Το coolartisan.net είναι το δημιούργημα του δημοσιογράφου μόδας και food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη.

Το coolartisan.net είναι το δημιούργημα του δημοσιογράφου μόδας και food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη.

Cool είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει όσο πιο σωστά γίνεται τον Γαβριήλ Νικολαΐδη. Γιατί παρά το όσο δεν πάει έντονο βλέμμα του που οφείλεται (και) στο πιο «greek summer blue» που μπορείς να φανταστείς, με τις πρώτες λέξεις που ξεστομίζει καταλαβαίνεις ότι ο Γαβριήλ αν και πολυπράγμων πορεύεται στην καθημερινότητά του χωρίς περιττό άγχος ή νευρικότητα. Θες επειδή ο ίδιος ο τόνος της φωνής του είναι ήρεμος, θέλεις επειδή στις κινήσεις του δεν υπάρχει περιττή σπατάλη, θέλεις επειδή ακόμη και όταν η παγωμένη τούρτα που μας έχει ετοιμάσει αρχίζει να λιώνει -αναπόφευκτα- καθώς ο Παύλος τη φωτογραφίζει σε συνθήκες καύσωνα, εκείνος δεν χάνει το κέφι του και μας τη σερβίρει με ταχύτητα γιατί «ναι, τα φωτογραφίζουμε αλλά ποιο είναι το νόημα αν δεν τα απολαύσουμε τρώγοντας;». Όντως η τούρτα-παγωτό με βάση πραλίνα φουντουκιού και επικάλυψη lime cream είναι μια γευστική όαση δροσιάς.

Τούρτα παγωτό με βάση πραλίνα φουντουκιού και επικάλλυψη lime cream.

Τούρτα παγωτό με βάση πραλίνα φουντουκιού και επικάλλυψη lime cream.

Μέσα λοιπόν στο λευκό διαμέρισμά του, εκεί που γυρίζονται τα food videos για το blog του http://coolartisan.net o Γαβριήλ μας ξεναγεί -έστω και νοερά- στα πράγματα που αγαπά: «Μόδα, φαγητό και ταξίδια. Με αυτά μου αρέσει να ασχολούμαι. Έτσι αποφάσισα με αυτό το περιεχόμενο να γεμίσω το site μου». Το Cool Artisan του δημοσιογράφου που έχει περάσει μεταξύ άλλων από το Μadame Figaro και το missbloom.gr και που έχει γράψει για διακόσμηση, φαγητό και μόδα σε έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά μέσα («και μάλιστα ήμουν τυχερός και έπεσα πάνω στο δημιουργικό μπουμ τον νέων Ελλήνων σχεδιαστών, τότε που υπήρχαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να γράψεις»), δεν είναι ένα ακόμη blog που αναπαράγει περιεχόμενο ή που αναμασά χιλιοειπωμένες προτάσεις «Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό προτείνω τις δικές μου συνταγές ή μάλλον τις δικές μου εκδοχές συνταγών και τις δικές μου στιλιστικές προτάσεις». Όλο αυτό φαντάζει ευχάριστο, δηλαδή τι καλύτερο από το να ασχολείται κανείς όλη μέρα με ρούχα, νοστιμιές και μαγικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Η δουλειά όμως είναι δουλειά. «Πρόκειται για μια full time απασχόληση. Εννοώ ότι μπορώ να είμαι όλη μέρα στο internet ψάχνοντας για ιδέες ή μπορώ να αφιερώσω μια ολόκληρη Κυριακή στο να μαγειρεύω και να φωτογραφίζω τα φαγητά. Ακόμη και στις διακοπές κάνω φωτογραφίσεις, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι ιδανική περίοδος γιατί τα ταξίδια παρέχουν και το αντίστοιχο concept. Παραδέχομαι ότι πάντα σκέφτομαι το blog, είναι ένας εθισμός. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά γιατί χρειάζεται αφοσίωση. Πέρα από το blog αγαπώ το instagram πολύ, μοιράζομαι και εκεί ό,τι θεωρώ αξιόλογο».

«Ειδικά στη ζαχαροπλαστική τα 3 υλικά μπορούν να κάνουν θαύματα»

«Ειδικά στη ζαχαροπλαστική τα 3 υλικά μπορούν να κάνουν θαύματα»

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όσων προτείνει; Όσον αφορά το φαγητό υπάρχουν, εκτός από την κλασική κατηγοριοποίηση ανά υλικό, δύο ακόμη στήλες: «μόνο 3 υλικά» και «ταπεράκι για το γραφείο». Προτάσεις οικονομικές, εύκολες, ιδανικές για όσους δεν μπορούν να αφιερώσουν ώρες για να μαγειρέψουν αλλά ταυτόχρονα θέλουν να γευθούν κάτι νόστιμο και υγιεινό. «Ειδικά τα 3 υλικά μπορούν να κάνουν θαύματα στη ζαχαροπλαστική. Να ακόμη και η τούρτα παγωτό που δοκιμάζετε σήμερα είναι με βάφλες που προέρχονται από χθεσινή συνταγή. Η ανακύκλωση στο φαγητό μπορεί να είναι δημιουργική και εμπνευσμένη και φυσικά χρήσιμη». Στις στιλιστικές προτάσεις τον κύριο λόγο πέρα από την εποχικότητα παίζουν και οι περιστάσεις. «Αλλιώς ντυνόμαστε στο γραφείο, αλλιώς στις καλοκαιρινές διακοπές, αλλιώς καλεσμένοι σε γάμο».

«Το στιλ σου το βρίσκεις όταν βλέπεις φωτογραφίες σου και είσαι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπεις» φωτ. Μιχάλη Τσίτα

«Το στιλ σου το βρίσκεις όταν βλέπεις φωτογραφίες σου και είσαι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπεις» φωτ. Μιχάλη Τσίτα

«Εννοείται ότι παίρνω feedback και από άνδρες αλλά κυρίως από το εξωτερικό. Ασχολούνται βέβαια οι Έλληνες άνδρες με το ντύσιμο τους αλλά επειδή συνήθως δεν ξέρουν τι θέλουν, χάνουν περισσότερο χρόνο. Δηλαδή πάνε 3-4 μέρες στα μαγαζιά για να βρουν ένα τζιν ενώ εγώ πάω στοχευμένα. Το στιλ σου το βρίσκεις όταν βλέπεις φωτογραφίες σου και είσαι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπεις. Το σώμα μας μας υποδεικνύει τι μας ταιριάζει περισσότερο. Και φυσικά δεν εννοώ ότι υπάρχουν ρούχα που δεν μπορεί να φορέσει κάποιος λόγω κατασκευής αλλά ότι το ίδιο το σώμα διαλέγει τα ρούχα που αναδεικνύουν τα δυνατά μας σημεία».

«Δεν υπάρχουν ρούχα που δεν μπορεί να φορέσει κάποιος λόγω κατασκευής αλλά το ίδιο το σώμα διαλέγει τα ρούχα που αναδεικνύουν τα δυνατά μας σημεία», φωτ. Μιχάλη Τσίτα

«Δεν υπάρχουν ρούχα που δεν μπορεί να φορέσει κάποιος λόγω κατασκευής αλλά το ίδιο το σώμα διαλέγει τα ρούχα που αναδεικνύουν τα δυνατά μας σημεία», φωτ. Μιχάλη Τσίτα

Και πέρα από τους άνδρες ποιοι άλλοι διαβάζουν το cool artisan; «Το πιο ωραίο κοινό είναι οι κυρίες που είναι πάνω από 50, οι οποίες κάνουν share τις συνταγές στο facebook, μου στέλνουν μηνύματα, είναι οι πιο πιστές και εκφράζονται με τον πιο ωραίο και ευγενικό τρόπο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αρκετές γυναίκες 25-35 που μπαίνουν να δουν τις συνταγές και φυσικά, όπως είπαμε και πριν και οι άνδρες που μπαίνουν και για το φαγητό αλλά και για τη μόδα και τα ταξίδια».

3cool_artisan

Και γιατί αυτός ο τίτλος; «Ήξερα ότι ήθελα να χρησιμοποιήσω ως συνθετικό το cool αλλά και ότι ήθελα κάτι άλλο που να παραπέμπει στην τέχνη χωρίς να αναφέρεται άμεσα σε αυτή. Το artisan που σημαίνει τεχνίτης λειτουργεί σαν έννοια ομπρέλα που περιλαμβάνει όλου του είδους τις κατασκευές. Με καλύπτει γιατί κι εγώ αισθάνομαι ότι θέλω να ασχολούμαι με πολλά διαφορετικά πράγματα και να δημιουργώ συνδυασμούς στην κουζίνα και στην γκαρνταρόμπα μου».