκκιον…

…μπορείς να διακρίνεις τα ράφια του paraxenesyles.com

Μανταρίνι με τζίντζερ και σοκολάτα με φρούτα του πάθους

Χειροποίητα παγωτά έτοιμα και συσκευασμένα για να τα απολαύσετε σπίτι σας

Ο Βασίλης Παπαματθαίου αφήνει τις γεύσεις του να ωριμάσουν, χρησιμοποιεί φρέσκα φρούτα κι αυθεντική σοκολάτα. Μια καλή επιλογή για να έρθετε σε επαφή με τη δουλειά που κάνει ο ζαχαροπλάστης της Πρωτογένους είναι η κρέμα ανθόγαλο. Στην ίδια λογική φτιάχνεται και το γιαούρτι με μυτιληνιό πρόβειο, το καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, ενώ το μασκαρπόνε του με σύκο και πετιμέζι ωριμάζει πέντε μέρες (το τυρί φτιάχνεται από τον ίδιο και είναι εξαιρετικό). Στην κατηγορία «κρέμες» θα βρείτε επίσης μια πολύ νόστιμη αλμυρή καραμέλας, κρέμα με μπισκότο βουτύρου και στρατσιατέλα για τους πιο κλασικούς. 

Από ξηρούς καρπούς, το Κόκκιον προσφέρει πρωτότυπες γεύσεις όπως ωμό αμύγδαλο και φασόλι τόνκα, χαλβά και φιστίκι με καραμέλα. Οι οπαδοί της σοκολάτας θα απολαύσουν μία λευκή με κομματάκια φράουλας, μία γάλακτος με πορτοκάλι και πιπέρι, μαύρη με φρούτα του δάσους αλλά και μια με 67% κακάο.

Αν θέλετε να αποφύγετε το γάλα, επιλέξτε κάποια από τις σορμπέ γεύσεις. Η φράουλα, το μανταρίνι-τζίντζερ, τα κόκκινα φρούτα, το λεμόνι σε συνδυασμό με τη λουΐζα, το μάνγκο και η πολύ ιδιαίτερη καρύδα με μπισκότο σοκολάτας στον ατμό έχουν σώμα και πραγματική γεμάτη γεύση φρούτων.

Ο Βασίλης Παπαματθαίου αφήνει τις γεύσεις του να ωριμάσουν, χρησιμοποιεί φρέσκα φρούτα και αυθεντική σοκολάτα.

Το Κόκκιον φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε μια νέα όαση δροσιάς στην πόλη

Τα κυπελλάκια του ξεκινούν από 2,50 και φτάνουν έως τα 5,80 ευρώ, το κιλό κινείται από 20 έως τα 24 ευρώ ενώ στη βιτρίνα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη χαρουπιά του μαγαζιού θα δείτε έτοιμες συσκευασίες με χειροποίητο παγωτό για το σπίτι ή για δώρο.

Το Κόκκιον εξυπηρετεί  τους πρωινούς τύπους του κέντρου αφού ανοίγει από τις 8 το πρωί με ποιοτικό καφέ (στον οποίο μάλιστα προσθέτει το γάλα που χρησιμοποιεί στο παγωτό του), ροφήματα, σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ και φυσικά affogato. 

Η νέα άφιξη στην οδό Πρωτογένους ανοίγει από νωρίς το πρωί με καφέ.

Το Κόκκιον στον αριθμό 2 προσφέρει μέχρι τα μεσάνυχτα…

…δροσιστικές και χειροποίητες γεύσεις, ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες που μας περιμένουν στην Αθήνα.

Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Αθήνα. 
Κυρ- Πέμπ. 08.00-00.00/ Παρ. και το Σάββ. 08.00-01.00

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.