CA12

Τέλη του 19ου αιώνα, στις μακρινές παράξενες Ινδίες, ο ήλιος καψαλίζει το κορμί κι η υγρασία θολώνει το νου. Τα κουνούπια ζαλίζουν το αυτί και στο πεινασμένο κεντρί τους κρυμμένη η μαλάρια, η ασθένεια που θερίζει τους τροπικούς και απειλεί να μπλοκάρει την πρόοδο του Δυτικού Πολιτισμού ολόκληρου. Τίποτε όμως δεν μπορεί να αντισταθεί στην επίμονη, φλεγματική ευρηματικότητα της Βρετανικής Εταιρείας των Δυτικών Ινδιών. Η κινίνη είναι η μόνη γιατρειά απέναντι στη μαλάρια, όμως η απειροελάχιστη ποσότητα που συνίσταται στους αποίκους, είναι πιο πικρή κι απ’ την ασθένεια την ίδια. Μέχρι που οι Βρετανοί αξιωματικοί έχουν μια ιδέα.

Με το που πέφτει στο νερό, η κινίνη γεμίζει το ποτήρι με εκατοντάδες μικροσκοπικές φυσαλίδες, μετατρέποντας το δύστροπο δυναμωτικό σ’ ένα παιχνίδι για τον ουρανίσκο. Μια σταγόνα απ’ τα άφθονα limes της περιοχής του δίνει τη σπιρτάδα που του λείπει, ενώ το αφέψημα απογειώνεται όταν στο ποτήρι προστίθεται ένα ποτό τόσο συνυφασμένο με την ιστορία της Βρετανίας, που παρέχεται ακόμη και στο στρατιωτικό συσσίτιο. Κι έτσι γεννιέται το Gin and Tonic, το απόλυτο καλοκαιρινό κοκτέιλ, που ακόμη κι αν πλέον δεν χρειάζεται την κινίνη για το tonic του, διατηρεί στο gin του ιαματικές ιδιότητες τόσο παλιές όσο και το δέντρο της αρκεύθου απ’ το οποίο προέρχεται.

Το πτητικό έλαιο που κρύβει ο φλοιός της Αρκεύθου, είναι ευλογημένο με αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές και στομαχικές ιδιότητες, ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η κατανάλωση του καρπού του μπορούσε να αυξήσει την φυσική τους δύναμη. Στα μέσα του 18ου αιώνα, Ολλανδοί και Φλαμανδοί φαρμακοποιοί χορηγούσαν το απόσταγμα του ελαίου για παθήσεις των νεύρων, των νεφρών και του στομάχου, αλλά και για το λουμπάγκο και τα αρθριτικά. Η διεθνής ονομασία της Αρκεύθου είναι Juniper. Ή, όπως το λένε οι Ολλανδοί, Τζινιπερ. Το απόσταγμα που χορηγούσαν, συχνά εμπλουτισμένο με γλυκάνισο, κόλιανδρο ή κύμινο, δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό που σήμερα αποκαλούμε gin.

1527 _WGHE_10_WineSpecMagAd

Ιστορικά μπολιασμένο με αρωματικά βοτάνια, το Gin θα μπορούσε να το δει κανείς ως καρμικό σταθμό για τα χρονικά του Hendrick’s, του gin που μπορεί να μετράει μια δεκαπενταετία στα ράφια μας, όμως κρύβει πίσω του ιστορία σχεδόν μισού αιώνα. Από τότε που ο Charles Gordon, δισέγγονος του μέγα αποστάκτη William Grant, απέκτησε σε δημοπρασία δυο απ’ τους παλιότερους και σπανιότερους αποστακτήρες που κυκλοφορούσαν σε εν ενεργεία αποστακτήρια το 1966, πολλώ δε μάλλον σήμερα. Ακόμη πιο καρμικό ήταν βέβαια για την Lesley Gracie, νεαρά Αγγλιδούλα μαγεμένη με τα αρώματα των βοτανιών από κούνιας, η οποία πειραματιζόταν από ηλικία τεσσάρων ετών με τα μαντζούνια της φύσης, προετοιμάζοντας ιδιοχείρως δικά της μίγματα τσαγιών, από βότανα μου εντόπιζε και μάζευε στη βρετανική ύπαιθρο.

Το πνεύμα της Gracie για εξερεύνηση των αρωματικών συμφωνιών που έκρυβαν τα μαγευτικά βότανα, βρήκε ιδανική κοιτίδα στο αποστακτήριο του Gordon. Κι οι δυο τους, αποφασισμένοι να παντρέψουν τις δυνατότητες που τους έδιναν οι δυο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, όσο κι αντισυμβατικοί για την εποχή τους αποστακτήρες, ξεκίνησαν το 1988 την περιπέτειά τους να εφεύρουν το ιδανικό ελιξήριο που θα συνδύαζε τη γευστική καθαρότητα του τζιν με τα ανεξάντλητα μονοπάτια της βοτανικής μαγειρικής. Κι έτσι, το 1999 οι  προσπάθειές τους τούς οδήγησαν στο πάντρεμα 11 βοτανιών, τη γευστική ισορροπία των οποίων αναδείκνυε η αρωματική λεπτότητα του βουλγαρικού ρόδου και η δροσιστική αψάδα του αγγουριού, συστατικών που δεν υπάρχουν σε άλλο gin. Το αποτέλεσμα σφραγίστηκε στο vintage Βικτωριανό μπουκάλι που έγινε σήμα κατατεθέν του ποτού, και με την ετικέτα του Hendrick’s Gin το premium ποτό τους απέκτησε σταθερή θέση σε κάθε ενημερωμένη συλλογή αλκοολούχων.

Σχεδόν τόσο όμορφο να το κοιτάς, όσο και να το πίνεις, το Hendrick’s Gin ανελίχθηκε γρήγορα στην κορυφή των premium gins, κι αυτό έγινε αν όχι για κανέναν άλλο λόγο, τότε σίγουρα χάρη στην ευλάβεια με την οποία οι αποστάκτες του ακολουθούν την επτασφράγιστη μυστική του συνταγή. Στον κόσμο της απόσταξης, μια παρτίδα 1.000 λίτρων αποτελεί μια σχετικά μικρή παραγωγή. Τα μόλις 450 λίτρα που παρασκευάζονται δια χειρός, δίνοντας στην master distiller, Lesley Gracie τη δυνατότητα στη συνέχεια να συνθέσει σχεδόν νότα-νότα την συμφωνία γεύσεων και αρωμάτων που φυλακίζει στο μπουκάλι, μπορείς να την πεις παραγωγή boutique. Αλλά, ως γνωστόν, τα πιο φινετσάτα πράγματα στη ζωή, παρασκευάζονται ακριβώς σε τέτοια boutique κλίμακα, που δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να εμφυσήσει αμέριστη την προσοχή και τη φροντίδα του στο τελικό προϊόν. Κι όταν το τελικό προϊόν είναι το Hendrick’s Gin, τη διαφορά την αντιλαμβάνεσαι απ’ όταν προσεγγίζει η μύτη σου το ποτήρι, έτσι ξέχειλο που είναι από τη μεθυστική αρωματική του μουσική, πριν καν τα χείλη σου έρθουν σε επαφή με το πλούσιο μείγμα γεύσεων που κρύβει μέσα του αυτό το ασυνήθιστο ποτό.

Hendricks_Elderflower Gin Fix

Τον ασυνήθιστο, αλλά μεθυστικά γοητευτικό χαρακτήρα του Hendrick’s, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις σύντομα από κοντά, με τα pop up unusual events που διοργανώνει το εκλεκτικό gin σε κεντρικά σημεία της πόλης. Με μουσική υπόκρουση swing και jazz, burlesque χορεύτριες θα κλείνουν το μάτι στους περαστικούς χαρίζοντας τριαντάφυλλα, ενώ ένας ζογκλέρ θα βάζει κυριολεκτικά (!) φωτιά στο σκηνικό, καθώς με τα κορίτσια του πιο ασυνήθιστου gin, ντυμένα λες και έχουν ξεπηδήσει από τα ‘30s, θα κερνούν τζιν- τόνικ αγγουροσφηνάκια, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο κεφάτο δρώμενο.

Συγκεκριμένα:
Πέμπτη 26 Ιουνίου και ώρα 20.00 – Κηφισιά στην οδό Λεβίδου
Παρασκευή 27 Ιουνίου και ώρα 20.00 – Γλυφάδα (Ζησιμοπούλου και Γρηγορίου Λαμπράκη)
Παρασκευή 4 Ιουλίου και ώρα 21.00 – Πλατεία Αγίας Ειρήνης (κέντρο Αθήνα)

Η ασυνήθιστη ομάδα του Hendrick’s ήρθε για να μείνει και να φέρει κέφι στην Αθήνα. Το μόνο επιπλέον συστατικό που χρειάζεται είστε εσείς. Τα μάτια σας Hendrick’s!

New Label 70cl