ultra-power-bank

Ένα gadget που έχει εισβάλλει στις ζωές μας εδώ και μερικά χρόνια αλλά μόλις τους τελευταίους μήνες αρχίζει και αναγνωρίζεται η αξία και η χρησιμότητά του, είναι το powerbank. Τι είναι αυτό; Στην ουσία πρόκειται για μια ειδικού τύπου μπαταρία, ικανή να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια την οποία εν ευθέτω χρόνω μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να φορτίσετε κάθε λογής συσκευή. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι, στο γραφείο ή εν πάση περιπτώσει σε χώρο με πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, φορτίζετε το powerbank. Όταν αργότερα βρεθείτε εν κινήσει και συσκευές όπως το smartphone, το tablet ή ακόμα και το laptop σας είναι έτοιμες να «παραδώσουν πνεύμα» με τις μπαταρίες τους να έχουν ξεφορτιστεί, εκεί αναλαμβάνει δράση αυτό, φορτίζοντάς τες όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν τις «βάζατε στην πρίζα».

Η γενική αρχή λειτουργίας των powerbanks μπορεί να είναι η ίδια για όλα τα μοντέλα, ωστόσο οι επιδόσεις τους διαφέρουν –ναι, ναι, όπως και με κάθε προϊόν Τεχνολογίας, έτσι κι εδώ ισχύει το αξίωμα «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Το βασικό χαρακτηριστικό ενός powerbank είναι η χωρητικότητά του, η ενέργεια δηλαδή που μπορεί να αποθηκεύσει μέσα του. Τα απλά μοντέλα ξεκινούν από τα 1.500-2.000 mAh [το αμπερώριο (Ah) είναι μονάδα μέτρησης ηλεκτρικού φορτίου και ισοδυναμεί με την ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου που μεταφέρεται μέσα από έναν αγωγό, όταν αυτός διαρρέεται από ρεύμα έντασης 1 A σε χρόνο μίας ώρας] και φτάνουν μέχρι τα 3.000-3.500. Από εκεί και πάνω πάμε σε πιο δυνατές και ακριβές λύσεις οι οποίες ωστόσο θα σας εξασφαλίσουν περισσότερους κύκλους φόρτισης.

Για να υπολογίσετε πόσες φορές ένα powerbank θα φορτίσει μία συσκευή σας (mp3 player, smartphone, tablet, κάμερα, φωτογραφική, laptop, αυτοκινητό, οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί σε micro USB/USB θύρα τέλος πάντων), αρκεί να γνωρίζετε τη χωρητικότητα της μπαταρίας του. Αν είναι π.χ. στα 2.000 mAh την ώρα που το powerbank σας παίζει στα 2.200 mAh, τότε μπορείτε να υπολογίζετε οριακά σε μία φόρτιση.

Φυσικά τα powerbanks διαφέρουν μεταξύ τους και σε άλλους τομείς πέραν της χωρητικότητας. Ορισμένα μοντέλα π.χ. διαθέτουν περισσότερες από μία θύρες USB επιτρέποντας την ταυτόχρονη φόρτιση δύο, τριών κ.ο.κ. συσκευών ενώ άλλα είναι επενδεδυμένα με μικρά πάνελ συλλέγοντας έτσι και ηλιακή ενέργεια, πέραν της ηλεκτρικής. Επιπρόσθετα, κατά την αγορά ενός powerbank θα πρέπει να δίνεται έμφαση και στα «ψιλά γράμματα» στα οποία αναγράφεται η αποδοτικότητα της συσκευής: δείτε λοιπόν προσεκτικά για πόσους κύκλους φόρτισης αυτή θα σας προσφέρει όσα υπόσχεται (μετά, απόλυτα λογικά, η απόδοσή της αρχίζει να φθίνει) και υπολογίστε για πόσο χρονικό διάστημα θα είστε καλυμμένοι. Το μέγεθος των powerbanks είναι ανάλογο της χωρητικότητάς τους: όσο περισσότερα τα mAh, τόσο πιο μεγάλος ο όγκος του περιφερειακού, γι’ αυτό και θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε εξ αρχής τον λόγο για τον οποίο ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα τέτοιο: αν είναι κάτι που θέλετε να χωρά στην τσέπη, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με ένα μικρότερο μοντέλο φερ’ ειπέιν.

Χρειάζεστε όμως ένα powerbank, στ’ αλήθεια; Θεωρητικά κατά τη διάρκεια μιας γεμάτης μέρας έξω απ’ το σπίτι και με δεδομένη τη συχνή χρήση του smartphone σας, κάποια στιγμή αυτό θα σας ειδοποιήσει πως τελειώνει η μπαταρία του. Εκεί είναι που εσείς «κάνετε κράτει» έτσι ώστε αυτό να αντέξει μέχρι να ξαναγυρίσετε αργότερα στη «βάση» σας. Ε, φανταστείτε ότι με ένα powerbank απλά θα τα συνδέατε μεταξύ τους και μέσα σε ένα μισαωράκι θα είχατε και πάλι επαρκή μπαταρία για να κάνετε άφοβα παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να πειραματιστείτε με ένα μικρό και σχετικά φθηνό μοντέλο (η Sony και η Puro έχουν powerbanks στα 2.000-2.200 mAh που δεν στοιχίζουν πάνω από 10€) και αν δείτε ότι όντως σας βολεύει, να πάτε εν συνεχεία σε ένα μεγαλύτερο. Όπως και να ‘χει, γιατί να περιορίζεστε αχρείαστα όταν μπορείτε να λύσετε το ενεργειακό σας πρόβλημα με μια τόση δα συσκευή;