ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΈνα πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στη Σαντορίνη μετατράπηκε σε ένα σπουδαίο πο...

Ένα πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στη Σαντορίνη μετατράπηκε σε ένα σπουδαίο πολυχώρο

Και διοργανώνει ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του Αιγαίου.
choros (3)

Πέρσι στη Σαντορίνη πήρε σάρκα και οστά ένα όραμα, με στόχο να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους πυρήνες πολιτιστικής δράσης στο νησί και κυρίως ένα σταυροδρόμι πολιτισμού. Ο λόγος για το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) το οποίο αγκαλιάστηκε αμέσως από την τοπική κοινωνία, καθώς εξασφάλισε άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα και σε εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Την ίδια περίοδο και εντός του ίδιου χώρου, ιδρύθηκε και το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», εκεί ακριβώς όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου επεξεργασίας του δημοφιλούς κηπευτικού της Σαντορίνης. Η παρουσία του SAF  αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει έμπρακτα την προβολή του νησιού, τόσο της ιστορίας του, όσο και του σύγχρονου πολιτισμού του, όπως αυτός διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα και διαδίδεται μέσω των χιλιάδων επισκεπτών του.  

Οι νέες και φιλόδοξες δράσεις του SAF για το καλοκαίρι του 2015, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου στο café του Μουσείου Μπενάκη και περιλαμβάνουν θέατρο για όλες τις ηλικίες, εκθέσεις και εγκαταστάσεις, χορό, συναυλίες, κλασική και νέα δραματουργία, εκπαιδευτικά προγράμματα και φιλοξενία καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Τo παρόν θα δώσουν, μεταξύ άλλων οι Kyklos Ensemble, Burger Project, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Μαντραφούρης, Γιώργος Νανούρης & Λένα Παπαληγούρα, Έλλη Πασπαλά και Vassilikos, Plural Band, η ομάδα Ελλήνων ακροβατών «Κι όμως Κινείται» και πολλοί άλλοι.

eikastika (2)
eikastika

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι όμως και ο εικαστικός κύκλος  “Removement” (στους χώρους του αναπαλαιωμένου εργοστασίου Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα από 13 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου 2015), ο οποίος θα περιλαμβάνει δύο ατομικές εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, του Λιθουανού Zilvinas Kempinas και του Έλληνα Γιώργου Μαραζιώτη, μία insitu φωτιστική εγκατάσταση με τίτλο «Time Slots» και το video-art «Removement» της Στέλλας Μπολωνάκη, καθώς και μία συνεργατική εγκατάσταση (installation) εσωτερικού χώρου και μία εγκατάσταση εξωτερικού χώρου από φοιτητές – αποφοίτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας.

Το SAF, προσπαθώντας να δώσει μια νέα πνοή στα φεστιβάλ στην Ελλάδα, συνεργάζεται τόσο με το  Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όσο και με τα Φεστιβάλ των Κυκλαδίτικων Νησιών. Για την επιτυχημένη αυτή του προσπάθεια έχει ήδη διακριθεί από τον Ευρωπαϊκό Θεσμό EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης για τη σεζόν 2015 – 2016.

Όλο το πρόγραμμα αναλυτικά στο www.santoriniartsfactory.gr

 

afisa

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.