mala2

Άρωμα; Έντονο, καλοκαιριού. Χρώμα; Βαθύ κόκκινο. Σώμα; Καλοσχηματισμένο. Όλα τα χαρακτηριστικά της ήταν ιδανικά. Όμως η γεύση της ήταν το κάτι άλλο. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, άνοιξε μαζί και η όρεξη. Μια «Αναθεματισμένη Μαίρη» ζήτησα στο bar. Πώς να αντισταθείς στο πρώτο cocktail που ανοίγει την καλοκαιρινή σεζόν για το 2017; Οι γεύσεις από το Bloody Mary εκρήγνυντο στον ουρανίσκο μου. Το αλατοπίπερο του cocktail που είχα μόλις γευτεί ήταν το αλατοπίπερο μιας ημέρας, που γεμάτη από πολλή δουλειά και χαρτούρα, έκανε όλο και εντονότερη την ανάγκη για χρώμα και πάθος, όσο πλησίαζε προς το τέλος της.

Προσπαθούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό που έκανε την γεύση τόσο γοητευτική. Ευτυχώς, ο bartender κατάλαβε ότι προσπαθούσα να εξιχνιάσω το διαφορετικό και είπε να βοηθήσει. Εδώ και κάποιο καιρό, χρησιμοποιούν την «Κακή Περουβιανή» στα cocktails τους. Για να την αποκαλέσω με το όνομά της, η Mala Peruviana είναι ένας φρέσκος χυμό τομάτας, λες και έστιψες την ντομάτα κατευθείαν από το χωράφι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που απογοητεύτηκα από το συγκεκριμένο cocktail, λόγω της κακής παρασκευής του. Πότε ήταν άχρωμο, πότε άγευστο, πότε νερουλό… Αυτή η φορά όμως πρέπει να αποκατέστησε όλες τις προηγούμενες, παρεξηγημένες εκδοχές του κλασικού Bloody Mary, που κατά βάθος όλοι λατρεύουμε.

Στην Ελλάδα, δεν έχουμε συνηθίσει να πίνουμε χυμό ντομάτας, όπως κάνουν πολλοί στο εξωτερικό, παραμόνο πορτοκάλι, μήλο, καρότο ή ρόδι, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει σαφής προτίμηση προς τα κάθε λογής μούρα, από cranberries μέχρι goji berries. Ωστόσο, έχουμε τόσες πολλές, κατακόκκινες και εύγεστες ντομάτες που είναι κρίμα να μην τους δώσουμε την αξία που τους αρμόζει. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τις ενσωματώσουμε στην διασκέδασή μας;

Χωρίς αμφιβολία, η ντομάτα αποτελεί ένα αδιαπραγμάτευτο συστατικό ενός σωστού Bloody Mary που σέβεται τον εαυτό του. Το Bloody Mary μας το θέλουμε κατακόκκινο και άκρως πηχτό και ζουμερό. Ο bartender πιάνει το μαύρο γυάλινο μπουκάλι της Mala Peruviana, για να μου δείξει ότι πέρα από το περιεχόμενο που μόλις δοκίμασα, ακόμη και η συσκευασία του είναι προσεγμένη, με την κλασική διχρωμία του μαύρου και του κόκκινου της φωτιάς. 

Το cocktail ήταν ιδανικό και μάλλον έφταιγε το ντοματόζουμο γι’ αυτό. Ήταν ό,τι πρέπει για όσους αρέσκονται να απολαμβάνουν τη βότκα τους μαζί με θρεπτικά συστατικά. Γυρνώντας σπίτι, έψαξα περισσότερα για τη Mala Peruviana και ανακάλυψα πως στην ίδια σειρά, κυκλοφορεί και χυμός πορτοκαλί ντομάτας και ένα Virgin Blend κόκκινου χυμού αρωματισμένο με πουρέ φρέσκων λαχανικών. Μπορεί να μου χρησιμέψουν σαν καλή βάση όταν θελήσω να φτιάξω μόνη το cocktail ή σαν κανονικός χυμός ντομάτας -άλλωστε φρούτο είναι. Το Virgin Blend μάλιστα αποτελεί ιδανικό συνδυασμό για να καταναλωθεί δροσερό, σαν ενεργειακό ποτό για την τόνωση του οργανισμού, κατά την διάρκεια της άθλησης ή μετά από αυτή.

Μ’ ένα σμπάρο δυο τριγώνια, όπως λένε κι οι παλιοί. Πίνεις χυμό ντομάτας και στο μπαρ και στο γυμναστήριο και τα οφέλη πολλαπλά, πάντα χέρι-χέρι με την απόλαυση. «Αναθεματισμένη Μαίρη» το έκανες το θαύμα σου και σήμερα!