Η σχέση σας με το router δεν ολοκληρώνεται με το που θα συνδεθεί αυτό στο ίντερνετ. Άντε λοιπόν, σας πείσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και αλλάξατε εκείνο το παλιό που λίγο ακόμα και θα το λέγατε βίντατζ με ένα καινούριο, του κουτιού. Αν νομίζετε ότι η όλη ιστορία ήταν απλά να δώσετε 40, 50, 80, 100€ για να πάρετε ένα εξελιγμένο «μπλιμπλίκι» για το ίντερνετ, σφάλετε: ένα router προσφέρει πολλά περισσότερα από «χύμα» πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έρχεται παρέα με αρκετές ενδιαφέρουσες και χρήσιμες λειτουργίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε τις πληροφορίες σας και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας, λειτουργίες που κάθε ”tech-savvy” χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει.

Εμείς επιλέξαμε πέντε από αυτές για να σας παρουσιάσουμε, ευελπιστώντας να σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον ώστε να ανακαλύψετε μόνοι σας όλες τις υπόλοιπες που «κρύβει» το δικό σας router.

Κρυπτογράφηση / Κωδικός πρόσβασης

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζετε απλώς αλλά το χρησιμοποιείτε κιόλας. Η κρυπτογράφηση (encryption) εξασφαλίζει δύο πράγματα: πως κανείς δεν πρόκειται να συνδεθεί στο δίκτυό σας δίχως να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης και ότι οι πληροφορίες θα μεταφέρονται ανάμεσα στο router και τις συνδεδεμένες σε αυτό συσκευές, ούσες κρυπτογραφημένες. Ακόμα κι αν δεν έχετε γείτονες ή τέλος πάντων το router βρίσκεται σε σχετικά απομακρυσμένη περιοχή, μη ρισκάρετε να το αφήσετε ξεκλείδωτο για κανέναν λόγο.

sShowImage

Διαχείριση διευθύνσεων MAC

Κάθε συσκευή που δύναται να συνδεθεί σε ένα δίκτυο, διαθέτει έναν μοναδικό, δωδεκαψήφιο αριθμό, γνωστό ως MAC address ή διεύθυνση MAC (από το Media Access Control) ελληνιστί. Πολλά routers προσφέρουν δυνατότητα φιλτραρίσματος των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν σε αυτά βάσει των διευθύνσεων MAC τους. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να βλέπετε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας και να κλειδώνετε έξω απ’ αυτό κάθε… ανεπιθύμητο γείτονα!

20150925104953

Πρόσβαση επισκεπτών

Το λεγόμενο guest access” αποτελεί μια λειτουργία αν όχι παρεξηγημένη, τότε σίγουρα παραμελημένη. Σκεφτείτε μια στιγμή πόσος κόσμος έχοντας έρθει σπίτι σας, σας έχει ζητήσει τον κωδικό του Wi-Fi. Αν δεν αλλάζετε λοιπόν τακτικά τον τελευταίο, αναλογιστείτε πόσοι είναι αυτοί που μπορούν δυνητικά να έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας. Η λειτουργία που σας λέμε, ουσιαστικά δημιουργεί ένα guest” δίκτυο όπου συνδέονται όλοι οι επισκέπτες σας και το οποίο τους παρέχει απλά πρόσβαση στο ίντερνετ. Καλύτερα έτσι, ε;

wifi_guest_mode

Επιλογή ζώνης και καναλιών

Πριν από καμιά βδομάδα, μιλούσαμε για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ένα dual band router. Ε, ήρθε η ώρα να τα εκμεταλλευτείτε κιόλας! Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας και ορίστε στο router σας να χρησιμοποιεί τη ζώνη των 5 GHz για λιγότερες παρεμβολές, ισχυρότερο σήμα και υψηλότερες ταχύτητες, εφ’ όσον οι υπόλοιπες συσκευές σας την υποστηρίζουν. Εναλλακτικά, «παίξτε» με τα κανάλια που εκπέμπει το router σας για να δείτε σε ποιο πιάνετε τις υψηλότερες ταχύτητες.

650x488xchoose-wifi-channel-on-router.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.7QBjiopWvU

Ποιότητα υπηρεσιών (Quality of Service/QoS)

Όταν συνδέονται όλοι οι ένοικοι ενός σπιτιού στο οικιακό δίκτυο ταυτόχρονα,
«κατεβάζοντας» παράλληλα κι ο καθένας τα δικά του, λογικό είναι αυτό να «γονατίσει» κάποια στιγμή. Με το Quality of Service ουσιαστικά έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε εσείς ποιες εργασίες θα έχουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων (και άρα να πάρουν και το περισσότερο bandwidth). Κρατήστε τους όλους ικανοποιημένους, καθορίζοντας απλώς τι θα πρέπει να τρέχει απρόσκοπτα.

traditional-qos-policy-100465760-orig