IMG_5022a

Η Ζάιρα Κωνσταντοπούλου (αριστερά) και η Μαριάννα Χριστοφή

Πριν από δύο χρόνια περίπου μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσισαν να συγκεντρωθούν και να στήσουν εθελοντικά μία διαδραστική πλατφόρμα για την πόλη τους. Μία πλατφόρμα που, όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους, απευθύνεται σε αυτούς που βρίσκουν, αντιμετωπίζουν και διορθώνουν τα λάθη της πόλης στην οποία ζουν. Αρχικά με μία σειρά διαδικτυακών ντοκιμαντέρ, τα errors όπως τα έχουν ονομάσει προσπάθησαν να δείξουν πώς απλοί καθημερινοί άνθρωποι βρίσκουν και εφαρμόζουν απλούς τρόπους για να λύσουν ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση που δεν είναι ευχάριστο να την αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να μετατρέψουν το εγχείρημά τους σε ένα κοινωνικό δίκτυο που θα ωθήσει τους πολίτες κάθε πόλης  να λύσουν τα “λάθη”  και θα τους βοηθήσει να έρθουν σε επικοινωνία ο ένας με τον άλλο. Πρόσφατα μάλιστα, το  City of Errors  συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τα καλύτερα city blogs του Guardian.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του πρότζεκ Μαριάννα Χριστοφή και η social media manager Ζάιρα Κωνσταντοπούλου μας μίλησαν για το εγχείρημά τους.

Τι είναι το city of errors;

Μαριάννα Χριστοφή: Το City of Errors είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που θέτει στο στόχαστρο τη σχέση του πολίτη με την πόλη. Δηλαδή τι θέλουμε να πούμε; Ότι η πόλη δε μορφώνεται από κάποιους τρίτους, από εξωγήινους παράγοντες οι οποίοι έρχονται και την διαμορφώνουν για να την κατοικήσει ο άνθρωπος. Η πόλη διαμορφώνεται από την καθημερινή εμπλοκή του ανθρώπου με το αστικό τοπίο. Η αλληλόδραση μεταξύ μας δημιουργεί έναν ιστό ο οποίος την ορίζει και αυτήν. Εμείς σαν ομάδα αυτό που είχαμε παρατηρήσει είναι ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα εντός αυτού του ιστού και αποφασίσαμε ότι δε μπορούμε να περιμένουμε κάποιον τρίτο να τα λύσει, αλλά μπορούμε να τα λύσουμε εμείς.

Ζάιρα Κωνσταντοπούλου: Η πλατφόρμα του City of Errors θέλει στην ουσία να φέρει κοντά τους πολίτες, να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τόσο μέσω της πλατφόρμας όσο και στον πραγματικό χώρο προκαλώντας μία διάδραση μεταξύ τους, δίνοντάς τους ένα βήμα διαλόγου και επικοινωνίας ώστε να αλλάξουν και την πόλη, αλλά να αλλάξουν και οι ίδιοι μέσα από αυτό. Δηλαδή, σκοπός της πλατφόρμας δεν είναι να βρεις το λάθος, αλλά να λύσεις το πρόβλημα. Μέσα από αυτό πιστεύουμε ότι αλλάζει και η νοοτροπία του πολίτη.

Πρόκειται για έναν τίτλο όμως που είναι προδιατεθειμένος αρνητικά.

Μαριάννα Χριστοφή: Με το error; Αυτό μας το έχουν ξαναπεί, αλλά νομίζω ότι η πραγματικότητα αυτή την περίοδο δεν είναι διαφορετική οπότε δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε και πάρα πολύ τα πράγματα. Ούτως ή άλλως το κάνουν άλλοι αυτό για εμάς.

Ζάιρα Κωνσταντοπούλου: Δεν ορίζουμε εμείς τι είναι το λάθος. Το λάθος θα το ορίσει ο καθένας μας ξεχωριστά και κάθε πόλη, δηλαδή η πλατφόρμα του City of Errors δεν είναι μόνο για την Αθήνα, σκοπός της είναι να γίνει παγκόσμια πλατφόρμα, επομένως το λάθος κάθε φορά ορίζεται διαφορετικά τόσο από τα πολιτιστικά – πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε πόλης όσο και από το υποκείμενο.

εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανένα κομμάτι στο δημόσιο χώρο, δεν έχουμε τη λογική της παρέμβασης. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αφυπνίσουμε τους πολίτες ώστε να αναλάβουνε οι ίδιοι δράση και αυτό ξεκινήσαμε να το κάνουμε με κάποια βίντεο, τα errors.

Μαριάννα Χριστοφή: Καλό είναι να τονίσουμε ότι εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανένα κομμάτι στο δημόσιο χώρο, δεν έχουμε τη λογική της παρέμβασης. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αφυπνίσουμε τους πολίτες ώστε να αναλάβουνε οι ίδιοι δράση και αυτό ξεκινήσαμε να το κάνουμε με κάποια βίντεο, τα errors. Τα οχτώ που έχουν βγει μέχρι στιγμής είναι το Life in a city full of errors όπου έχουμε κάποια παραδείγματα ανθρώπων που βγήκαν μόνοι τους στον δρόμο – καθημερινών ανθρώπων χωρίς να έχουν κάποιες εξουσίες ή κάτι άλλο – και έλυσαν κάποια προβλήματα τα οποία όλοι τα έχουμε επισημάνει, αλλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί. Οπότε αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι εσύ Αθηναίε που σε πειράζει αυτό, σε πειράζει το άλλο και έχεις κάποιες πολύ ωραίες ιδέες, αλλά δεν τις έχεις εφαρμόσει, βγες έξω και καντο – να, ας πούμε, ο κύριος Κώστας βγήκε στον δρόμο και έλυσε το πρόβλημα του επισιτισμού των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο. Άρχισε να μαγειρεύει για αυτούς, τους τάισε και είναι ένα θέμα τόσο απλό στο οποίο δε χρειάζεται ο από μηχανής θεός, η θεϊκή παρέμβαση για να περάσουμε στο ζήτημα της επίλυσης. Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η διαδικασία δημιουργεί μεταξύ μας νέες σχέσεις και νέες διαδικασίες αλληλεπίδρασης .

Πως σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε την πλατφόρμα; Ακολουθήσατε σαν παράδειγμα τους Atenistas ή κάτι παρόμοιο;

Ζάιρα Κωνσταντοπούλου: Όχι είναι τελείως διαφορετικό το concept. Εμείς πιστεύουμε ότι το δυνητικό είναι εν δυνάμει πραγματικό οπότε και τα δυο μαζί μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Μαριάννα Χριστοφή: Και κυρίως είναι αυτό που είπαμε και στην αρχή. Εμείς δεν βγαίνουμε στον δρόμο. Δεν αποφασίζουμε εμείς, παραδείγματος χάρη, με μια κίνηση ή με μια δράση, αν το τάδε κτίριο έχει το σωστό χρώμα ή αν το graffiti πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει. Εμείς απλά φέρνουμε στο προσκήνιο και στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση: τελικά τι συμβαίνει, τι είναι όλα αυτά, εμείς συμφωνούμε ή διαφωνούμε και αν πάρουμε μια απόφαση και μια δράση,  ποια θα ήταν αυτή. Δηλαδή, δε θέλουμε να πάμε εμείς στον κάτοικο μιας περιοχής και να του πούμε ότι είναι λάθος να συμπεριφέρεται στην πόλη του με αυτό τον τρόπο. Θέλουμε ο κάτοικος της πόλης αυτής, ή του δρόμου να αποφασίσει μόνος του, όχι για τον εαυτό του ή για τους άλλους, αλλά σε μια συνδιαλαγή με τους γύρω του.

Screen Shot 2014-03-26 at 2.21.04 PM

Από το εισαγωγικό βίντεο του city of errors

Πότε δημιουργηθήκατε;

Μαριάννα Χριστοφή: Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 από την Μυρτώ Παπαδογεώργου που είναι και δική της η ιδέα και άρχισαν να μπαίνουν στην ομάδα σταδιακά διάφορα άτομα. Λειτουργούμε όλοι σε εθελοντική βάση με τη λογική ότι δεν υπάρχει κάποιο funding οπότε όλοι επενδύουμε από τον ελεύθερο χρόνο μας στον βαθμό που ο καθένας μας μπορεί. Δεν υπάρχουν αυστηρές δομές και ιεραρχίες. Συναποφασίζουμε και λειτουργούμε σε μία βάση γενικά της ομάδας με την λογική ότι προσπαθούμε όλοι να πετύχουμε τον ίδιο σκοπό. Εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του πράγματος. Δηλαδή, να φτιάξουμε μία πλατφόρμα, ένα κοινωνικό δίκτυο που όλοι οι άνθρωποι, οι πολίτες θα μιλάνε μεταξύ τους.

Υπάρχει ανταπόκριση;

Ζάιρα Κωνσταντοπούλου: Σιγά σιγά, ναι. Tο app της πλατφόρμας τώρα ανέβηκε, εδώ και μία εβδομάδα.

Μαριάννα Χριστοφή: Εδώ και μία εβδομάδα είναι στο appstore για την εφαρμογή για iphones. Εμείς αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει ένα crowdfunding campaign στο indiegogo την αμερικάνικη πλατφόρμα και το κάνουμε αυτό για δύο λόγους. Κυρίως για να χρηματοδοτήσουμε την εφαρμογή, η οποία έχει βγει με εθελοντική δουλειά μέχρι στιγμής και σε μετέπειτα στάδιο να βγει για παιδιά. Αυτή η εφαρμογή θα απευθύνεται κυρίως σε σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς οι οποίοι θα τη δωσουν μετά στα παιδιά. Το δεύτερο σκέλος είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας στην οποία ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να βλέπει τον χάρτη της πόλης και να επισημαίνει, να εντοπίζει τον τρόπο με τον οποίο οι συμπολίτες του δρουν εντός της πόλης, να ενημερώνεται, να συζητάει, να αφήνει σχόλια. Η πλατφόρμα για μας είναι πιο σημαντική γιατί δεν έχει καμιά λογική αποκλεισμού, όπως μας έχουν κατηγορήσει γιατί έχουμε φτιάξει ένα app για χρήστες smartphone.

Ζάιρα Κωνσταντοπούλου: Αν λάβεις υπόψιν σου τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αυτές δείχνουν ότι το 75% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το κινητό για να ενημερωθεί. Είναι η τάση της εποχής.

ένας χάρτης της Αθήνας πάνω στον οποίο εσύ μπορείς να ανεβάσεις μέσω του κινητού φωτογραφίζοντας ή ανεβάζοντας ένα βίντεο πολύ μικρής διάρκειας την ιστορία την δικιά σου όπως την έχεις αποτυπώσει, του εντοπισμού και της επίλυσης ενός προβλήματος που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου.

Μαριάννα Χριστοφή: Απλά είναι καλό να πούμε ότι προσπαθούμε να ανοίξουμε και μία άλλη πλατφόρμα και για αυτούς που δεν έχουν smartphone ώστε να μπορούν να είναι μέρος αυτού του πράγματος. Σκοπός είναι να λειτουργεί και για ένα απλό κινητό όχι μόνο android. Το app που έχουμε φτιάξει λέγεται City of (t)Errors. Στην ουσία είναι ένας χάρτης της Αθήνας πάνω στον οποίο εσύ μπορείς να ανεβάσεις μέσω του κινητού φωτογραφίζοντας ή ανεβάζοντας ένα βίντεο πολύ μικρής διάρκειας την ιστορία την δικιά σου όπως την έχεις αποτυπώσει, του εντοπισμού και της επίλυσης ενός προβλήματος που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου. Ήδη στη σελίδα μας υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν ανεβάσει τέτοια photostories. Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι όταν κάνεις το upload μπορείς να ταγκάρεις την κατηγορία του προβλήματος, κάτι που έχει σημασία γιατί ο χρήστης της εφαρμογής μπαίνει στη διαδικασία να κατατάξει, να αποφασίσει και να ταξινομήσει τα προβλήματα γύρω του. Και φυσικά υπάρχει και το geo locate για το γεωγραφικό ταγκάρισμα και ο καθένας από τους άλλους χρήστες μπορεί να μπαίνει να βλέπει τις δικές σου προτάσεις, να αφήνει σχόλια και να δημιουργείται και ένα περιβάλλον πιο παιγνιώδες που είναι και το σημαντικό. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο σοβαροί και τόσο αυστηροί συνέχεια.

Ζάιρα Κωνσταντοπούλου: Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ήδη ξεκινήσει και παίζουν με ανάλογα παιχνίδια. Δηλαδή, έχουν μπει ήδη στη λογική να επικοινωνήσουμε με άλλο κόσμο μέσω παιχνιδιών. Η πλατφόρμα του City of Errors είναι πολλών σκέψεων. Είναι και παιχνίδι και επικοινωνία και κοινωνικό δίκτυο. Ούτως ή άλλως όλοι είμαστε μόνιμα συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο είτε αυτό είναι το facebook είτε το twitter, μόνο που εκτός από το να κάνεις gossip και να ενημερώνεις τον κόσμο τι συμβαίνει στους δρόμους, βρίσκεις παράλληλα τρόπους να λύσεις διάφορα προβλήματα με τους συμπολίτες σου.

Θεωρείτε ότι αν δεν ήταν αυτή η κατάσταση με την κρίση, θα είχαν δημιουργηθεί τέτοιες πλατφόρμες;

Μαριάννα Χριστοφή: Αυτό είναι λίγο tricky. Και πριν υπήρχαν προβλήματα και με την ευημερία. Αλλά νομίζω ότι οι προδιαγραφές είχαν τεθεί για πολλούς λόγους. Η κρίση ήταν ένας έμμεσος παράγοντας που ώθησε τον κόσμο να ασχοληθεί και λίγο περισσότερο με τα κοινά. Αλλλά νομίζω ότι δεν είναι μόνο αυτό. Και το εκπαιδευτικό σύστημα και η εργασιακή κατάσταση θα ωθούσε τον κόσμο να λειτουργήσει out of the box.

Ζάιρα Κωνσταντοπούλου: Εγώ νομίζω ότι αν δεν υπήρχε και η κρίση ίσα ίσα θα είχαν αυξηθεί αυτές οι πλατφόρμες ακόμα περισσότερο γιατί ο κόσμος θα είχε πολύ περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα κοινά και όχι με το πρόβλημά του.

http://cityoferrors.com/

http://www.indiegogo.com/projects/we-can-make-our-cities-better

IMG_5029a