DESIGNΈνα σκανδιναβικό σπίτι στα Τρίκαλα

Ένα σκανδιναβικό σπίτι στα Τρίκαλα

Φυσικά υλικά, άπλετο φως, καθαρές επιφάνειες και λιτές γραμμές σε ένα διαμέρισμα που έχει σχεδιαστεί για να το χαίρεσαι χωρίς να σε περιορίζει τίποτα το περιττό.
Σαλόνι και παντού άπλετο φως.

Παντού άπλετο φως.

Ένα «σκανδιναβικού τύπου» διαμέρισμα στα Τρίκαλα επαναπροσδιορίζει την λειτουργικότητα των χώρων δίνοντας το περιθώριο στον χώρο να αναπνεύσει απαλλαγμένος από επιβαρύνσεις λόγω περιττών επίπλων ή φορτωμένων διακοσμητικών στοιχείων. Το φως και η φυσικότητα των υλικών βρίσκονται σε προτεραιότητα και αναδεικνύουν μια πιο γαλήνια ατμόσφαιρα που δεν αναστατώνεται από οπτικό «θόρυβο» καθώς κυριαρχούν οι καθαρές επιφάνειες και οι λιτές γραμμές. Το διαμέρισμα είναι δημιούργημα του αρχιτεκτονικού γραφείου Normless studio & workplace που δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι η σύνθεση μια δημιουργικής ομάδας η οποία ασχολείται αφενός με το λεπτομερή σχεδιασμό κάθε χώρου ο οποίος χρήζει σχεδιαστικής επίλυσης, αφετέρου με την υλοποίηση των σχεδιαστικών λύσεων και την όσο το δυνατό αρτιότερη κατασκευή αυτών.

Η γωνιά του τζακιού

Η γωνιά του τζακιού

Η τηλεόραση απέναντι από τον γωνιακό καναπέ και δίπλα στο τζάκι έτσι ώστε να συνθέτουν μια χαλαρωτική γωνιά.

Η τηλεόραση απέναντι από τον γωνιακό καναπέ και δίπλα στο τζάκι έτσι ώστε να συνθέτουν μια χαλαρωτική γωνιά.

Πέραν των αρχιτεκτονικών μελετών και του interior design, ασχολούνται επίσης με το σχεδιασμό και την κατασκευή personalized αντικειμένων και φωτιστικών. Τα project τα οποία έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής είναι διαφόρων ειδών, όπως κατοικίες και χώροι γραφείων σε διάφορες πόλεις και νησιά, το Terra Concept Store στη Σύρο, τα καταστήματα Cups Nine στα Τρίκαλα, το κέντρο αισθητικής Estetica στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται, το Terra + στη Σύρο, το κατάστημα Pop Sugar στη Χαλκιδική, το εκθεσιακό περίπτερο της εταιρείας Kourasanit στο Λονδίνο καθώς και άλλα ιδιωτικά έργα.

Η Σάντρα Καλλιάγρα μέλος του Normless studio & workplace λύνει τις απορίες μας σχετικά με το διαμέρισμα στα Τρίκαλα. 

Έμφαση δίνεται στα φωτιστικά, όπως αυτά της κρεβατοκάμαρας

Έμφαση δίνεται στα φωτιστικά, όπως αυτά της κρεβατοκάμαρας

Οι νιπτήρες στο μπάνιο συνάδουν με το λιτό πνεύμα που κυριαρχεί σε όλο το σπίτι.

Οι νιπτήρες στο μπάνιο συνάδουν με το λιτό πνεύμα που κυριαρχεί σε όλο το σπίτι.

Το διαμέρισμα στα Τρίκαλα έχει χαρακτηριστεί ως scandinavian-inspired. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που δικαιολογούν αυτό τον χαρακτηρισμό και που τον διαφοροποιούν από ένα “ελληνικό” σπίτι; Με τον όρο «ελληνικό» σπίτι, έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε τα διαμερίσματα των προηγούμενων γενεών, τα οποία συνήθως ήταν πιο «βαριά» σχεδιαστικά, ή ακόμη συχνότερα δεν είχαν σχεδιαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων, με αποτέλεσμα να είναι γεμάτα με περιττά έπιπλα, τα οποία έκλειναν το χώρο χωρίς ιδιαίτερο λειτουργικό ρόλο. Το ευτυχές είναι ότι σήμερα η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί αρκετά και παρόλη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστών ανθρώπων επιλέγουν να απευθυνθούν σε επαγγελματίες αρχιτέκτονες προκειμένου να δεχτούν ολοκληρωμένες λύσεις.

Λεπτομέρεια από το παιδικό δωμάτιο.

Λεπτομέρεια από το παιδικό δωμάτιο.

Το διαμέρισμα στα Τρίκαλα έχει σχεδιαστεί σε μεγάλο μέρος βάση των αρχών του σκανδιναβικού design το οποίο επικεντρώνεται στη λειτουργία των χώρων, τους ήπιους χρωματικούς τόνους, τις καθαρές επιφάνειες οι οποίες είναι απαλλαγμένες από περιττές διακοσμητικές λεπτομέρειες, με τη δυναμική τους να προκύπτει από τη φυσικότητα των υλικών. Το λευκό κυριαρχεί, δημιουργώντας ένα φόντο κατάλληλο για τον τονισμό των μεταλλικών και ξύλινων κατασκευών σε έπιπλα και φωτιστικά, ενώ τα εμφανή φυσικά κονιάματα διαμορφώνουν τη χρωματική παλέτα. Το αποτέλεσμα είναι ένα minimal διαμέρισμα, χωρίς να είναι ψυχρό και «άδειο» όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται οι χώροι αυτού του ύφους.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο σπίτι, γιατί και ποια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματά του; Στο συγκεκριμένο project, όπως και σε όλες τις σχεδιαστικές δουλειές μας, κινούμαστε βάση των λειτουργικών αναγκών και των αισθητικών απαιτήσεων των ιδιοκτητών. Βασική μας αρχή αποτελεί το γεγονός ότι ο χώρος βιώνεται από τους χρήστες, είναι συνεπώς κύριο μέλημά μας να είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τις επιθυμίες τους. Το διαμέρισμα στα Τρίκαλα σχεδιάστηκε για μια οικογένεια νέων ανθρώπων, με τους οποίους είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε άψογα. Η σύμπνοια απόψεων στο κομμάτι της αισθητικής συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να συμφωνήσουμε στο σχεδιαστικό ύφος το οποίο χαρακτηρίζεται από λιτές και καθαρές γραμμές, φυσικά – διαχρονικά υλικά και απαλούς χρωματικούς τόνους. Αυτό που περισσότερο μας χαροποίησε ήταν το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σήμερα κατοικούν στο σπίτι που πραγματικά ήθελαν να ζήσουν, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν καμία απολύτως αλλαγή.

Το παιδικό δωμάτιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το παιδί να κινείται άφοβα και ελεύθερα στον χώρο του.

Το παιδικό δωμάτιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το παιδί να κινείται άφοβα και ελεύθερα στον χώρο του.

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του χώρου, καταρχήν μπορούμε να εστιάσουμε στο ανοιγόμενο υαλοστάσιο το οποίο προέκυψε από την κατασκευή της προσθήκης στο τμήμα του καθιστικού και λειτουργεί ως φυσική και οπτική σύνδεση του εσωτερικού με την αυλή στο πίσω τμήμα του οικοπέδου. Οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι με το διάχυτο φως, οι οποίοι δίνουν την αίσθηση ελευθερίας στο εσωτερικό, καθώς και η αρμονία η οποία προκύπτει από την παλ χρωματική παλέτα και τους φυσικούς τόνους, είναι επίσης δύο στοιχεία που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως πλεονεκτήματα του χώρου. Τέλος σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του χώρου αποτελεί το γεγονός ότι η επίπλωση του σπιτιού έγινε επί τω πλείστων από custom made κατασκευές, οι οποίες σχεδιάστηκαν για τον κάθε χώρο ξεχωριστά με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών κατά το μέγιστο. 

Καθαρές επιφάνειες

Καθαρές επιφάνειες

Και άνετοι χώροι.

Και άνετοι χώροι.

Normless studio & workplace, Μητροπόλεως 10, Θεσσαλονίκη, Τηλ. +30 6974311096, +30 6944050561 Email. info@normless.gr
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.