O Τζίμης είναι με τον chef Paul Bocuse.

O Τζίμης με τον chef Paul Bocuse.

Μεσημέρι Τετάρτης στο οινομαγειρείο Ήπειρος, με τη Ράνια Καρατζένη και τον κύριο Φώτη Βάνα, την κόρη και τον πρώτο ξάδερφο του Τζίμη, αντίστοιχα. Στο τραπέζι, γιουβέτσι με μοσχαράκι, σκέτο γλύκισμα. Οι δυο τους, αφηγούνται την ιστορία του Τζίμη, του τελευταίου των μεγάλων μαγείρων, που έφυγε από τη ζωή τα Χριστούγεννα. Θυμάμαι τις ατελείωτες συζητήσεις με τον καλόκαρδο αυτόν μάγειρα, πάντα μετά από ξενύχτι, τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας και η συγκίνηση είναι μεγάλη. Ο Τζίμης μας, έφυγε, αλλά άφησε πίσω του μεγάλη κληρονομιά. Αυτή είναι η ιστορία του.

Η Ράνια Καρατζένη, κόρη του Τζίμη.

Η Ράνια Καρατζένη, κόρη του Τζίμη.

Ο Δημήτρης Καρατζένης, έρχεται στη ζωή το 1940, στα Πράμαντα Ιωαννίνων. Με πατέρα χτίστη, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τα 13 του, που βρίσκεται στην Αθήνα. Στην ξένη για εκείνον πόλη, αναγκάζεται να κάνει όλες τις δουλειές του ποδαριού, από πλανόδιος πωλητής μέχρι κουλουρτζής στον Πειραιά, ψάχνοντας να βρει κάποιον να τον διδάξει το μεγάλο του πάθος, την τέχνη της μαγειρικής. Η τύχη και το πείσμα του, τον φέρνουν στο μεγαλύτερο για την εποχή εστιατόριο των Βαλκανίων, το ΠΑΝΘΕΟΝ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου. Εκεί μαθητεύει δίπλα στον μεγάλο σεφ, Αϊδήνη. Όταν απολύεται από το στρατό το 1963, ο Δημήτρης αποφασίζει να μαζέψει περισσότερες γνώσεις και δουλεύει σε διάφορες κουζίνες της Πελοποννήσου. Η αγάπη για τον τόπο του τον φέρνει τελικά πίσω στα Γιάννενα, όπου το 1968 ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο μαζί με τα αδέρφια του. Η πόλη όμως είναι μικρή, το εστιατόριο τους ακόμα μικρότερο και εκείνος έχει όνειρα για μία μεγάλη καριέρα.

23__MG_7954

Έτσι, επιστρέφει στην Αθήνα και πιάνει δουλειά στο TOP’S στο Κολωνάκι. Ο “έξω καρδιά” χαρακτήρας του, του επιτρέπει να γνωρίσει όλη την υψηλή κοινωνία της εποχής και σύντομα να ανοίξει μαζί με έναν συνέταιρο, το δικό του εστιατόριο στην οδό Χάρητος, το περίφημο La Minute, το οποίο γίνεται ένα από τα γνωστότερα στέκια. Οι κυρίες και οι κύριοι του Κολωνακίου λατρεύουν τον Δημήτρη -Τζίμη πλέον- και το μαγαζί γεμίζει καθημερινά με πολιτικούς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες της εποχής. Το 1976 ανοίγει το πρώτο ολοδικό του εστιατόριο, το Jimmy’s Cooking και στην Λουκιανού & Σπευσίππου γίνεται το αδιαχώρητο. Από το μαγαζί περνούν διάσημοι πολιτικοί και καλλιτέχνες όπως: Charles Aznavour, Joe Dassin, Dalida, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Billy Bo, διάσημοι και άσημοι της Αθήνας, πραγματικά όλη η ελίτ της πόλης. Όλοι για να δοκιμάσουν τις διάσημες πια σπεσιαλιτέ του, αλλά και για να γνωρίσουν τον ίδιο τον Τζίμη, ίσως τον μοναδικό celebrity σεφ της εποχής του.

23__MG_7860

Ταπεινός, χαμογελαστός και πάντα φιλόξενος, συνεχίζει να συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο. Πρωτοπόρος και ανατρεπτικός, μαζί με τα ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα σερβίρει σαμπάνια και δίπλα στις κομ-ιλ-φό καρέκλες βάζει καφάσια για να κάτσουν οι πελάτες όταν γίνεται το αδιαχώρητο. Καταφέρνει και ταιριάζει με μοναδικό τρόπο την παραδοσιακή κουζίνα του χωριού με την εκλεπτυσμένη κουζίνα του Παρισιού. Για όλους υπάρχει χώρος στου Τζίμη. Λαός και Κολωνάκι. Το 1986, o Jimmy’s, το παιδί από τα Γιάννενα που κάποτε πουλούσε κουλούρια στον Πειραιά, τιμάται με τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό τίτλο από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, Jacques Delors. Ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και γίνεται ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μαγείρων. Την ίδια εποχή και για δέκα περίπου χρόνια, αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των τριών αιθουσών του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας.

23__MG_7750

Το τελευταίο εστιατόριο του Τζίμη, γίνεται το αγαπημένο των Αθηναίων ξενύχτηδων αλλά και των πρωινών επισκεπτών της Βαρβακείου Αγοράς. Το Οινομαγειρείο Ήπειρος, ήταν το όνειρο του. Ένα προσιτό εστιατόριο για όλον τον κόσμο, που θα σερβίρει παραδοσιακά πιάτα όπως αρνάκι φρικασέ και μοσχαράκι γιουβέτσι αλλά και τις αγαπημένες του σούπες, εφτά στον αριθμό, που μαγειρεύονται κάθε μέρα όπως και όλα τα φαγητά. Το εστιατόριο δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί καθημερινά, εδώ και 11 χρόνια και κλείνει μόνο από τις 21:00 μέχρι τις 02:00. Η μία και μοναδική ημέρα που έκλεισε, ήταν στην κηδεία του Τζίμη, τα περασμένα Χριστούγεννα.

23__MG_7804

Από τότε, έχει αναλάβει εξολοκλήρου η κόρη του, η Ράνια. Οι σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες και τα δύο μεταπτυχιακά που έκανε στην Ελβετία δεν μπορούσαν να την κρατήσουν μακριά από τον μπαμπά της και την οικογενειακή επιχείρηση. Μιλάει για τον Τζίμη σε χρόνο παροντικό, λες και είναι ακόμα εδώ, κάπου στην κουζίνα και φτιάχνει τη θεϊκή μαγειρίτσα του. Μου λέει για την αγάπη που του έδειχναν οι πελάτες και για την λατρεία που είχε ο ίδιος για τη μαγειρική. Για την επιμονή του Τζίμη να είναι συνεχώς στο μαγαζί και να μαγειρεύει παρά τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια. Για το ρεπορτάζ που έκαναν από τη Γαλλική Κρατική Τηλεόραση αλλά και για τον πατσά στο Οινομαγειρείο Ήπειρος (http://www.youtube.com/watch?v=_fmBesY1EJM) που είχε φέρει ηλιοκαμένους Γάλλους μέσα στη Βαρβάκειο, οι οποίοι αναζητούσαν την Ελληνίδα που παρουσίασε τη σούπα με την κοιλιά και η Ράνια είχε μείνει να τους κοιτάει απορημένη. Για την αδυναμία που έχει στον μπαμπά της που είναι (χρόνος παροντικός και πάλι) το πιο γλυκό παιδί του κόσμου.

Ο Τζίμης Καρατζένης με τον γιό του Χρήστο, operation manager των έξι ελληνικών εστιατορίων Τhe Real Greek στο Λονδίνο

Ο Τζίμης Καρατζένης με τον γιό του Χρήστο, operation manager των έξι ελληνικών εστιατορίων Τhe Real Greek στο Λονδίνο

Ο Τζίμης μέχρι και την τελευταία του ημέρα, έμεινε ένα παιδί που κυνηγάει τα όνειρά του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να φτιάξει την Ήπειρό του σε ένα νησί όπως ήθελε, για να φάνε οι τουρίστες την αυθεντική κουζίνα μας. Αλλά φρόντισε ώστε όλοι του οι μάγειρες να μάθουν τα πιάτα του, ακριβώς όπως τα έφτιαχνε εκείνος, ώστε αν έφευγε μία ημέρα, οι πελάτες του να έτρωγαν το ίδιο φαγητό. Αυτή είναι και η μεγάλη κληρονομιά που άφησε πίσω του. Όπως είπε και ο μεγάλος φαν του, ο Βασίλης Καλλίδης, «Ο Τζίμης τώρα θα φτιάχνει μαγειρίτσα στον παράδεισο των μαγείρων. Θα έχει βρει τους παλιούς σεφ και θα μιλάνε για μαρμίτες, επικά πιάτα των 60’s και βραβεία».

Info, Οινομαγειρείο Ήπειρος, Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα.