GENERIC

100.000 αναγνώστες και 220.000 ψήφοι ανέδειξαν την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 τους δέκα νικητές των φετινών βραβείων βιβλίου Public. Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με την παρουσία ανθρώπων από τον χώρο της συγγραφής, του εκδοτικού κλάδου, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και φυσικά αναγνωστών αυτή η μοναδικής σημασίας ετήσια γιορτή του βιβλίου κορυφώθηκε με την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ

Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης βραβεύει τον Χρήστο Χωμενίδη.

Τιμώντας τον θεσμό, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετείχαν ενεργά στη λαμπερή βραδιά, απονέμοντας τα βραβεία: Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, ο εικαστικός Χρίστος Καράς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μάγια Τσόκλη, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη, η ηθοποιός Ιωάννα Παππά, ο μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας, ο Πρόεδρος τομέα «Χαρακτική» ΑΣΚΤ Αθήνας Μιχάλης Αρφαράς, ο Πρόεδρος Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας Τζανέτος Πετροπουλέας, και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης, και η ομάδα ηθοποιών της παράστασης Μαύρη Γάτα. Ο Σάκης Ρουβάς ως Αγγελιοφόρος του Συλλόγου Ελπίδα αποδέχθηκε την προσφορά μίας παιδικής βιβλιοθήκης από τα Public στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» ενώ απένειμε το Βραβείο στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία.

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΡΟΥΒΑΣ

Ο Σάκης Ρουβάς  απένειμε το βραβείο στην κατηγορία  «Ελληνική παιδική λογοτεχνία».

Η βραδιά της Επίσημης Τελετής Απονομής ταξίδεψε τους εκατοντάδες θεατές στη Χώρα του Βιβλίου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χρίστου Γεωργίου και του Γιώργου Νανούρη, ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος ήταν και παρουσιαστής της μεγάλης βραδιάς. Αποσπάσματα θεατρικών παραστάσεων που ξεχώρισαν στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή και βασίζονται σε βιβλία αναπαραστήθηκαν ζωντανά από τους ηθοποιούς στη σκηνή : «Η τελευταία μαύρη γάτα», από το μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά με πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών, οι «Μεγάλοι δρόμοι» από το βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου, με την Εύα Λαμπάρα, το “Αχ!” από την ομάδα bijoux de kant, βασισμένο στην “Κερένια Κούκλα” του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου με τον Δημήτρη Μοθωναίο, η «Κατερίνα» από «το Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ με τη Λένα Παπαληγούρα και η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου με την Ιωάννα Παππά.

Νικητές αναδείχθηκαν οι ακόλουθοι:

Ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς: Αναδείχθηκε η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης.

Μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα): Αναδείχθηκε το «Άγιος ή αμαρτωλός» του Ian Rankin από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (μετάφραση Βάσια Τζανακάρη). Το βραβείο απένειμε ο μεταφραστής θεατρικών Γιώργος Δεπάστας.

Ξενόγλωσσο μυθιστόρημα της χρονιάς:Αναδείχθηκε το «The Dress Thief» της Natalie Meg Evans από τις εκδόσεις Quercus. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης.

Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία, ψυχολογία): Αναδείχθηκε το Υπάρχει θεός» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη από τις Εκδόσεις Ιωλκός. Το βραβείο απένειμε η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη.

Ελληνική ποίηση: Αναδείχθηκε το «Άπαντα τα ποιητικά 1904-1975» του Κώστα Βάρναλη από τις Εκδόσεις Κέδρος (επιμέλεια: Μαρία Συμεωνίδου). Το βραβείο απένειμε η ηθοποιός Ιωάννα Παππά.

Ελληνική παιδική λογοτεχνία: Αναδείχθηκε το «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά από τις Εκδόσεις Καλέντη. Το βραβείο απένειμε ο Σάκης Ρουβάς ως Αγγελιοφόρος του συλλόγου Ελπίδα,.

Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: Αναδείχθηκε το «Ημερολόγιο ενός δειλού» του Βασίλη Παπαθεοδώρου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το βραβείο απένειμε ο CEO των Public, Χρήστος Καλογεράκης, μαζί με τους ηθοποιούς του έργου «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά. Παράλληλα το βραβείο αυτό συνοδεύτηκε από το έπαθλο επιχορήγησης της μετάφρασης του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα προκειμένου να προωθηθεί στο εξωτερικό.

Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία μαγειρικής, αυτοβελτίωσης, χόμπι-ελεύθερου Χρόνου: Αναδείχθηκε το «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» του Άκη Πετρετζίκη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η δημοσιογράφος- παρουσιάστρια Μάγια Τσόκλη.

Τέχνες (ελληνικά βιβλία αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, εικαστικών, μουσικής, θεάτρου, χορού, κινηματογράφου, φωτογραφίας και κόμικς): Αναδείχθηκε το Spinalonga- Μέσα από τα μάτια μου της Τζίνας Ξανθάκη από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Το βραβείο απένειμε ο εικαστικός Χρίστος Καράς.

Κατηγορία έκπληξη – «Ο πιο ερωτικός χαρακτήρας»: Αναδείχθηκε το «Δίδυμα Φεγγάρια» της Ρένας Ρώσση- Ζαϊρη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η Εύα Λαμπάρα, πρωταγωνίστρια της παράστασης «Μεγάλοι Δρόμοι» της Λένας Κιτσοπούλου.

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ- ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

Ο Σπήλιος Λαμπρόπουλος (αριστερά) και ο Άκης Πετρετζίκης (δεξιά).

Ο Αργύρης Καστανιώτης (αριστερά) και ο Βσίλης Παπαθεοδώρου (δεξιά).

Ο Αργύρης Καστανιώτης (αριστερά) και ο Βασίλης Παπαθεοδώρου (δεξιά).

Παράλληλα δόθηκαν και τρία Ειδικά Βραβεία. Το Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα, για το οποίο ψήφισε επιτροπή αξιόλογων επαγγελματιών δόθηκε στις εκδόσεις Ίκαρος. Το βραβείο απένειμε η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα. Στο διαγωνισμό διακρίθηκε και το βιβλίο «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού από τις εκδόσεις Πατάκη με το «Βραβείο των Βιβλιοπωλείων Public», όπως το ψήφισαν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public. Το βραβείο απένειμε ο περσινός νικητής και συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ μαζί με εκπρόσωπο των βιβλιοπωλείων Public. Το Βραβείο για το Καλύτερο Εξώφυλλο της χρονιάς δόθηκε από Ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από εικαστικούς και γραφίστες στο βιβλίο «Θιβετιανή Ροδακινόπιτα» του Τομ Ρόμπινς από τις εκδόσεις Αίολος. Το βραβείο απένειμαν ο Πρόεδρος τομέα «Χαρακτική» ΑΣΚΤ Αθήνας Μιχάλης Αρφαράς και ο Πρόεδρος Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας Τζανέτος Πετροπουλέας.

Η Μάγια Τσόκλη (αριστερά) και η Λένα Αρώνη (δεξιά).

Η Μάγια Τσόκλη (αριστερά) και η Λένα Αρώνη (δεξιά).

Ο Χρήστος Ζαμπούνης.

Ο Χρήστος Ζαμπούνης.

 Στο ευχαριστήριο βίντεο που έστειλε ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν η λογοτεχνία είναι μια συνάντηση ανάμεσα σε συγγραφείς και αναγνώστες, τότε οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου είναι αυτοί που θεμελιώνουν και στηρίζουν αυτή τη συνάντηση. Ευχαριστώ από καρδιάς τους πωλητές και τις πωλήτριες των καταστημάτων Public σε όλη την Ελλάδα καθώς είναι εκείνοι που στέκονται δίπλα στα βιβλία όταν αυτά φεύγουν από τα χέρια των συγγραφέων και ταξιδεύουν για να συναντήσουν το αναγνωστικό κοινό».

Η συμμετοχή επισφράγισε την επιτυχία της φετινής χρονιάς καθώς ακόμη περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς και κυρίως το αναγνωστικό κοινό αγκάλιασαν την προσπάθεια του Public να φέρει το βιβλίο πιο κοντά στον αναγνώστη: 150 εκδοτικοί οίκοι, 1.200 συγγραφείς με 2.000 ελληνικούς τίτλους βιβλίων συμμετείχαν στη δίμηνη διαδικασία. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία σε όλη την Ελλάδα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο συμμετοχών, επιλέγοντας με 220.000 ψήφους το αγαπημένο τους βιβλίο σε 10 διαφορετικές κατηγορίες. Η βραδιά της Επίσημης Τελετής Απονομής ταξίδεψε τους εκατοντάδες θεατές στη Χώρα του Βιβλίου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χρίστου Γεωργίου και του Γιώργου Νανούρη, ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος ήταν και παρουσιαστής της μεγάλης βραδιάς.

Η Ιωάννα Παππά ως Μαρία Πολυδούρη.

Η Ιωάννα Παππά ως Μαρία Πολυδούρη.

Ο Δημήτρης Μοθωναίος από την παράσταση «ΑΧ».

Ο Δημήτρης Μοθωναίος από την παράσταση «Αχ!».

Αποσπάσματα θεατρικών παραστάσεων που ξεχώρισαν στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή και βασίζονται σε βιβλία αναπαραστήθηκαν ζωντανά από τους ηθοποιούς στην εντυπωσιακή σκηνή που είχε διαμορφωθεί ειδικά για τη μοναδική βραδιά: «Η τελευταία μαύρη γάτα», από το μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά με πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών, οι «Μεγάλοι δρόμοι» από το βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου, με την Εύα Λαμπάρα, το “Αχ!” από την ομάδα bijoux de kant, βασισμένο στην “Κερένια Κούκλα” του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου με τον Δημήτρη Μοθωναίο, η «Κατερίνα» από «το Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ με τη Λένα Παπαληγούρα και η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου με την Ιωάννα Παππά.