National_and_Kapodistrian_University_of_Athens_1910

Αλλάζουν άρδην τα πράγματα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Μετά την κατάργηση του ασύλου, χάρη στο νέο νόμο πλαίσιο, ο καινούριος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης μίλησε στην εφημερίδα Τα Νέα και για το μέτρο με τις ταυτότητες που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι φοιτητές. Προετοιμάζεται ένα σύστημα ελέγχου εισόδου Το σίγουρο είναι πως οι αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών θα είναι άμεσες και ο Σεπτέμβρης προβλέπεται δύσκολος. Κι αυτό γιατί ο νέος Πρύτανης (που πήρε τη σκυτάλη από τον Θεοδόση Πελεγρίνη) φαίνεται αποφασισμένος να σφίξει τα λουριά σε θέματα προστασίας και ασφάλειας του Πανεπιστημίου. «Αυτό θα οργανωθεί και θα γίνει προσεκτικά σε βάθος χρόνου, ιδίως εκεί όπου δημιουργούνται προβλήματα. Στόχος δεν είναι οι φοιτητές, αλλά τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο […] και οι καταστροφές που γίνονται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη», είπε ο Πρύτανης.

Συμπληρωματικά στο παραπάνω ζήτημα έρχεται και η φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου από εταιρεία σεκιούριτι, όπως συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό. Η ενέργεια αυτή βρίσκει αντίθετους τόσο τους φοιτητές όσο και τους εργαζόμενους που θέλουν οι θέσεις να πλαισιώνονται από διοικητικούς υπαλλήλους. Η πιο έντονη αντίδραση ήρθε από φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτική εταιρεία υποχρεώνει τους υπαλλήλους της να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και ότι εν γένει το όλο μέτρο φανερώνει ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν υπάλληλοι αλλά χρειάζονται προσλήψεις για να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα το Πανεπιστήμιο.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στους Λοβέρδο και Φορτσάκη, με συνθήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα εν λόγω μέτρο. Ήδη η κατάσταση είναι τεταμένη χάρη στα μέτρα για τους αιώνιους φοιτητές, αν και τώρα υπάρχει σχέδιο για κάποιες περαιτέρω διευκολύνσεις για τους λιμνάζοντες φοιτητές –4.283 τον αριθμό- που συμμετείχαν σε κάποια εξεταστική την περασμένη διετία, ούτως ώστε να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο τους. Ενώ οι 49.583 φοιτητές που διαγράφονται από το ίδρυμα, θα έχουν πολύ αυστηρότερους όρους για να μπορέσουν να επανεγγραφούν για να πάρουν το πτυχίο τους.