Εξάρχεια: Τα Σφακιά των Αθηνών

Εξάρχεια: Τα Σφακιά των Αθηνών

Κρητικά μαγαζιά στην καρδιά της Αθήνας που μας δίνουν μια παραδοσιακή γεύση από το αγαπημένο μας νησί.

Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα 16.04.2015

Όξο νου

oxonou2

Το μαγαζί: Ειδική περίπτωση στην κατηγορία «κρητικά», συγκαταλέγεται το κρητικό εστιατόριο «Όξο νου». Η κα. Μανωλαράκη από τα Χανιά ήθελε να φτιάξει στο κέντρο της Αθήνας, ένα μαγαζί με καθαρές, καλές κρητικές γεύσεις. Το όνομα εκφράζει μία στάση ζωής, μία κρητική φράση που αναφέρεται στον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων. «Έξω μυαλό» ή καλύτερα, «Μην προβληματίζεσαι αναίτια». Ένας χώρος άνετος, καθαρός, με προϊόντα απευθείας από την Κρήτη και κουζίνα που μένει ανοιχτή μέχρι σχετικά αργά. Λίγο πιο πέρα από το Ρακουμέλ, η Μπενάκη φαίνεται να είναι ο «κρητικός δρόμος» των Εξαρχείων.

oxonou

Τι τρώμε- πίνουμε: Εδώ θα φάμε κρητική γεύση και όχι απλώς φαγητά μαγειρεμένα κρητικά. Μικροί παραγωγοί της Κρήτης, στέλνουν τα προϊόντα που έχουν συλλέξει με μεράκι, δίνοντας την αίσθηση ότι τρως φαγητό απευθείας από το οικογενειακό τραπέζι μιας κρητικής οικογένειας. Τυριά, λάδι, κρεατικά, μέλι, καλτσούνια «βάζουν τα γυαλιά» σε όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γαμοπίλαφο μαγειρεύεται επί τόπου ενώ μπορούμε να γευτούμε μοναδικό χανιώτικο μπουρέκι, τσιγαριαστό αρνί στην κατσαρόλα και να επιλέξουμε μεταξύ μιας τεράστιας λίστας ορεκτικών σε τρομερή αναλογία ποιότητας-τιμής. Θραύση κάνει και ο κόκορας με χυλοπίτες που αν και δεν είναι πιάτο αποκλειστικά κρητικό, πρέπει οπωσδήποτε να μπει στη λίστα των παραγγελιών.

Όξο νου, Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65, Εξάρχεια, τηλ. 210 380 1778

oxonou4oxonou3

6 comments
Leila Rose
Leila Rose

Η συνταγη για τα ντολμαδακια δε νομιζω να εχει καποια σχεση με βεντετες!

Joo Hn
Joo Hn

exei gyrisei o kosmo sto mageireyto fai ..ti na leme twra :)

Nikos2
Nikos2

ΑΥΤΟ ΤΟ "ΣΦΑΚΙΑ" ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΠΑΡΑ ΓΙΑ δΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ

Alex
Alex

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Όμως επιτρέψτε μου να ρωτήσω, γιατί επιλέξατε ως τίτλο τα "Σφακιά"  των Αθηνών; Μήπως κάποιο από όλα αυτά τα μαγαζιά είναι μόνο για Σφακιανούς ή οι ιδιοκτήτες όλων είναι Σφακιανοί; Μάλλον όχι.  Νομίζω πιο εύστοχος τίτλος θα ήταν "Η Κρήτη των Αθηνών" μιας και αναφέρεστε σε κρητικά μαγαζιά. Αν δεν το γνωρίζετε, η Κρήτη είναι πολύ μεγάλο νησί με εκατοντάδες ενδιαφέροντες και πλούσιους (ιστορικά, πολιτιστικά κλπ) τόπους, εκτός των Σφακίων...

POPAGANDA BEST OF