Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.02.2024

«Η Κραυγή» του Edvard Munch δεν είναι τελικά κραυγή;

Αυτό υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο.
«Η Κραυγή» του Edvard Munch δεν είναι τελικά κραυγή;

Όλοι πιστεύουμε πως ο πασίγνωστος πίνακας Η Κραυγή του Edvard Munch αναπαριστά έναν άντρα που φωνάζει. Μήπως όμως βλέπουμε λάθος;

Αυτό υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια έκθεση για τον Νορβηγό καλλιτέχνη από 11 Απριλίου ως 21 Ιουλίου. 

Στην έκθεση μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί και μια ασπρόμαυρη λιθογραφιά-εκδοχή του έργου, η οποία καθιστά σαφές ότι ο άντρας που αναπαριστάται στον πίνακα δεν φωνάζει, αλλά αντιθέτως ακούει κάποιον να φωνάζει, όπως υποστηρίζει η Giulia Bartrum και curator της συγκεκριμένης έκθεσης.

Η λιθογραφία, σε αντίθεση με τις έγχρωμες εκδοχές του πίνακα, περιέχει μια σημείωση του ίδιου του Munch στην οποία γράφει: «Ένιωσα την μεγάλη κραυγή μέσα από την φύση».

Φωτογραφία: KIRSTY O’CONNOR/PA WIRE

Το σημείωμα του ίδιου του Munch στην ασπρόμαυρη λιθογραφία-εκδοχή του έργου που πρόκειται να εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο. Φωτογραφία: KIRSTY O’CONNOR/PA WIRE

Πρόκειται για μια αναφορά στην έμπνευσή του για τον συγκεκριμένο πίνακα. 

«Ο Munch έβαλε αυτή τη λεζάντα στην συγκεκριμένη εκδοχή του έργου για να περιγράψει την ανησυχία που ένιωθε. Προσπαθούσε να συλλάβει ένα συναίσθημα ή μια στιγμή. Μέσα από την επιγραφή μπορούμε να καταλάβουμε πως ένιωθε. 

»Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν άντρα που κραυγάζει, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Είναι ένας άνθρωπος που ακούει, είτε μέσα στο κεφάλι του είτε όχι. Αισθάνεται τη φύση να ουρλιάζει γύρω του. 

»Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η εμβληματική φιγούρα αντιδρά στις εξωτερικές δυνάμεις της φύσης πάνω σε αυτόν τον λόφο. Είναι συζητήσιμο αν για τον Munch αυτές οι δυνάμεις ήταν αληθινές ή ψυχολογικές», συμπεραίνει η Giulia Bartrum.

Ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Munch στο Όσλο, Gunnar Soerensen, λέει: «Θα μπορούσε να είναι μια κραυγή στη φύση ή κάποιος άνθρωπος που φωνάζει. Είναι θέμα ερμηνείας».

Ο Stein Olav Henrichsen, πάλι, από το Μουσείο Munch υποστηρίζει την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου. «Δεν μας απασχολεί αν ο κόσμος το ερμηνεύει με διαφορετικούς τρόπους. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου το περιοδικό Time έβαλε την κραυγή στο εξώφυλλό του σαν ένα σχόλιο της περιόδου αλλά και της χρήσης ατομικής βόμβας. 

»Έχουμε ακούσει ότι κάποιοι το χρησιμοποιούν ως μεταφορά για το Brexit. Οι άνθρωποι μπορούν να ερμηνεύουν και να απολαμβάνουν την τέχνη με διαφορετικούς τρόπους».

Πηγή: Telegraph

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.