ΑΓΟΡΑΗ Visa προσφέρει για δεύτερη χρονιά 1.000.000 σε 15 ΜΚΟ και μοιράζει χαμόγελα

Η Visa προσφέρει για δεύτερη χρονιά 1.000.000 σε 15 ΜΚΟ και μοιράζει χαμόγελα

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του προγράμματος που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η Visa μαζί με τις συνεργαζόμενες τράπεζες προσφέροντας ανακούφιση εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Είναι τόσες και τόσες οι εκδηλώσεις και οι παρουσιάσεις στις οποίες παρευρισκόμαστε, αλλά πόσες από αυτές έχουν πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον; Την Δευτέρα 15 Μαΐου βρέθηκα σε μία η οποία οπωσδήποτε κατέρριψε τον μύθο των ανούσιων παρουσιάσεων και φυσικά δεν ήταν άλλη από την αναλυτική και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του προγράμματος στήριξης 15 ΜΚΟ από την Visa που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά και έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κολωνάκι. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι συμμετέχουσες ΜΚΟ, ενώ έγινε και μία σύντομη αναδρομή στα εντυπωσιακά επιτεύγματα της περσινής πρώτης χρονιάς της δράσης.

Η Visa, λοιπόν, μετά την πολύ ενθαρρυντική πρώτη χρονιά, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα, στηρίζοντας 15 ΜΚΟ σε συνεργασία με τις τράπεζες: ALPHA BANK, Τράπεζα Αττικής, Eurobank, HSBC, Postcredit, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς. Όπως τονίστηκε αρκετές φορές και στην εκδήλωση, έχει ως μέριμνα να χαρίσει ένα αίσθημα ασφάλειας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά προσφέροντας και ευκαιρίες εργασίας.

Οι 15 ΜΚΟ που στηρίζει φέτος το πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκαν αναλυτικά, επικεντρώνονται οι περισσότερες από αυτες γύρω από την μέριμνα των παιδιών: Το Χαμόγελο του Παιδιού που εδώ και 22 χρόνια στηρίζει παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, εξαφάνισης, παιδιά με προβλήματα υγείας και παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. Τα Παιδικά Χωριά SOS, που όπως τονίστηκε έχουν ως στόχο «κάθε παιδί να έχει μία οικογένεια και στέγη και να μεγαλώνει με αγάπη και σεβασμό, ιδίως, όσα παιδιά έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης». Το Μαζί για το Παιδί, μια ένωση δέκα κοινωφελών σωματείων που επικεντρώνονται, πέραν από την υλική, πνευματική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου καθώς «η σωστή ενημέρωση είναι μία καλή αρχή για κάθε συνειδητοποιημένη δράση», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Πιο ειδικά, η Κιβωτός του Κόσμου απευθύνεται σε μονογονεικές οικογένειες, σε μητέρες αλλά κυρίως, σε απροστάτευτα παιδιά, προσφέροντας κάθε δυνατή υποστήριξη για να μην ξεχνάμε ότι «το αβέβαιο μέλλον που προκύπτει από τις δυσμενείς συνθήκες κατά το μεγάλωμα των παιδιών, πρέπει να εξομαλυνθεί με κάθε μέσο».

Και πέραν από τις μονογονεικές οικογένειες, ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και ανάγκη έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς γονείς, γι’ αυτό, ανάμεσα στις ΜΚΟ του προγράμματος περιλαμβάνεται και το Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα στην Θεσσαλονίκη, που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα φιλοξενεί ορφανά κορίτσια. Επίσης το με έδρα την Θεσσαλονίκη Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και αποτελεί το πρώτο ελληνικό παιδικό χωριό που ιδρύθηκε με σκοπό την παροχή βασικής στέγης σε ορφανά παιδιά καθώς, «όλα αυτά τα παιδιά χωρίς οικογένεια πρέπει να βρουν την στέγη και την ζεστασιά σε μία μεγάλη οικογένεια που μεριμνά γι’ αυτά», όπως αναφέρθηκε. Ένας ακόμη ΜΚΟ που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα με την υποστήριξη της Visa ήταν η Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος το οποίο προσφέρει σε νοσοκομεία υποστήριξη για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων ιατρικών περιστατικών παιδιών. Τελευταίος ΜΚΟ γύρω από το παιδί είναι Το Εργαστήρι, το οποίο είναι δίπλα στους γονείς στο δύσκολο στάδιο της ενηλικίωσης παιδιών με νοητικά θέματα. 

Φυσικά, μία από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγάλη ανάγκη βοήθειας και στήριξης αποτελούν τα ΑμΕA, γι’ αυτό και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην βοήθεια αυτών: η Γέφυρα Ζωής με έδρα το Χαιδάρι, που αποτελεί έναν πολυχώρο έκφρασης και δημιουργίας παιδιών και νέων με αναπηρία, για να μην ξεχνάμε, όπως τονίστηκε και στην παρουσίαση ότι «πέραν από την υλική υποστήριξη, η δημιουργικότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην καλλιέργεια τέτοιων ατόμων ώστε να μην νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο». Αντίστοιχα, ο ΜΚΟ Περπατώ/ ΚΕΑΔΑ οργανώνει δράσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα. Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε η ΕΛΕΠΑΠ, η οποία μέσα από καινοτόμα προγράμματα και την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, «φροντίζει να δικτυώνεται στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση γύρω από την αναπηρία, καθώς, από εκεί ξεκινάνε όλα», όπως τονίστηκε. 

Eπόμενος ΜΚΟ που παρουσιάστηκε ήταν ο PRAKSIS που παρέχει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη: «από άπορους μέχρι θύματα trafficking κι από αποφυλακισμένους μέχρι οικονομικούς μετανάστες, όλοι χωράνε στην αγκαλιά μας», όπως δήλωσαν και οι άνθρωποί του. Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε Ο Δεσμός, ΜΚΟ που ξεκίνησε από μία ομάδα νέων ανθρώπων διακρίνοντας την ανάγκη «να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Και επειδή είναι πολύ σημαντικό να δίνονται επαγγελματικές ευκαιρίες στους άστεγους και άπορους, το Περιοδικό Δρόμου Σχεδία δίνει αυτή την δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό αστέγων που πωλούν σε διάφορα σημεία της πόλης το περιοδικό και η Visa και οι συνεργαζόμενες τράπεζες το στηρίζουν έμπρακτα. Τέλος, παρουσιάστηκε η Ελληνική Αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου με βασικό μότο το «Όπου υπάρχουν άνθρωποι, οι γιατροί μας είναι εκεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Πέραν, όμως, των φετινών δράσεων, παρουσιάστηκαν και τα περσινά πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχε η πρώτη χρονιά του προγράμματος. Όπως ανέφεραν και οι άνθρωποι πίσω από αυτό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το 2016 η Visa ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες το πρόγραμμα υποστήριξης ΜΚΟ με διστακτικά βήματα και χωρίς σιγουριά για το τι θα επιτευχθεί, αλλά, πάντα με βασική μέριμνα την αλληλεγγύη και την βοήθεια εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Οι κόποι της τελικά ανταμείφθηκαν και η υλοποίηση των προγραμμάτων από τους 15 οργανισμούς που συνεργάστηκε απέδωσαν καρπούς, βοηθώντας συνολικά 300.000 συνανθρώπους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Έτσι, στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος προσφέρθηκε στήριξη σε ομάδες όπως παιδιά και στις οικογένειές τους, άτομα με κινητικά προβλήματα, αστέγους, ενώ υλοποιήθηκαν και προγράμματα ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης με τα αποτελέσματα να είναι συγκινητικά. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρθηκε ήταν η υποστήριξη 8.189 παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Φυσικά, αυτή δεν είναι η μόνη χαρακτηριστική στιγμή όπως μαθαίνω στην συνέχεια: 35 οργανισμοί και σχολεία σε όλη την Ελλάδα εξασφάλισαν καύσιμα θέρμανσης, δίνοντας ζεστασιά σε 3000 συνανθρώπους μας, ενώ, υπήρξε υποστήριξη σε 36 συμμετέχοντες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα να εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο Business Plan με 13 συμμετέχοντες να έχουν ήδη ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση με προοπτική να δημιουργηθούν έως και 22 νέες θέσεις εργασίας. 

Στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ του προγράμματος θα δοθεί συνολικά το ποσό του 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να βοηθηθούν για δεύτερη χρονιά άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη -και εύχομαι πολλές χρονιές ακόμη. Όπως δήλωσε και ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Visa για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, κλείνοντας: «Συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης την ενέργεια αλληλεγγύης δουλεύοντας παρέα με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για το σκοπό αυτό. Εύχομαι καλή επιτυχία στους οργανισμούς και ελπίζω να πετύχουμε με το παραπάνω τους στόχους που έχουμε θέσει».

Γιατί τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από τα χαμόγελα που χαρίζει η αλληλεγγύη. Κι αυτή ήταν μία μέρα που το κατάλαβα καλά, καθώς και όλοι όσοι παρευρέθησαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.