cell-phone-airplane-etiquette1

Με το Wi-Fi να εδραιώνεται σιγά-σιγά στις πτήσεις παγκοσμίως, οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν νέο βραχνά: τις κλήσεις! Μέχρι πρότινος, οι επιβάτες βλέπετε δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν στο τηλέφωνο αφού στα 35 και τα 40.000 πόδια δεν υπήρχε δίκτυο για να καλύψει τις ανάγκες τους. Χάρη στην υπηρεσία Wi-Fi on board” που προσφέρουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει. Οι κάτοχοι iOS και Android smartphones μπορούν να πραγματοποιήσουν άνετα κλήσεις χρησιμοποιώντας μία από τις τόσες messaging εφαρμογές που διατίθενται ελεύθερα, από το Messenger και το WhatsApp μέχρι τα ακόμα πιο «προχωρημένα» στον τομέα αυτόν, Viber και Skype.

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια, έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσουν οι αεροπορικές εταιρείες απέναντι στο νέο “trend”. Όταν δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των πτήσεων που εκτελούνται στον πλανήτη προσφέρεται πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi, θα επιτρέψουν στους πελάτες/επιβάτες τους την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων; Μην απορείτε καθόλου: τη στιγμή που σε όλα τα υπόλοιπα μέσα (τρένα, λεωφορεία, πλοία) δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, στα αεροπλάνα η κατάσταση ανέκαθεν διέφερε. Μέχρι τώρα βέβαια ουδείς είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα, αφού δεν είχε προκύψει η ανάγκη, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

how-will-we-survive-phone-calls-on-planes1

Στη λογική του «προσέχουμε για να έχουμε», το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη να ερευνά το ζήτημα, ακούγοντας προτάσεις επ’ αυτού. Το σκεπτικό του Υπουργείου είναι απόλυτα σωστό, αφού θεωρεί σωστό ο καταναλωτής να γνωρίζει όχι απλά πριν μπει στο αεροσκάφος αλλά πριν καν κλείσει το εισιτήριό του την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας που έχει επιλέξει σχετικά με τις Wi-Fi κλήσεις. Κι αν το θέμα σας φαίνεται ελάσσονος σημασίας, για σκεφτείτε, πώς θα σας φαινόταν αν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης Αθήνα – Λονδίνο, ο διπλανός σας δεν έβαζε με τίποτα γλώσσα μέσα, είτε χαλβαδιάζοντας με την καλή του, είτε προσπαθώντας να συνεννοηθεί με «τα παιδιά» στο γραφείο.

Οι ίδιες οι αεροπορικές πάντως δεν δείχνουν και ιδιαίτερα «ζεστές» στην ιδέα της πραγματοποίησης Wi-Fi κλήσεων εν ώρα πτήσης. Οι United και Southwest έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύουν ρητά την πραγματοποίηση κλήσεων στις πτήσεις τους, κάτι που δήλωσαν ότι προτίθενται να κάνουν και οι Delta και JetBlue, αγνοώντας μάλιστα την όποια απόφαση του Υπουργείου. Η American Airlines είναι αυτή που παρουσιάζεται πιο διαλλακτική, προσφέροντας υπηρεσία δορυφορικών κλήσεων στους business επιβάτες της, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στις κλήσεις κατά τη διάρκεια των πτήσεων αντιτίθεται και η Ένωση Αεροσυνοδών της χώρας. Με λίγα λόγια, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ψηφίζουν ρητά «όχι» και αυτή τη φορά, είναι πολύ πιθανό να έχουν στο πλάι τους και σημαντική μερίδα του κοινού.

wifi-on-board

Αυτό που με μια πρώτη, φευγαλέα σκέψη σας φαίνεται άνετο και θετικό, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που εν τέλει μπορεί να λύνει. Σε τελική ανάλυση, η επικοινωνία έχει πολλές μορφές, εν αντιθέσει με την ηρεμία και δη σε έναν τόσο κλειστό και περιορισμένο χώρο όπως η καμπίνα ενός αεροσκάφους. Καλή η τεχνολογία, δεν λέμε, αλλά με μέτρο, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε τέτοιο… υψόμετρο!