Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOPTRIVIA

Οι πέντε αποκαλύψεις της ψυχολογίας για να βρείτε το αληθινό σας κάλεσμα στη ζωή

Αν, όπως πολλοί, ψάχνετε να βρείτε ποιο είναι το πραγματικό σας πάθος στη ζωή –ίσως δεν είστε βέβαιοι ποια επαγγέλματα ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας– έχουμε για σας πέντε πρόσφατα ευρήματα μιας έρευνας που αξίζει να λάβετε υπόψη.

1. Άλλο πάθος, άλλο ιδεοληψία

Καταρχάς, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να έχεις ένα ήρεμο πάθος και ένα εμμονικό πάθος. Εάν μπορείτε να βρείτε μια καριέρα ή έναν επαγγελματικό στόχο που σας ξεσηκώνει, είναι πιο πιθανό να πετύχετε και να βρείτε την ευτυχία μέσα από τη δουλειά σας –αυτό το γνωρίζουμε από τις έρευνες που έχουν γίνει. Αλλά προσέξτε: από τότε που δημοσιεύτηκε μία καθοριστική έρευνα το 2003 από τον Καναδό ψυχολόγο Ρομπέρ Βαλεράντ και συναδέλφους του, οι ερευνητές έχουν κάνει μια κρίσιμη διάκριση ανάμεσα στο να έχεις ένα ήρεμο πάθος και μία εμμονή. Εάν αισθάνεστε ότι το πάθος ή η κλίση σας είναι εκτός ελέγχου και ότι η διάθεσή σας και η αυτοεκτίμησή σας εξαρτώνται από αυτό, τότε είναι ιδεοληπτικό και τέτοια πάθη, παρότι μας ενεργοποιούν, σχετίζονται επίσης με αρνητικές επιπτώσεις, όπως την υπερκόπωση και το άγχος. Αντίθετα, εάν το πάθος σας είναι ελεγχόμενο, αντικατοπτρίζει αυτά που σας αρέσουν στον εαυτό σας και συμπληρώνει άλλες σημαντικές δραστηριότητες στη ζωή σας, τότε αυτή είναι η ήρεμη εκδοχή του πάθους, η οποία συνδέεται με θετικά αποτελέσματα, όπως η ζωτικότητα, η καλύτερη απόδοση στη δουλειά, το αίσθημα της αβίαστης ροής και η θετική διάθεση.

2. Κάντε κάτι σήμερα!

Δεύτερον, η ύπαρξη μιας κλίσης την οποία δεν ακολουθείτε είναι χειρότερη από την απουσία της. Αν έχετε ήδη μια φλογερή φιλοδοξία ή σκοπό, μην τον αφήνετε να εξασθενίσει. Πριν από λίγα χρόνια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα είδαν εκατοντάδες ανθρώπους και τους ομαδοποίησαν ανάλογα με το αν αισθάνονταν α) ότι δεν είχαν κανένα πάθος στη ζωή τους, β) ότι είχαν ένα πάθος το οποίο είχαν ακολουθήσει ή γ) ότι είχαν ένα πάθος, αλλά δεν είχαν ποτέ κάνει κάτι γι ‘αυτό. Το ξεκάθαρο εύρημα ήταν ότι αυτοί που ανήκαν στην τρίτη ομάδα σημείωσαν τα χειρότερα αποτελέσματα από την άποψη της αφοσίωσης στη δουλειά και την καριέρα τους, της ικανοποίησής τους από την ζωή, της υγείας και του στρες. Αυτό αλλάζει τις υποθέσεις που κάναμε για τα οφέλη του να έχει κανείς ένα «κάλεσμα». Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το πάθος είναι ωφέλιμο μόνο αν το ακολουθήσει κανείς, αλλά μπορεί να είναι και βλαπτικό σε σύγκριση με το να μην υπάρχει καθόλου».

3. Η επιμονή μετράει, αλλά δεν αρκεί από μόνη της

Η τρίτη διαπίστωση που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, χωρίς πάθος, το να έχει κανείς «κότσια» δεν είναι αρκετό. Η ιδέα ότι το σθένος είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της σταδιοδρομίας ενός ανθρώπου προωθήθηκε από την ψυχολόγο Άντζελα Ντάκγουορθ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, που ισχυρίστηκε ότι οι εξαιρετικά επιτυχημένοι, «σθεναροί» άνθρωποι έχουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. «Το να έχεις κότσια», γράφει η Ντάκγουορθ στο βιβλίο της για το θέμα αυτό, «σημαίνει να πέσεις επτά φορές και να σηκωθείς οκτώ». Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ευσυνειδησία –το να είναι κανείς πιο πειθαρχημένος και εργατικός– σχετίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία στη σταδιοδρομία. Αλλά αυτό μόνο σημαίνει να έχεις σθένος; Η Ντάκγουορθ πάντα τόνιζε πως το σθένος έχει ένα ακόμα ζωτικό στοιχείο, που μας φέρνει και πάλι στο πάθος: παράλληλα με την ανθεκτικότητα, λέει ότι οι σθεναροί άνθρωποι έχουν και ένα «ύστατο μέλημα» (ένας άλλος τρόπος να περιγράψεις το πάθος).

Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτηπου δημοσιεύθηκε πέρυσι, ο τρόπος με τον οποίο μετράμε το σθένος δεν λαμβάνει υπόψη το πάθος –ο Τζον Γιακίμοβιτς στο Columbia Business School στη Νέα Υόρκη και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η έρευνα για το σθένος έχει τέτοιες ασυνέχειες (που οδηγούν σε ισχυρισμούς πως όλο αυτό είναι απλά μια υπερβολικά διαφημισμένη ιδέα, η έννοια της ευσυνειδησίας με άλλο περιτύλιγμα). Η ομάδα του Γιακίμοβιτς διαπίστωσε πως, όταν μετράνε τα επίπεδα του πάθους (το κατά πόσον οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν επαρκές πάθος για το έργο τους) και το συνδυάζουν με την επιμονή (μία σύμπτωση ενδιαφερόντων και της ικανότητας να ξεπερνάει κανείς τα εμπόδια), τότε τα δυο μαζί πράγματι μπορούν να προβλέψουν ανώτερες επιδόσεις σε εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας και φοιτητές. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η επιμονή χωρίς πάθος είναι απλή ρουτίνα, αλλά η επιμονή μαζί με το πάθος ωθεί τους ανθρώπους προς τα εμπρός», ανέφεραν.

Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (https://bit.ly/2H69FUC). 


Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.