WP_20160206_15_55_56_Pro

Toν Απρίλιο του 2013 μια ομάδα κτηνιάτρων, με όραμα να αφήσουν μια παρακαταθήκη στον χώρο τους, αποφάσισαν να σχηματίσουν μια εθελοντική ομάδα μέσω της οποίας θα εκτελούσαν δράσεις για να βοηθήσουν τα ζώα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι κάπως γεννήθηκε η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας που δικαιώνει πλήρως τον τίτλο της αφού οι κτηνίατροι που την απαρτίζουν δεν αμείβονται για τις συνολικά 17 διαφορετικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο τους.

Στο κτηνιατρείο του ο κ. Ιωάννης Μπάτσας, πρόεδρος της εθελοντικής αυτής ομάδας, ετοιμάζεται για την επομένη όπου η Δράση θα πάει μέχρι το Λουτράκι ώστε να προχωρήσει σε πρόγραμμα στείρωσης.

«Πάμε όπου μας καλούν οι Δήμοι και οι επίσημες φιλοζωικές οργανώσεις με αριθμό μητρώου, εκτός Αθηνών, αφού εδώ υπάρχουν αρκετά προγράμματα και θα μπορούσε να θεωρηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Πριν επισκεφτούμε ένα μέρος παίρνουμε και τη γραπτή συγκατάθεση των εκεί συναδέλφων, δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ζητήματα μόνο να συμβάλλουμε, όσο μπορούμε στην επίλυση του προβλήματος των αδεσπότων», εξηγεί.

Ο κ. Ιωάννης Μπάτσας, πρόεδρος της ΕΔΚΕ

Ο κ. Ιωάννης Μπάτσας, πρόεδρος της ΕΔΚΕ

Ποια είναι λοιπόν η πιο διαδεδομένη δράση των εθελοντών κτηνιάτρων; «Στειρώνουμε, κάνουμε εμβόλιο κατά της λύσσας, που επέστρεψε στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και βάζουμε microchip στα αδέσποτα ζώα. Μόνο η Σαλαμίνα έχει 15.000 αδέσποτα. Μόνο 500 αδέσποτα έχει ο ναύσταθμος.»

Άρα, τι μπορεί να κάνει η ομάδα μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς «Δεν το λύνουμε, ας γίνει σαφές αυτό. Αλλά έστω και 100 ζώα να στειρώσουμε και να εμβολιάσουμε είναι μια έστω μικρή συμβολή στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των αδέσποτων και της μείωσης των ασθενειών». Από την άλλη υπάρχουν αποτελέσματα όταν υπάρχει επανάληψη των δράσεων όπως στην Αμοργό που η ομάδα έχει βρεθεί τρεις φορές.

Βέβαια η ομάδα δραστηριοποιείται όπως και όπου μπορεί να προσφέρει τη βοήθεια της. «Συνεργαζόμαστε με τα παιδικά χωριά SOS αναλαμβάνοντας την περίθαλψη των σκυλιών που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, συνεργαζόμαστε με το ίδρυμα ΠΡΑΞΙΣ και με τη ΣΧΕΔΙΑ έτσι ώστε φροντίζουμε τα ζώα των αστέγων και το κάνουμε με μεγάλη χαρά γιατί σκεφτείτε ότι τα σκυλιά αυτά είναι όλος ο κόσμος για τους άστεγους, δεν έχουν τίποτε άλλο στον κόσμο», είναι μόνο μερικά από όσα κάνουν οι εθελοντές κτηνίατροι. Οι δράσεις είναι πολλές και έχουν τα αντίστοιχα έξοδα και επειδή ακριβώς οι εθελοντές κτηνίατροι δεν αμείβονται τρέχουν για να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους χορηγούς ενώ πολύ σημαντική είναι η παρουσία του ιδρύματος Νιάρχος ως δωρητή. 

Τα μέλη της ΕΔΚΕ είναι εθελοντές κτηνίατροι.

Τα μέλη της ΕΔΚΕ είναι εθελοντές κτηνίατροι.

Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι θλιβερές περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται στους κτηνιάτρους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Για παράδειγμα ο κ. Μπάτσας αναφέρει την περίπτωση του Σήφη, του κροκοδείλου που είχε εντοπιστεί στην Κρήτη όπου οι ενώ η ομάδα είχε καλέσει εξειδικευμένους κτηνιάτρους από το εξωτερικό δέχθηκαν μέχρι και λιθοβολισμό ενώ ο κ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να απομακρυνθεί το ζώο από την περιοχή. Όλο αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα ο Σήφης να πεθάνει.

Τα μεμονωμένα περιστατικά βέβαια δεν μπορούν να πτοήσουν τα μέλη της ΕΔΚΕ. Ούτε ότι λόγω κρίσης έχει πληθύνει το φαινόμενο κάποιοι να μη στειρώνουν τα ζώα τους. Ο κ. Μπάτσας ρίχνει περισσότερο την ευθύνη στην λανθασμένη νοοτροπία των Ελλήνων για την στείρωση. «Η στείρωση προφυλάσσει τα αδέσποτα από την μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών καθώς και την εμφάνιση καρκίνου. Σκεφτείτε επίσης πόσο έγκλημα είναι να εγκαταλείπουμε τα ζώα μας ή τους απογόνους τους. Τα αδέσποτα ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια ενώ όσα ζουν μέσα στο σπίτι μπορούν να φτάσουν τα δεκαπέντε. Και δεν είναι μόνο η διάρκεια ζωής αλλά και η ποιότητά της. Όλα τα ζώα αξίζουν να ζουν όσο καλύτερα γίνεται.