Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιατί Ναι, γιατί ΟΧΙ; Τρεις Βουλευτές απαντούν

Λίγες ώρες πριν ο ελληνικός λαός προσέλθει στην κάλπη-καταλύτη, οι κ.κ. βουλευτές Δημήτρης Σεβαστάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) και Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ) μας απαντούν για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και την επόμενη μέρα.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος, Γιάννης Παπανίκος/ FOSPHOTOS

 

2 (1)
 

Την Κυριακή οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Λίγες φορές στην ιστορία του ελληνικού κράτους ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» μετρούσε περισσότερο. Σε λιγότερο από έξι μήνες, ο ελληνικός λαός προσέρχεται στην κάλπη για να αποφασίσει με δημοψήφισμα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών, η οποία δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τελευταία φορά που ο ελληνικός λαός αποφάσισε δημοψηφισματικά ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 1974, όταν οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν μεταξύ βασιλευομένης και αβασίλευτης (προεδρευόμενης) δημοκρατίας.

Η ώρα δεν επέτρεπε πολλά ερωτήματα, για αυτό αποφασίσαμε να θέσουμε μόλις τρεις ερωτήσεις στους κ. κ. βουλευτές Δημήτρη Σεβαστάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκη Κεραμέως (Νέα Δημοκρατία) και Γιώργο Μαυρωτά (ΠΟΤΑΜΙ). Μας μίλησαν για την πολιτική στάση που προτείνουν την ημέρα της κάλπης, το διακύβευμα των εκλογών και την επόμενη μέρα του «ΝΑΙ» ή του «ΟΧΙ».

To «NAI» σημαίνει παραμονή στο Ευρώ ή συνέχιση των πολιτικών λιτότητας;

To «NAI» σημαίνει παραμονή στο Ευρώ ή συνέχιση των πολιτικών λιτότητας;

Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ψηφοφόρου στην κάλπη της Κυριακής;

Δημήτρης Σεβαστάκης: «Ο Έλληνας ψηφοφόρος, έλλογος πολιτικά, θα σταθμίσει τις δύο προτάσεις, τις δύο θεωρήσεις και θα πράξει. Κριτική σκέψη, ενσυνείδητη επιλογή. «ΟΧΙ» στο σχέδιο συμφωνίας της 25ης Ιουνίου».

Δημήτρης Σεβαστάκης, Βουλευτής Σάμου. Σύριζα

Δημήτρης Σεβαστάκης, Βουλευτής Σάμου. ΣΥΡΙΖΑ

Νίκη Κεραμέως: «Η στάση του ψηφοφόρου πρέπει να είναι υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη. Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες αν μείνουμε άπραγοι. Απαιτείται μαζική προσέλευση στις κάλπες για να ακουστεί ένα ηχηρό «ΝΑΙ». «ΝΑΙ» στο ευρώ, «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, «ΝΑΙ» στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».

Γιώργος Μαυρωτάς: «Καταρχήν πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία γιατί το δημοψήφισμα έχει παίξει έναν πολύ διχαστικό ρόλο με τις συνθήκες που γίνεται. Σε πολύ μικρό χρόνο καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν σε ένα ερώτημα φάντασμα που δεν υπάρχει πια. Γι’ αυτό έχει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση. Στο θολό αυτό τοπίο κερδίζει η προπαγάνδα κι όχι η σύνεση. Για τον λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν με το λογικό να έχει τον πρώτο λόγο κι όχι το θυμικό. Δεν υπάρχουν κάποιοι πιο πατριώτες από τους άλλους όλοι θέλουμε το καλό της χώρας. Απλώς κάποιοι θέλουν να το ρισκάρουν πολύ…»

Μπορεί η επικράτηση του «ΟΧΙ» να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη;

Μπορεί η επικράτηση του «ΟΧΙ» να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη;

Ποιο είναι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος; Η κάλπη θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη (ΕΕ και Ευρωζώνη);

Δημήτρης Σεβαστάκης: «Το διακύβευμα είναι η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αφομοιώνει ο Έλληνας την ιδεολογία του  Ευρωπαϊσμού».

Νίκη Κεραμέως: «Η Κυβέρνηση λέει ότι ψηφίζουμε για την πρόταση των δανειστών της 25/6/2015. Η πρόταση αυτή όμως αφ’ ενός δεν υπάρχει, αφού έχει επισήμως αποσυρθεί, αφ’ ετέρου απέχει ελάχιστα από την προηγούμενη πρόταση της Κυβέρνησης. Είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού ότι 10 εκατομμύρια Έλληνες καλούμαστε να ψηφίσουμε επί ενός σχεδίου το οποίο ήταν υπό διαμόρφωση και το οποίο δεν είναι πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε διαφέρει ουσιαστικά από την Κυβερνητική πρόταση.
Η Κυβέρνηση πήρε εντολή να κάνει τη διαπραγμάτευση εντός του Ευρώ, αλλά έχει ήδη πει το «ΟΧΙ» στους δανειστές μας στην πρόταση που μας καλεί να ψηφίσουμε. Το δημοψήφισμα είναι λοιπόν προσχηματικό και γίνεται για να νομιμοποιήσει την αποτυχία της να διαπραγματευτεί και την απόφασή της για έξοδο από το Ευρώ και την Ευρώπη.  Το διακύβευμα λοιπόν είναι «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην Ευρώπη, «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στο Ευρώ. Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη διαπραγματευόμαστε, πέρα και πάνω από κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, αλλά πώς το εκλαμβάνουν αυτοί με τους οποίους καλούμαστε να διαπραγματευτούμε, δηλαδή οι δανειστές μας. Και όλοι όσοι έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν να το εκλαμβάνουν ως «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στο Ευρώ, ως «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην Ευρώπη. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό έχει σημασία, γιατί δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας».

Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας. Νέα Δημοκρατία.

Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας. Νέα Δημοκρατία.

Γιώργος Μαυρωτάς: «Το διακύβευμα είναι πλέον ξεκάθαρο μετά και από τις τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων. Οι αγορές δεν χόρεψαν συρτάκι όπως περίμενε ο κ. Βαρουφάκης. Το «ΟΧΙ» οδηγεί σε διακοπή των διαπραγματεύσεων και είναι το καλύτερο άλλοθι για τους φίλους του κ. Σόιμπλε που θέλουν να κλείσουν την πόρτα στην Ελλάδα. Ξεκάθαρα πλέον το «ΟΧΙ» οδηγεί εκτός ευρώ καταρχήν και βλέπουμε. Το «ΝΑΙ» δεν σημαίνει «ΝΑΙ» στα μέτρα (σε ποια πρόταση άλλωστε, αυτήν που αποδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός με την επιστολή του στις 30/6;). Σημαίνει «ΝΑΙ» στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή ομπρέλα. Τώρα που το πλοίο της Ευρώπης έχει αρχίσει να στρίβει προς την ανάπτυξη και να φεύγει από τα νερά της λιτότητας είναι κρίμα εμείς να πηδήξουμε στη θάλασσα».

Τι περιμένετε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος α) αν επικρατήσει το ΝΑΙ β) αν επικρατήσει το ΟΧΙ;

Δημήτρης Σεβαστάκης: α) «Το «ΟΧΙ» σημαίνει δύσκολη αναδιαπραγμάτευση».

β) «Το «ΝΑΙ» σημαίνει δύσκολη αποδοχή των αντιοικονομικών όρων που έχουν τεθεί. Τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τα κοινωνικά ρήγματα θα εξακολουθήσουν την σκοτεινή τους διεύρυνση».

Νίκη Κεραμέως: α) «Αν επικρατήσει το «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, «ΝΑΙ» στο Ευρώ, υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης της δεινής κατάστασης στην οποία μας έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ερχόμενη σε αδιέξοδο μεταξύ των αδύνατων προεκλογικών της υποσχέσεων και της πραγματικότητας. Σημαίνει την παραμονή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και την προσπάθεια εξεύρεσης άλλων, βιώσιμων λύσεων εντός στης ευρωπαϊκής οικογένειας. Το «ΝΑΙ» δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα είναι όλα ρόδινα. Είναι απλώς η λιγότερο κακή λύση από τις δύο που μας προσφέρονται και η μόνη που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

β) «Αν επικρατήσει το «ΟΧΙ» -που ειλικρινά απεύχομαι- τα πράγματα θα εξελιχθούν ανεξέλεγκτα, αφού μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι πιθανότητες όμως είναι πολύ ισχυρές να ακολουθήσει κούρεμα καταθέσεων και έκδοση εγχώριου νομίσματος, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες ελλείψει ρευστότητας από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνεπάγεται την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της ιδιωτικής οικονομίας που τροφοδοτεί το κράτος, νέα χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτίναξη της ανεργίας, αδυναμία να πληρώσουμε υποχρεώσεις στο εσωτερικό (μισθούς, συντάξεις, προμηθευτές) και στο εξωτερικό, μείωση εισοδημάτων κάτω από το μισό, σημαντικά προβλήματα στην εισαγωγή προϊόντων (πετρέλαιο, φάρμακα, πρώτες ύλες κτλ) των οποίων οι τιμές θα εκτοξευθούν βάσει της υποτιμημένης δραχμής, απώλεια των κοινοτικών επιδοτήσεων και των κονδυλίων ΕΣΠΑ, κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, ανεπανόρθωτο πλήγμα στην βιομηχανική παραγωγή και στον κλάδο της μεταποίησης και απομείωση του τουριστικού προϊόντος και πάνω από όλα: όλα τα χρέη μας (προσωπικά και κρατικά) θα ισχύουν κανονικά και θα αποπληρώνονται πολύ πιο ακριβά από την υποτιμημένη δραχμή. Παρά την προπαγάνδα ότι (δήθεν) δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε να χάσουμε τα πάντα».

Και η κάλπη ετοιμάζεται για την λαϊκή ετυμηγορία της Κυριακής.

Και η κάλπη ετοιμάζεται για την λαϊκή ετυμηγορία της Κυριακής.

Γιώργος Μαυρωτάς: α) «Αν επικρατήσει το «ΝΑΙ» θα έχουμε εξελίξεις. Χρειάζεται να έχουμε μια κυβέρνηση πιο ευρωπαϊκής πνοής. Η διαπραγματευτική ομάδα και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αλλάξει όπως και κάποια μέλη της κυβέρνησης που δεν μπορούν να υπηρετήσουν μια ευρωπαϊκή πορεία. Άμεσα θα πρέπει να κλειστεί η συμφωνία και αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά από μερικούς μήνες κι όχι αμέσως.

β) Στο «ΟΧΙ» η πρόβλεψη είναι εύκολη. Δεν θα έχουν νόημα οι πολιτικές εξελίξεις καθώς η διακοπή της διαπραγμάτευσης θα έχει οδηγήσει τη χώρα στο κενό. Χωρίς τράπεζες, χωρίς πρόγραμμα χωρίς νόμισμα θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά και η έξοδος από το ευρώ θα είναι για μας μονόδρομος. Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακολουθήσει».

Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής Αττικής. Το Ποτάμι.

Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής Αττικής. Το Ποτάμι.

 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.