DESIGN

Έχετε επισκεφθεί ποτέ ένα λιτό και σύγχρονο χαμάμ;

Με σεβασμό στην παράδοση, οι Α2 architects σχεδίασαν τον νέο χώρο του hammam baths που μετά την επιτυχία του στην περιοχή του Θησείου αποφάσισε να επεκταθεί στην Θεσσαλονίκη και να επαναφέρει την ιδέα ενός αυθεντικού χαμάμ στην πόλη.
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης, Χρήστος Δημητρίου/studiovd.gr

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ένας λιτός και σύγχρονος χώρος με σεβασμό στην παράδοση δημιουργήθηκε από τους Α2 architects. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μία κατοικία, για κάποιο από τα εμπνευσμένα καταφύγια που συνηθίζει και θέλει να δημιουργεί η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά για έναν χώρο που εστιάζει στο στοιχείο του νερού, στη χαλάρωση και την περιποίηση. 

Έπειτα από την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα, στην περιοχή του Θησείου, η ομάδα του hammam baths, αποφάσισε να επεκταθεί στην Θεσσαλονίκη και να επαναφέρει την ιδέα ενός αυθεντικού χαμάμ στην πόλη. Ο νέος χώρος της βρίσκεται μέσα στο πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Makedonia Palace. 

Σε μία έκταση 230 τετραγωνικών μέτρων στο ισόγειο του ξενοδοχείου, η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου μελέτησε το νέο “hammam baths” βασισμένη στην ίδια αισθητική και αρχές που σχεδιάστηκε το πρώτο στην Αθήνα. Το ιδιαίτερο κτιριολογικό πρόγραμμα, οι ξεχωριστές απαιτήσεις των χώρων, οι υπηρεσίες και οι κινήσεις αποτέλεσαν τα βασικά ζητούμενα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Στον στενόμακρο χώρο που βρίσκεται σε  άμεση επαφή με το lobby του ξενοδοχείου, με το διπλό ύψος και τις μεγάλες τζαμαρίες, οι Α2 architects σχεδίασαν τον χώρο υποδοχής και ένα μικρό κατάστημα.

Σε πρώτη οπτική, μία εσοχή με μεταλλικά ράφια και ένα μαρμάρινο τραπέζι φιλοξενούν σχετικά με τον χώρο προϊόντα: παραδοσιακά ξύλινα τσόκαρα, πετσέτες, μεταλλικά τάσια και διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα, όλα από την Τουρκία. Στο βάθος του χώρου και με φόντο την μεγάλη τζαμαρία, στο μαρμάρινο έπιπλο με τα μπρούτζινα στοιχεία,  οργανώνεται η υποδοχή του χαμάμ. Ο χώρος, απλός και φωτεινός, ολοκληρώνεται με έναν καθρέφτη και μία μεγάλη ζαρντινιέρα με φυτά στην τζαμαρία που βλέπει προς το lobby.

Η πόρτα δίπλα στα ράφια, εισάγει τον επισκέπτη στους ιδιωτικούς χώρους του χαμάμ, σε μία «πορεία» που ορίζεται από τον τοίχο των αποδυτηρίων και την σκάλα προς το πατάρι. Η σκάλα αποτελεί βασικό στοιχείο του χώρου και των κινήσεων. Οδηγεί στους ιδιωτικούς χώρους του παταριού, ενώ κατά μήκος της  μια γραμμική σειρά από κουρτίνες ορίζει την κίνηση και απομονώνει κατ’ επιλογή το καθιστικό δίπλα της.

Το καθιστικό με το μεγάλο ύψος του και τις τζαμαρίες λειτουργεί ως ένας χώρος ανάπαυσης. Η αρχιτεκτονική ομάδα πρότεινε να ντυθεί με κουρτίνες σε όλη την πρόσοψη του, άνετους custom made καναπέδες και φυτά. Οι χώροι μασάζ και ένα μικρότερο καθιστικό σχεδιάστηκαν στο πατάρι και βρίσκονται σε άμεση οπτική επαφή με το κυρίως καθιστικό.

Στην συνέχεια και αφού ο επισκέπτης έχει περάσει από τα αποδυτήρια, η πορεία καταλήγει στον χώρο του boudoir με την μεγάλη μαρμάρινη γούρνα, εκεί δηλαδή που προετοιμάζεται λίγο πριν την είσοδό του στους ζεστούς χώρους του χαμάμ.  

Η παραδοσιακή ξύλινη πόρτα στο βάθος, οδηγεί στον μεγάλο χώρο του χαμάμ, ενώ μια μικρότερη πόρτα στον μικρότερο, ιδιωτικό χώρο. Ο κύριος «ζεστός» χώρος  με το μεγάλο ύψος, είναι βυζαντινής έμπνευσης, με δύο επιβλητικούς θόλους και καμάρες περιμετρικά. Ο μεγάλος κεντρικός, μαρμάρινος πάγκος, οι ατομικές γούρνες περιμετρικά, αλλά και οι μαρμάρινοι πάγκοι για μασάζ  στο βάθος, δημιουργούν ένα αυθεντικό και ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν από το γραφείο σέβονται την παράδοση και το ύφος του χώρου. Χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο Νάξου για να επενδυθούν οι τοίχοι και τα δάπεδα στους υγρούς χώρους ενώ γούρνες από μάρμαρο Νάξου και Αλιβερίου σχεδιάστηκαν για όλους τους χώρους. Τα δάπεδα, εκτός των ζεστών χώρων, επενδύθηκαν με πλακάκια. Μεταλλικά στοιχεία από μπρούντζο και ξύλινα έπιπλα και πόρτες ολοκληρώνουν την εικόνα του χώρου.

Οι A2 architects είναι μία αρχιτεκτονική ομάδα με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Ανυφαντή το 2007, ως συνέχεια και εξέλιξη της συνεργασίας του με τον αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιάννη Ανυφαντή. Με portfolio έργων που περιλαμβάνει από ανακαινίσεις και  εμπορικούς χώρους μέχρι ιδιωτικές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών, στόχος του γραφείου είναι η αρχιτεκτονική που αφορά την ιδιαιτερότητα κάθε έργου και τον χρήστη, και όχι τον εντυπωσιασμό.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο A2 architects θα βρείτε εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το hammam baths θα βρείτε εδώ

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.