Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κι αν το “Abbey Road” των Beatles, λέγονταν “Everest”; Ή δηλαδή μπορείτε να φανταστείτε το “Nevermind” ως “Sheep”;

Αυτοί είναι οι απορριφθέντες τίτλοι είκοσι εμβληματικών άλμπουμ. Αν είχαν επικρατήσει, θα είχαν αλλάξει την ιστορία της μουσικής.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
popaganda_album_covers_names

Πρόσφατα ο Kanye West δήλωσε ότι το νέο του άλμπουμ που, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016, θα ονομάζεται SWISH, αντί για So Help Me God, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο χρόνο. Ποτέιτο ποτάτο θα πείτε, έτσι κι αλλιώς δεν είναι η πρώτη φορά που καλλιτέχνες αποφασίζουν να αλλάξουν τελευταία στιγμή το όνομα του επόμενου δίσκου τους (ή έστω άλλοι αποφασίζουν την αλλαγή για λογαριασμό τους). Όμως με την αφορμή του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ το NME συγκέντρωσε τα άλμπουμ εκείνα που με άλλο όνομα βαφτίστηκαν στην παραγωγή τους και με άλλο έφτασαν τελικά στα ράφια του δισκοπωλείου.
Η Popaganda διαλέγει τα 20 πιο εμβληματικά, που οι εναλλακτικοί τους τίτλοι είχαν επικρατήσει, η μουσική ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική.

1. The Smiths, The Queen Is Dead (Rough Trade, 1986)
 
 
Παθιασμένος πολέμιος της βασιλικής οικογένειας, ο Morrissey αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα στον τελικό τίτλο του άλμπουμ και το “Margaret on the Guillotine” (από το ομώνυμο κομμάτι)σαν μια δήλωση ενάντια στην πολιτική της τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας. Τελικά «το κεφάλι της Μαργαρίτας έπεσε» στον δίσκο Viva Hate, απλά ως το τελευταίο κομμάτι του tracklist.
 
 
2. Nirvana, Nevermind (DGC, 1991)
 
 
Εκείνη την περίοδο ο Cobain φαίνεται να ανησυχούσε αρκετά για το κοινό που ακούει Nirvana, τους οποίους μάλιστα αποκαλούσε ως “sheeple” (sheep = πρόβατο + people = άνθρωποι), κάτι που διατρέχει τους στίχους σχεδόν κάθε κομματιού του δίσκουΣυνεπώς ήθελε να το ονομάσει Sheep, ωστόσο όλη η μπάντα μαζί κατέληξε στον τίτλο “Nevermind“. Ευτυχώς.
 
 
3. The Beatles, The White Album (Apple, 1968)
 
Το White Album δεν λέγεται καν The White Album. Δεν είναι παρά ένα παρατσούκλι που μάλλον σε διευκολύνει να το ζητήσεις πιο εύκολα στο δισκοπωλείο και αυτό γιατί τα περίφημα σκαθάρια δεν βρήκαν κανένα καλύτερο τίτλο, αφότου απέρριψαν και την αρχική ιδέα A Doll’s House. Πολύ καλύτερα έτσι.
 
 
4. Blur, Parklife (Food, 1994)
 
Ο εμβληματικός δίσκος των Blur παραλίγο να τιτλοφορείται London, δεδομένης της εμμονής της μπάντας με την αγγλική πρωτεύουσα και με αφορμή το κομμάτι “London Loves”To πιο παιχνιδιάρικο Parklife, ωστόσο, ήταν το όνομα στο οποίο κατέληξαν και το άλμπουμ έβαλε την μπάντα στο πάνθεον της britpop.
 
 
5. The Beatles, Abbey Road (Apple, 1969)
 
 
Η ιστορία της μουσικής θα ήταν τόσο διαφορετική αν το Abbey Road ονομαζόταν τελικά Everest, έτσι δεν είναι; Οι Beatles είχαν κανονίσει φωτογράφιση στα Ιμαλάια για το εξώφυλλο του άλμπουμ, μέχρι που κάποιος αποφάσισε να τους δείξει έξω από το παράθυρο του στούντιο. Αποφάσισαν ότι είναι λίγο πιο κοντά.
 
 
6. Sex Pistols, Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols (Virgin, 1977)
 
 
Κι όμως! Ο τίτλος που προορίζονταν για το άλμπουμ ήταν God Save The Sex Pistols, αν και τελικά δεν είχε και πολύ σημασία. Οι Sex Pistols θεωρούνταν ήδη δημόσιος εχθρός, όταν ο δίσκος είδε το φως της κυκλοφορίας.
 
 
7. Blur, 13 (Food, 1998)
 
 
Πριν καταλήξουν στον, γρουσούζικο για μερικούς, αριθμό 13, οι Blur είχαν βάλει στο τραπέζι τα -κάπως δραματικά – ονόματα When You’re Walking Backwards From Hell, No One Can See You και ‘Only God‘.
 
 
8. Pink Floyd, Dark Side Of The Moon (Harvest, 1973)
 
 
Ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, λίγο έλειψε να λέγεται Eclipse, εξαιτίας φυσικά του ομότιτλου κομματιού που περιλαμβάνεται στο δίσκο, ωστόσο οι Pink Floyd πήγαν με το λυρικότερο Dark Side of the Moon, στοίχο που ακούγεται στο κομμάτι “Brain Damage”.
 
 
9. Michael Jackson, Thriller (Epic, 1982)
 
 
Όλα θα ήταν διαφορετικά αν η αρχική σκέψη του MJ επικρατούσε και το άλμπουμ είχε ονομαστεί  Starlight. Μπορεί ακόμη και να μην ήταν το εμπορικότερο άλμπουμ στην ιστορία!
 
10. David Bowie, Station To Station (RCA, 1976)
The Return of the Thin White Duke ή Golden Years ήταν οι αμέσως επόμενες επιλογές, όχι ιδιαίτερα κακές, αλλά όλοι προτιμάμε το Station To Station μάλλον, ε; (editor’s note: καλά και το πρώτο δε θα μας χάλαγε)
 
 
11. Massive Attack, Mezzanine (Circa/Virgin, 1998)
 
 
Ο τρίτος δίσκος των Massive Attack, πιο σκοτεινός από τους προηγούμενους, ξεκίνησε να δουλεύεται υπό τον τίτλο Damaged Goods που είναι και το όνομα του πρώτου single – ωστόσο το Mezzanine επικράτησε.
 
 
12. Radiohead, Hail To The Thief (Parlophone, 2003)
 
 
Ο τίτλος του πολιτικά πλέον φορτισμένου άλμπουμ των Radiohead πέρασε από πολλές αναθεωρήσεις. Πριν βαφτιστεί Hail To The Thief ο δίσκος απαντούσε στα ονόματα The Gloaming, Little Man Being Erased, Τhe Boney King of Nowhere και Snakes and Ladders.
 
 
13. Arctic Monkeys, AM (Domino, 2013)
 
Το τελευταίο άλμπουμ τον Arctic Monkeys ίσως και να λέγονταν The New Black αν ο Alex Turner δεν άλλαζε γνώμη. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που η μπάντα έχει διάφορες άκυρες ιδέες για τίτλους…
 
 
14. Arctic Monkeys, Favourite Worst Nightmare (Domino, 2007)
 
… αποκορύφωμα οι εναλλακτικοί τίτλοi για το Favourite Worst Nightmare, που ήταν τα αστεία Gary Barlow ή Gordon Brown. Κι ακόμα χειρότερα ‘Lesbian Wednesdays‘.
 
 
15. U2 – ‘The Joshua Tree (Island, 1987)
 
Ο δίσκος πήρε το όνομά του από την ολοφάνερη επιρροή που είχε η αμερικάνικη ενδοχώρα στο γκρουπ, αλλά υπήρχαν και οι απόλυτα σχετικές εναλλακτικές The Desert Songs και The Two Americas.
 
 
16. The Who, Tommy (Track, 1969)
 
Η καθοριστική ροκ όπερα Tommy θα μπορούσε και να λέγεται Deaf, Dumb and Blind Boy, καθώς ο ήρωάς της είναι  ένα “deaf, dumb and blind kid”, όπως λένε και οι στίχοι του “Pinball Wizard”.
 
 
17. The Beatles, Let It Be (Apple, 1970)
 
 
Ο τελευταίος δίσκος των Beatles είχε γραφτεί πολύ πριν κυκλοφορήσει το Abbey Road και είχε τον τίτλο Get Back
 
 
18. Bjork, Homogenic (One Little Indian, 1997)
 
 
Ένας από τους καλύτερους ηλεκτρονικούς δίσκους που γράφτηκαν ποτέ είχε αρχικά τον τίτλο Homogeneous που απλά «κόπηκε» για να γίνει πιο ζωηρός. Μικρό το κακό.
 
 
19. Sonic Youth, Daydream Nation (Enigma, 1988)
 
 
Οι Sonic Youth σκέφτηκαν σοβαρά να βαφτίσουν το άλμπουμ τους Tonight’s the day στίχο από το κομμάτι ‘Candle’. Εξίσου σοβαρά σκέφτηκαν και όταν απέρριψαν αυτήν την μπανάλ παραδρομή από το έμφυτο coolness τους.
 
 
20. Nirvana, In Utero (DGC, 1993)
 
 
O Kurt ήθελε να ονομάσει το δίσκο I Hate Myself And I Want To Die αλλά ο Krist Novoselic τον έπεισε να αλλάξει γνώμη μην τυχόν και μπουν σε μπελάδες αν η φράση κατέληγε σε κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας. Ειρωνεία (επίσης το Verse Chorus Verse έπεσε στο τραπέζι πριν τελικά επικρατήσει το In Utero).
 

 

 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.