DESIGN

Hidden Cross: Μια κατοικία που κάνει αίσθηση στη Χαλκίδα

Τοποθετημένη στην απόληξη ενός μικρού λόφου, η κατοικία εκμεταλλεύεται με τον σχεδιασμό της τη θέση του ήλιου με αποτέλεσμα ένας χώρος να «εξαΰλωνεται» το μεσημέρι ενώ ένας άλλος αποκτά χρώμα.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Δομικό στοιχείο της σύνθεσης μιας κατοικίας αποτέλεσε το παιχνίδι με το φως, τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό φως. Μέσω προσομοίωσης της κίνησης του ηλίου ανάλογα την εποχή, καθορίστηκαν η θέση και το μέγεθος των ανοιγμάτων με σκοπό τόσο το βέλτιστο φυσικό ηλιασμό αλλά και την δημιουργία διαφορετικών αισθήσεων σε έναν χώρο κατοίκησης με όμορφους εσωτερικούς χώρους.

H κατοικία βαφτίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο που τη σχεδίασε “Hidden Cross” και βρίσκεται τοποθετημένη στην απόληξη ενός μικρού λόφου, σε προάστια περιοχή της Χαλκίδας με θέα την θάλασσα. Τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας και της κλίσης του οικοπέδου, μαζί με την ύπαρξη ενός κύριου δρόμου στην βορινή πλευρά οδήγησαν το Ntovros Vasileios Architects να δημιουργήσει έναν σχετικά συμπαγή και αδιαπέραστο όγκο από τον βορρά. Αντίθετα, στη νότια πλευρά βρίσκονται τα κύρια ανοίγματα της κατοικίας που συνδέονται με τον προαύλιο χώρο, με ημιυπαίθριους και μπαλκόνια.

Εσωτερικά, η σύνθεση διαρθρώνεται γύρω από ένα κατακόρυφο και οριζόντιο άξονα στον χώρο, όπου στην τομή τους σχηματίζουν έναν ορατό σταυρό στο χώρο του καθιστικού. Ο κατακόρυφος άξονας διακρίνει τους χώρους κίνησης -τη σκάλα και τον ανελκυστήρα- από τους λειτουργικούς χώρους  της κουζίνας, της τραπεζαρίας, των υπνοδωματίων και των μπάνιων ενώ ο οριζόντιος άξονας διαχωρίζει αντιληπτικά τους κοινόχρηστους χώρους από τους πιο ιδιωτικούς.

Το κτίριο 142 τετραγωνικών μέτρων έχει σχεδιαστεί με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αξιοποιώντας τόσο παθητικά όσο και ενεργητικά συστήματα ηλιακής θέρμανσης και φυσικού δροσισμού. «Συνοπτικά, στον σχεδιασμό των παθητικών συστημάτων ηλιακής θέρμανσης και δροσισμού, συγκαταλέγονται η τοποθέτηση των ανοιγμάτων και του μεγάλου στεγάστρου στο νότιο προσανατολισμό, ηλιακό θερμοκήπιο σε επαφή με την κουζίνα, κατακόρυφος αερισμός μέσω ανοικτού κλιμακοστασίου, διαμπερής αερισμός με βορεινό φεγγίτη, ελαχιστοποίηση απωλειών μέσω ενισχυμένης θερμομόνωσης, κατάλληλη περιμετρική φύτευση με φυλλοβόλα δέντρα.  Στα ενεργητικά συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί ηλιακοί συλλέκτες νερού, σε συνδυασμό με την χρήση αντλία θερμότητας και fancoil ενώ όλοι οι χώροι διαθέτουν ανεμιστήρες οροφής. Τέλος υπάρχουν αυτόματοι εξαεριστήρες σε κατάλληλα σημεία που είτε εισάγουν το ζεστό αέρα του ηλιακού θερμοκηπίου εντός του σπιτιού, είτε εξάγουν τον ζεστό αέρα στην απόληξη του κλιμακοστασίο», όπως εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο. 

Όσο για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθόρισαν την εικόνα και την αίσθηση που αφήνει η κατοικία στους ενοίκους της, το φυσικό φως από το μεσημέρι και μετά εισέρχεται από τον υψηλότερο φεγγίτη «δημιουργώντας την εντύπωση εξαΰλωσης του κεντρικού χώρου, ενώ τις απογευματινές ώρες εισβάλει από την γωνιακή τζαμαρία, φιλτράρεται μέσω περσίδων και συναντά το κλιμακοστάσιο με αποτέλεσμα μία σύνθεση χρωμάτων και σκιάς».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Ntovros Vasileios Architects  θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.