yesallwomen

Την περασμένη Παρασκευή ένας 22χρονος με ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε έξι ανθρώπους στη πανεπιστημιούπολη της Santa Barbara και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα του στο διαδίκτυο ο δράστης εξέφραζε τα παράπονά του για τη μοναξιά του και για την απόρριψη που δεχόταν από γυναίκες. Μία ημέρα πριν την επίθεση σε βίντεο που ανέβασε ο 22χρονος Elliot Rodger προειδοποιούσε για τη σφαγή που θα ακολουθούσε και απειλούσε ότι θα σκοτώσει όποια ξανθιά τον έχει απορρίψει.

Τα υβριστικά και μισογύνικα σχόλια του δημιούργησαν πλήθος αντιδράσεων με τις περισσότερες από αυτές να διοχετεύονται στο Twitter υπό το hashtag YesAllWomen. Σε μερικά από αυτά γυναίκες μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες βίας, ενώ σε άλλα εκφράζονται οι φόβοι, οι ανασφάλειες και ο σεξισμός που δέχονται. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

#YesAllWomen μαθαίνουμε να λέμε «Λυπάμαι, έχω αγόρι» γιατί είμαστε ασφαλείς μόνο αν είμαστε ιδιοκτησία κάποιου άλλου άντρα.

Έχω απιβιώσει από βιασμό και σεξουαλική επίθεση και η εμπειρία μου δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη ή σπάνια.#YesAllWomen

Επειδή η κοινωνία είναι πιο άνετη με ανθρώπους που λένε ανέκδοτα για τον βιασμό παρά με ανθρώπους που αποκαλύπτουν ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού.#YesAllWomen

Ακόμα και αν τα περισσότερα tweets δεν αναφέρονται άμεσα και δεν σχετίζονται με τις δολοφονίες της Santa Barbara, το εν λόγω hashtag φαίνεται ότι εκφράζει με τον καλύτερο και τον πιο ηχηρό τρόπο τον ρατσισμό που δέχονται οι γυναίκες. Γυναίκες που σε ορισμένες περιπτώσεις χάνουν τα λόγια τους στη θέα ενός άντρα που «χαϊδεύεται» μπροστά τους ή στο άκουσμα ενός μισογύνικου σχολίου για την εμφάνισή ή τη φύση τους. Αυτός ο σύντομος, ισχυρός και δηλωτικός τρόπος έκφρασης έχει καταφέρει να μετατατρέψει το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο σε ένα ακτιβιστικό μέσο και το #YesAllWomen είναι η ζωντανή εκδίκηση όλων των γυναικών που έχουν σιγήσει, αναφέρει σε άρθρο του ο New Yorker.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι υπό το #YesAllWomen έχουν συνταχθεί περίπου ένα εκατομμύριο tweets, ενώ στον αντίποδα και προς υπεράσπιση των αντρών που δε φέρουν μισογύνικες πεποιθήσεις και συμπεριφορές παρουσιάζονται στο διαδίκτυο μηνύματα υπό το hashtag NotAllMen.