popaganda_23_mg_7286

Ήταν πριν από έξι χρόνια όταν ο Ευάγγελος και η Βαλεντίνη Καϊμάκη αποφάσισαν να μετατρέψουν ένα παλιό συνεργείο επί της Προφήτου Δανιήλ, δυο βήματα από τις γραμμές του τρένου στο Μεταξουργείο, σε ένα πολυχώρο ελεύθερης διακίνησης καλλιτεχνικών ιδεών. Από τότε η «ατζέντα» του Ε.Δ.Ω. είναι γεμάτη με εικαστικά δρώμενα, εκδηλώσεις, workshops, αλλά και residencies καλλιτεχνών

Ένα από τα κεντρικά πεδία του χώρου είναι τα διαφόρων ειδών εργαστήρια, όπως, εξηγεί στην Popaganda η Ήρα Παππά, η mix media designer του όλου εγχειρήματος, η οποία έχει από φέτος τον ρόλο της συντονίστριας των εργαστηρίων του Ε.Δ.Ω. Ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει και η ίδια μέλος των εργαστηρίων προσπαθώντας να μεταδώσει την εμπειρία της στο Critical/Specuative Design. «Έτσι ξεκίνησαν αρχικά κάποια σεμινάρια που ήταν στραμμένα κυρίως στον τομέα του craft, την εκμάθηση τεχνικών όπως είναι η χαρακτική, το ψηφιδωτό και  η κεραμμική – υπήρχε μια γενικότερη κλίση πρός την πλευρά των καλών τεχνών», λέει. «Μετά, όμως, προχώρησε, και σε πιο εφαρμοσμένα εργαστήρια όπως σεμινάρια μεταξοτυπίας και ομοφαγίας. Παράλληλα, στον χώρο γίνονται πολλές εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό, από ζωγράφους και performers, διαλέξεις, καθώς και μικρές συναυλίες με πειραματική μουσική».

Φέτος ο στόχος των σεμιναρίων έχει διαφοροποιηθεί. Αυτό που θέλει να πετύχει το Ε.Δ.Ω  είναι να δημιουργήσει έναν νέο χαρακτήρα μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια που θα στοχεύουν σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, που πρόσφατα έχουν μπει στον χώρο του design και των τεχνών, για να μπορέσει να ενισχύσει την προσπάθειά τους να έρθουν σε επαφή με το ευρύ κοινό.


 

Τα φετινά εργαστήρια βασίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες τεχνικών: Τα Craft techniques, που αφορούν σε εργαστήρια εκμάθησης τεχνικών όπως η γλυπτική, η  κεραμική και το ψηφιδωτό. Το Contemporary design, που αφορά κυρίως στον γραφιστικό σχεδιασμό, το web design, τον βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς και οτιδήποτε συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των εφαρμοσμένων τεχνικών. Και το Digital experimentation (Ελεύθερη πειραματική), ένας τομέας που αφορά εργαστήρια και σεμινάρια πάνω στα ηλεκτρονικά και στο πως να παράξεις εικόνα μέσα από ήχους. «Βασιστήκαμε σε εργαστήρια που είχαν γίνει και στο παρελθόν, με τη διαφορά πως φέτος θέλαμε να δημιουργήσουμε και κάποια νέα, πιο προσιτά τόσο από την άποψη του περιεχομένου, όσο και από την άποψη του κόστους», λέει η Ήρα Παππά. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε εργαστήρια δυο, τριών και έξι εβδομάδων για να υπάρχει μια μεγαλύτερη άνεση επιλογών στον κόσμο.»

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια του Ε.Δ.Ω καλύπτουν μεγάλη ηλικιακή γκάμα. Όπως λέει και η Ήρα, οι άνθρωποι χαίρονται κυρίως που έχουν την ευκαιρία της ανάμειξης και των νέων γνωριμιών. Υπάρχουν αυτοί που έρχονται και κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό απ’ το επάγγελμά τους, κι εκείνοι που έρχονται για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενό τους.

popaganda_23_mg_7324

Ένα από τα νέα εργαστήρια φέτος είναι το Word press: Create and Design your own personal website. Η Αναστασία Παπαλεωνίδα-Πούντζα είναι γραφίστρια  που έχει καταφέρει να προσθέσει στο communication design στοιχεία από την τέχνη της γλυπτικής και της ζωγραφικής σε ένα εφαρμοσμένο πλαίσιο, και θα αναλάβει μαζί με τον Μανώλη Γερακάκη την οργάνωση και εκπόνηση του εργαστηρίου. «Το εργαστήριο του Word press αφορά στο πως να στήσεις ουσιαστικά μια σελίδα στην οποία μπορείς να συστήσεις τη δουλειά σου, τον εαυτό σου ή κάτι τελείως διαφορετικό. Ο ρόλος μου είναι στο κομμάτι που αφορά το design, που αφορά την προβαλλόμενη εικόνα. Θα προσπαθήσω να δώσω κάποια σημαντικά και καίρια tips, για το πως να επέλθει ισορροπία στην εικόνα, ανάλογα με το άτομο ή το εκάστοτε project που θέλουμε να προβάλλουμε.»

Η Αναστασία εξηγεί, πως αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι να υπάρξει μια ανοιχτή ατμόσφαιρα με στόχο την ανταλλαγή απόψεων. «Θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του inspiration! Το πως ένα λογότυπο, λόγου χάρη μπορεί να είναι μια ολόκληρη παρουσίαση, μπορεί να λειτουργήσει ως η ταυτότητα της δουλειάς μας. Μπορείς να πειραματιστείς πολύ. Η δουλειά μου βασίζεται στη γραφιστική, αλλά λόγω της ενασχόλησης μου με τη ζωγραφική θέλω να δείξω πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ένα λογότυπο μπορεί να δημιουργηθεί από ένα απλό, ασήμαντο κομμάτι πλαστελίνη που με βάση τη δική μας ταυτότητα και φαντασία θα μας δώσει μια μοναδική εικόνα που θα αποτελέσει το μότο μας.»

popaganda_23_mg_7404

Η Αναστασία θα δουλέψει για πρώτη χρονιά στα εργαστήρια του Ε.Δ.Ω, και αυτό της δημιουργεί μια ευχάριστη προσμονή. Όπως λέει χαρακτηριστικά αυτό που της δίνει ώθηση είναι το γεγονός πως είναι πλέον κομμάτι ενός ελεύθερου χώρου που σε βοηθάει να είσαι ο εαυτός σου καθώς θα έχεις την ευκαιρία να εκμεταλλευτείς δημιουργικά τόσο τις δικές σου δυνατότητες, όσο και των άλλων. «Υπάρχει κόσμος που ασχολείται παραπάνω με το out of the box κομμάτι των τεχνικών και κόσμος που θέλει μια μικρή εκκίνηση για να μπορέσει να καταφέρει το παραπάνω. Η εικόνα του εργαστηρίου θα διαμορφωθεί από το επίπεδο των ανθρώπων που θα έρθουν, γιατί από εκείνος θα εξαρτηθεί το που θα πάει η συζήτηση. Στόχος μου, αφού ο Μανώλης είναι εκείνος που έχει αναλάβει το απόλυτα τεχνικό κομμάτι είναι να κάνω έναν διάλογο που θα μας οδηγήσει μέσω του interaction σε ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι μια κοινή προσπάθεια.»

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον φετινό εργαστήριο είναι το Turn Here: Bookmaking Paths, για το οποίο θα είναι υπεύθυνη η graphic designer Νατάσσα Παππά που ασχολείται με τον ολιστικό αυτοσχεδιασμό των πραγμάτων. «Το δικό μου εργαστήριο αφορά στον σχεδιασμό βιβλίου, με κεντρικό πρόγραμμα το in design και άρα τη χρήση και τις τεχνικές του. Συγκεκριμένα, έχει να κάνει με τον ολιστικό σχεδιασμό ενός βιβλίου. Από τη γέννηση της ιδέας, στην συλλογή του υλικού, στο edit του περιεχομένου, στην τεχνική του in design και τελικά στην εκτύπωσή του. Στο δικό μας εργαστήριο, λοιπόν, οι μετέχοντες θα κληθούν να γράψουν και τα κείμενα δημιουργώντας το δικό τους περιεχόμενο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε κάποιος που δεν σχεδίαζε στο παρελθόν να μάθει τις απαιτητικές τεχνικές του in design και κάποιος ο οποίος θεωρούσε πως δεν μπορούσε να γράψει να δημιουργήσει το δικό του περιεχόμενο. Έτσι, στο τέλος όλοι θα φύγουν έχοντας φτιάξει πλέον το δικό τους βιβλίο».

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εξερευνήσουν την πόλη που ζουν, να κάνουν ένα διάλογο μαζί της. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθει ο κόσμος τα εργαλεία και πως να δουλεύει μ’ αυτά. Πως να μπορεί να προχωράει βήμα βήμα για την τελική πραγμάτωση του στόχου του. Αυτή είναι μια λογική που χρησιμεύει γενικότερα στη ζωή μας. Η τέχνη μέσα από το βιωματικό της κομμάτι μπορεί να μας διδάξει πως με το να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με αργές κινήσεις και σταθερά βήματα είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το in design είναι ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο εργαλείο. Περιλαμβάνει πολλές αποφάσεις που συνδέονται με την τυπογραφία και με τη γραφιστική. Εμείς θα κάνουμε τα βασικά εργαλεία και μέσω των περιορισμών που θα τεθούν θα δοθεί ευκρινώς το πλαίσιο των αποφάσεων. Λύνοντας το βασικό πρόβλημα των εργαλείων ο καθένας μπορεί να δουλέψει και περαιτέρω. Όσοι περισσότεροι περιορισμοί, τόσο πιο έντονη η δημιουργικότητα.»

Αυτό, η έντονη δημιουργικότητα, δεν είναι το ζητούμενο;

Περισσότερες πληροφορίες: facebook.com/edwcreativeworkshopse-d-w.gr/category/workshops