Την περασμένη Τρίτη είχα την τύχη και την τιμή να βρεθώ στο Reichstag (Γερμανικό Κοινοβούλιο) και στην ορκωμοσία της φράου Άνγκελα Μέρκελ, ίσως της λιγότερο δημοφιλούς καγκελαρίου στους Έλληνες, η οποία ωστόσο έγραψε τη δική της σελίδα στην πολιτική ιστορία της Γερμανίας επιτυγχάνοντας, μεταξύ άλλων, την πολυπόθητη συμμαχία των κομμάτων CDU (Χριστιανοδημοκράτες), SPD (Σοσιαλδημοκράτες) και CSU (Χριστιανοκοινωνιστές, αδελφικό με το CDU) σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη. Εκεί, λοιπόν, σε μια λιτή και συνοπτική διαδικασία ψηφοφορίας, που αδιαμφισβήτητα αντικατοπτρίζει τη γερμανική μενταλιτέ και αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, έμαθα ότι:

–          Η Merkel δεν εκλαμβάνεται από τους συμπολίτες της ως μια αυστηρή, δυναμική καγκελάριος που επιβάλλεται στους ευρωπαίους εταίρους της, αλλά ως μια προσιτή, εργατική πολιτικός της διπλανής πόρτας που μπορεί να συμβιβάσει τις αντικρουόμενες πλευρές. Ωστόσο, δεν θεωρείται ο επιδραστικότερος παίκτης της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αλλά περισσότερο ένα καλά λαδωμένο γρανάζι της. Κατά την ορκωμοσία της, το Κοινοβούλιο σείστηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα των συμμαχικών κομμάτων, στο οποίο δεν συμμετείχε η αριστερά όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο.

–          Οι 23 διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό θεωρούνται φυσιολογικές και ουδόλως ανησυχητικές.

–          Οι Die Grünen (Πράσινοι) καθώς και οι Die Linke (το κόμμα της Αριστεράς) έχουν από δύο προέδρους αμφότεροι, έναν άντρα και μια γυναίκα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την ισότητα των φύλων και στην πολιτική. Μάλιστα, οι δεύτεροι εφαρμόζουν την πολιτική της ποσόστωσης με μαθηματική ακρίβεια, αποτελούνται δε από 22 άντρες και 22 γυναίκες ακριβώς!

IMG_1574

–          Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο αυτήν την εποχή είναι η νέα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν από το κόμμα CDU. Έχοντας ήδη διατελέσει υπουργός Εργασίας και υπουργός Οικογενειακών Θεμάτων, Ηλικιωμένων Πολιτών, Γυναικών και Νεολαίας (ναι, είναι δύο διαφορετικά Υπουργεία) με εξαιρετική επιτυχία – κάτι που αναγνωρίζεται και από τους αριστερούς – αναλαμβάνει πλέον την άμυνα και την ασφάλεια της Γερμανίας, σε ένα ανδροκρατούμενο έως σήμερα υπουργείο πάνω από το οποίο φαίνεται να υπάρχει μονίμως ένα μαύρο σύννεφο, με υπουργούς που παραιτούνται και δημιουργούν σκάνδαλα πιο γρήγορα απ’ ότι αλλάζουν πουκάμισα.

–          Οι γερμανοί βουλευτές είναι χαλαροί και με αίσθηση του χιούμορ, μετρημένη μεν, πετυχημένη δε.

–          Στις ανοιχτές ψηφοφορίες (αλλά όχι στη συγκεκριμένη που ήταν μυστική) προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος, οι βουλευτές ψηφίζουν περνώντας μέσα από δύο πόρτες πάνω από τις οποίες αναγράφονται αντιστοίχως «ναι» ή «όχι». Και κάπως έτσι η οργάνωση του χώρου και του χρόνου ανάγεται σε επιστήμη.

–          Κακές γλώσσες (τις οποίες θεωρώ απλά κακεντρέχειες) λένε ότι, παρά την προοδευτικότητα και το ανοιχτό πνεύμα που χαρακτηρίζει το γερμανικό λαό, ο λεγόμενος «ρατσισμός της ομορφιάς» καλά κρατεί στο δημόσιο βίο και ειδικά στον τομέα της πολιτικής. Είσαι εντυπωσιακός; Ντύνεσαι κομψά; Γεννήθηκες όμορφος βρε αδερφέ; Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσεις την πολιτική καριέρα γιατί θεωρείσαι επιφανειακός και ακατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά. Ωστόσο αν θέλεις να βάψεις τα μαλλιά σου μπλε ή πράσινα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα γιατί οι Γερμανοί σέβονται τη διαφορετικότητα και αυτό βγαίνει στα μαλλιά των βουλευτών τους.

–          Το βιολετί χρώμα των καθισμάτων της Βουλής έχει δικό του όνομα, “Bundestagsblau” (μπλε της Βουλής), απόχρωση που βελτιώνει τη «φωτογένεια» της κοινοβουλευτικής αίθουσας στις κάμερες. Λέγεται μάλιστα ότι λειτουργεί «δημοκρατικότερα» από το «βασιλικό μπλε» που χρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή στη βουλή της Βόννης.

–          Το γιαουρτοποτό (υγρό γιαούρτι με γεύση φρούτων) αποτελεί τη συνηθέστερη επιλογή όσων βρίσκονται και εργάζονται στο Κοινοβούλιο κατά τα διαλείμματα.

Τα παραπάνω για τους ίδιους τους Γερμανούς ασφαλώς συνιστούν αναπόσπαστα στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας τους. Για άλλους όμως, σαν εμάς τους Έλληνες  που έχουμε μάθει να κινούμαστε λίγο περισσότερο στο φαίνεσθαι παρά στην ουσία, δεν μπορούν παρά να εντυπωσιάζουν. Όχι για πολύ βέβαια, γιατί εκείνο που έχει σημασία τελικά είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η συμπολίτευση. Οι Γερμανοί πολίτες ήδη άκουσαν τα πρώτα θετικά μέτρα που θα ληφθούν υπέρ τους. Μένει να δούμε τι επιφυλάσσουν για εμάς τους νότιους.