2016-10-26-arxiki

Ο διαγωνισμός XDK Ideation Jam διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Bosch με σκοπό να αναδείξει τις πιο πρωτότυπες ιδέες που σχετίζονται με το περίφημο Internet of Things (IoT), τη διασύνδεση δηλαδή όλων των συσκευών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας μεταξύ τους μέσω διαδικτύου. Όσο για το όνομά του, προκύπτει από το XDK, το “kit ανάπτυξης” με το οποίο οι συμμετέχοντες προγραμματιστές μπορούν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Τι το άξιο αναφοράς συνέβη στο φετινό XDK Ideation Jam; Η πρωτιά που κατέκτησαν δύο Έλληνες με την εντυπωσιακή τους ιδέα!

Ο λόγος για τους Ιάσονα Αθανασόγλου και Αλέξη Σολάνο, δύο φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής σχολής Πατρών οι οποίοι στο πλαίσιο της διπλωματικής τους, κατασκεύασαν έναν αυτοματισμό κατάλληλο για εργοστάσια που καθιστά εφικτές τις αλλαγές σε μία διαδικασία παραγωγής χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη φυσική παρουσία. Εφήρμοσαν την ιδέα τους μάλιστα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής λικέρ με τον χρήστη να είναι σε θέση να αλλάζει την περιεκτικότητα του μείγματος σε ζάχαρη μέσω υπολογιστή ή smartphone κάνοντας χρήση ειδικού app!

2016-10-26-mesa-1

Όλο αυτό δημιουργήθηκε μέσα σε πέντε εβδομάδες και με χρήση του XDK kit το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελείται από αισθητήρες, έναν προγραμματιζόμενο μικροελεγκτή και μπαταρία ενώ υποστηρίζει επικοινωνία μέσω Bluetooth και Wi-Fi. Οι δύο φοιτητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή και επικεφαλής του τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Κλεάνθη Θραμπουλίδη, μάλιστα δημιούργησαν και ένα ενδιαφέρον βίντεο στο οποίο αναλύεται η ιδέα τους ενώ μετά τη βράβευσή τους δήλωσαν αφ’ ενός ικανοποιημένοι για την ευκαιρία που είχαν να εφαρμόσουν στην πράξη όσα είχαν διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο και αφ’ ετέρου έτοιμοι να ασχοληθούν ακόμα πιο δυναμικά με το IoT.

http://youtu.be/kPfR4irPERg

To Internet of Things στην καθημερινότητά μας

Αρκετοί όμως θα αναρωτιέστε πώς αυτό το περίφημο Internet of Things είναι δυνατόν να επηρεάσει εμάς τους ίδιους στην καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία εδώ που τα λέμε –άλλωστε έχουμε αναφερθεί στην τάση αυτή και στο παρελθόν.

2016-10-26-mesa-2

Τα wearables που μας επιτρέπουν να κρατάμε στατιστικά για την καθημερινή μας άσκηση, την υγεία ή τον ύπνο μας, οι έξυπνες πρίζες, τα φωτιστικά που ελέγχονται μέσω apps, τα μπρελόκ με ενσωματωμένο GPS, τα έξυπνα αυτοκίνητα που ξεκλειδώνουν από το smartphone σας, ακόμα κι αυτά χωρίς οδηγό, τα ψυγεία που παρακολουθούν μην τυχόν και ξεμείνετε από κάτι, οι φούρνοι που ψήνουν το φαγητό βάσει συνταγών που αντλούν online, τα συστήματα θέρμανσης εσωτερικών χώρων που ρυθμίζονται μέσω tablet, οι σκούπες που δουλεύουν με αισθητήρες και κάμερες και διαβάζουν CAD σχέδια, η δυνατότητα δημιουργίας playlist στο YouTube στη Smart TV από το κινητό, όλα τα παραπάνω αποτελούν εφαρμογές του κόνσεπτ του IoT στην καθημερινή μας ζωή.

Σκεφτείτε μία πραγματικότητα στην οποία κάθε συσκευή με την οποία θα ερχόμαστε σε επαφή, όχι απλά θα είναι συνδεδεμένη στον παγκόσμιο ιστό αλλά θα επικοινωνεί κιόλας με άλλες, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για συνέργειες, αλληλεπιδράσεις και αλληλουχίες ενεργειών που ακόμα και σήμερα ούτε καν φανταζόμαστε!