Microsoft-HoloLens-RGB

Καλά, χρυσά και άγια τα Windows 10 που μας παρουσίασε τις προάλλες η Microsoft, ωστόσο αν ψάξει κάποιος για το μαντάτο που έκλεψε την παράσταση στο event της, τότε αναπόφευκτα θα καταλήξει στα HoloLens, μία κάσκα που θυμίζει αυτές της εικονικής πραγματικότητας, όπως το Oculus Rift. Έχει όμως μία διαφορά: δεν πρόκειται για κράνος ή γυαλιά αλλά για ένα ολοκληρωμένο PC με τρεις διαφορετικούς επεξεργαστές: κεντρικό, γραφικών και… ολογραμμάτων! Αυτό θα προβάλλει την επιφάνεια εργασίας σαν ολόγραμμα μπροστά στα μάτια του χρήστη, επιτρέποντάς του να χειρίζεται τον υπολογιστή του, «σκίζοντας» με τα χέρια του τον αέρα!

http://youtu.be/aAKfdeOX3-o

Πέραν της gadgetιάς, το όλο κόνσεπτ έχει και ουσία αφού πλαισιώνεται από το Holo Studio, πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τα δικά τους ολογράμματα και να τα εκτυπώνουν τρισδιάστατα! Αν σκεφτεί κανείς ότι πρακτικά κάτι τέτοιο κάνουν επί του παρόντος τα προγράμματα CAD (AutoCAD, Inventor κ.α.), το Holo Studio θα μπορούσε να φέρει όντως την επανάσταση στον χώρο υπό πολλές προϋποθέσεις βέβαια. Το γεγονός ότι φέρεται να είναι σε πλήρη αρμονία με τη 3D εκτύπωση ωστόσο του δίνει πόντους. Τα Windows 10 θα «αγκαλιάζουν» γενικότερα την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality ή AR) πάντως, μιας που όλες οι εκδόσεις τους θα διαθέτουν το Windows Holographic, ένα AR περιβάλλον για το οποίο η Microsoft ήδη προσκάλεσε δημιουργούς και προγραμματιστές να δουλέψουν σε ιδέες!

Εντάξει, η εικόνα είναι ελαφρώς ουτοπική αλλά αντιλαμβάνεστε το πού το πάει ακριβώς η Microsoft. Τελείως sci-fi, κι όμως, μπορεί συμβεί! Μένει να δούμε σε τι βαθμό η Microsoft θα υλοποιήσει τις… προεκλογικές της υποσχέσεις.

Όσο για το πού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα HoloLens; Θεωρητικά παντού, αν και προσωπικά βλέπω τρελές ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας (σε μουσεία, πλανητάρια, εκθέσεις κλπ θα ‘ταν μοναδικά). Φυσικά, μένουν να ρυθμιστούν κάποιες «λεπτομέρειες» όπως το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσουν (η Microsoft έχει πει ότι θα είναι έτοιμα για το λανσάρισμα των Windows 10) και βεβαίως-βεβαίως η τιμή τους. Στη θεωρία θα απευθύνονται σε κάθε τύπο καταναλωτή, αν και προκειμένου να πειστούν και άλλοι πέραν των λεγόμενων «early adopters», Microsoft & Σία θα πρέπει να τους δώσουν λόγους για να τα αγοράσουν –και οι λόγοι αυτοί μεταφράζονται σε εφαρμογές, εμπειρίες και οφέλη. Ως επιμύθιο αξίζει να κρατήσουμε το ότι μία ακόμα εταιρεία «ψηφίζει» για φέτος AR. Όταν δε, η ψήφος αυτή προέρχεται από έναν κολοσσό που έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι τολμά (βλ. Kinect), άσχετα του αν εν τέλει οι κινήσεις του, του βγαίνουν ή όχι, τότε αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Η μόδα της επαυξημένης πραγματικότητας καλά κρατεί και πλέον οι προσδοκίες είναι ακόμα περισσότερες: αν το AR δεν τα καταφέρει να καθιερωθεί και τώρα, ε, δεν θα τα καταφέρει ποτέ.