2017.3.3-arxiki

Οι εναλλακτικοί χάρτες που κυκλοφορούν online είναι αρκετά της μόδας τώρα τελευταία. Ξέρετε, αυτοί που δείχνουν μεταξύ άλλων την αναλογία ανδρών/γυναικών, τον δημοφιλέστερο προορισμό μετανάστευσης, τον μεγαλύτερο εθνικό φόβο, τη φωταγώγηση ή στοιχεία για την οικονομία μίας χώρας. Όλοι τους βασίζονται σε έρευνες και μελέτες κάποιου ινστιτούτου/οργανισμού και άπαντες τους παίρνουμε στα σοβαρά, χωρίς τις περισσότερες φορές να αναρωτηθούμε για το κατά πόσο τα όσα απεικονίζουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ε λοιπόν τι θα λέγατε να ρίξουμε μια ματιά σε έναν ακόμα χάρτη, την ορθότητα των όσων απεικονίζει ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να αμφισβητήσει;


Ειρήνη υμίν

Ο περί ου ο λόγος χάρτης αποτελεί μια οπτική απεικόνιση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index ή εν συντομία GPI) και εδώ είναι όλα τα λεφτά. Είναι έργο του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (Institute for Economics & Peace) και έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με μία επιτροπή επιστημόνων και ειδικών σε θέματα ειρήνης από ινστιτούτα και think tanks με δεδομένα που παρείχε η υπηρεσία Intelligence Unit του Economist. Θεωρείται ως η ακριβέστερη μέθοδος εκτίμησης της «ειρηνικότητας» μιας χώρας και, εδώ που τα λέμε, δικαίως αφού για να προκύψει η παγκόσμια κατάταξη χρησιμοποιούνται 22 δείκτες που αφορούν τόσο εσωτερικούς (πολιτική σταθερότητα, εγκληματικότητα, βία κλπ) όσο και εξωτερικούς παράγοντες (διεθνείς σχέσεις, οικονομία, συμμετοχή σε πολέμους κ.α.).

Global_Peace_Index.svg

Η πρώτη έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2007 περιλαμβάνοντας 121 χώρες, για να φτάσει σήμερα να υφίσταται με τη μορφή μιας διαδραστικής ιστοσελίδας καλύπτοντας 163 κράτη. Ε, αυτό το site αποτελεί και τον ουσιαστικότερο παγκόσμιο χάρτη που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο αφού πέραν της ορθότητάς του, μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα της ποιότητας ζωής μιας χώρας. Όσο μεγαλύτερη είναι  η «ειρηνικότητά» της άλλωστε, τόσο λιγότερα προβλήματα έχουν οι κάτοικοί της –θυμηθείτε, εξετάζονται εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες, οπότε μην πηγαίνει το μυαλό σας μόνο σε πολέμους: τα οικονομικά προβλήματα ή η πολιτική αστάθεια που ενδεχομένως να επικρατούν κάπου, παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους.


Σε τι χώρα θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Ευαγγελάτο;

Το site του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε την «ειρηνικότητα» ανά χώρα, από το 2008 μέχρι και πέρυσι. Μπορείτε, ας πούμε, να κάνετε το καφεδάκι σας και να παίξετε με τον slider στο κάτω μέρος της σελίδας, προκειμένου να πάρετε μιαν ιδέα πώς έχουν επηρεάσει τον Δείκτη διάφορα σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ετών.

2017.3.3-mesa-2

Επί παραδείγματι, η κατάσταση στη χώρα μας όσο περνούν τα χρόνια όχι απλά δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει (η αγορά δεν λέει να συνέλθει, η εσωστρέφεια κυριαρχεί, η μιζέρια παραμένει και η οικονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε κρίση αξιών) και αυτό απεικονίζεται με πάσα λεπτομέρεια στον χάρτη του GPI. Το 2008 η χώρα μας ήταν 55η στην κατάταξη για να πέσει αμέσως μετά στην 64η θέση. Το 2010 βρέθηκε 67η, το 2011 ήταν 69η με την κατρακύλα να συνεχίζεται και το 2012 το οποίο μας βρήκε στην 73η θέση. Το 2013 πέσαμε ακόμα περισσότερο (84οι) ενώ την αμέσως επόμενη χρόνια «πιάσαμε πάτο» καθώς καταλήξαμε 97οι. Το 2015 παρατηρήθηκε μια μικρή ανάκαμψη αφού ανεβήκαμε στην 78η θέση για να κλείσουμε την περυσινή χρονιά 82οι.

Για την ιστορία –αν και μπορείτε να τα δείτε και μόνοι σας αφού συν τοις άλλοις είναι και αρκετά διασκεδαστικό- η πρώτη χώρα στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης είναι η Ισλανδία. Η χώρα μας δε, βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ’ ότι η Αλβανία (54η), το Μαυροβούνιο (57ο), η Βουλγαρία (29η) και η Κύπρος (71η). Η πρώτη και η τελευταία δεκάδα για το 2016, έχουν ως εξής (σε παρένθεση η κατάταξη που είχαν το 2015):

Οι καλύτερες

  1. Ισλανδία (1)
  2. Δανία (2)
  3. Αυστρία (3)
  4. Νέα Ζηλανδία (4)
  5. Πορτογαλία (14)
  6. Τσεχία (12)
  7. Ελβετία (7)
  8. Καναδάς (6)
  9. Ιαπωνία (5)
  10. Σλοβενία (11)

Οι χειρότερες

  1. Λιβύη (151)
  2. Σουδάν (157)
  3. Ουκρανία (152)
  4. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (158)
  5. Υεμένη (149)
  6. Σομαλία (156)
  7. Αφγανιστάν (159)
  8. Ιράκ (160)
  9. Νότιο Σουδάν (161)
  10. Συρία (162)