2017.2.10-arxiki

Το πρόβλημα με τα ψευδή δημοσιεύματα όσο περνά ο καιρός εντείνεται. Ολοένα και περισσότερες σελίδες «ανεβάζουν» περιεχόμενο τίγκα στην ανακρίβεια, είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και κακής διασταύρωσης πληροφοριών, είτε εσκεμμένα. Οι ειδήσεις αυτές φυσικά δεν θέλουν και πολύ να αναπαραχθούν από κάθε λογής blog και μικρά ειδησεογραφικά sites και κάπως έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βρίσκονται να έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο –το λεγόμενο virality σε όλο του το μεγαλείο! Στη φούρια τους να προλάβουν μάλιστα τα νέα, αρκετές φορές θύματα της «νόσου του copy/paste» πέφτουν ακόμα και μεγάλα (στο όνομα μόνο δυστυχώς…) ειδησεογραφικά sites, πρόθυμα να παπαγαλίσουν χωρίς μία, τυπική έστω, επαλήθευση των γεγονότων.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση των ψευδών δημοσιευμάτων, τουλάχιστον αυτών που προέρχονται από ιστοσελίδες που έχουν ανάγει σε… τέχνη τη σύνταξή τους, η Le Monde προχώρησε στη δημιουργία και το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας. Το Decodex (σε ελεύθερη απόδοση, ο αποκωδικοποιητής) αναλαμβάνει να πληροφορήσει τους επισκέπτες του για το αν ένα site είναι αξιόπιστο ή όχι. Εκείνοι, το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να εισάγουν στο σχετικό πεδίο τo URL του site που επιθυμούν και εκείνο αναμοχλεύοντας στη βάση δεδομένων του, θα αναλάβει να τους ενημερώσει για το ιστορικό του –έστω, μια συντετμημένη έκδοσή του- ως προς τη δημοσίευση ανακριβών ειδήσεων.

2057098_fausses-informations-cinq-outils-pour-ne-pas-tomber-dans-le-panneau-web-tete-0211685103128_1000x533

Η όλη δουλειά γίνεται «χειροκίνητα» από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, λαμβάνοντας και αξιολογώντας παράλληλα και feedback από το κοινό. Με δεδομένο ότι απευθύνεται κατά βάση σε γαλλικό κοινό, το Decodex καλύπτει κατά βάση τη γαλλόφωνη πλευρά του διαδικτύου, εστιάζοντας στα αντίστοιχα μέσα –περιλαμβάνοντας ωστόσο και τα παγκοσμίου βεληνεκούς αγγλικά. Μάλιστα, οι δημιουργοί του Decodex έχουν διαχωρίσει τα sites σατιρικού χαρακτήρα (όπως το Gorafi, τη γαλλική εκδοχή του Onion, αντίστοιχο με το δικό μας Κουλούρι) προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν πρόκειται για μια δουλειά που δύσκολα θα θεωρηθεί κάποια στιγμή ολοκληρωμένη, αφού η βάση του site διαρκώς θα ανανεώνεται –είτε με νέα μέσα, είτε με ενημερωμένες πληροφορίες για τα ήδη υπάρχοντα.

2017.2.10-mesa-2

Πού κολλάει η Ελλάδα;

Με δεδομένο ότι το ελληνικό διαδίκτυο απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί «χαοτικό», δεν θα ήταν άσχημα αν εμφανιζόταν μία αντίστοιχη υπηρεσία, κατά προτίμηση ανεξάρτητη προκειμένου κιόλας να αποφευχθούν πιθανές κακοήθειες. Το μόνο –σχετικά- παρεμφερές site που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά είναι τα ELLINIKA HOAXES, μια εξαιρετική προσπάθεια που αναλαμβάνει να «ξεδιαλύνει» και να αποκαλύψει “hoaxes”, ψευδείς ειδήσεις δηλαδή που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο –άλλοτε «καραμπινάτα» κατασκευάσματα και άλλοτε καλά καμουφλαρισμένα ψεύδη. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, μιλάμε για κατά περίπτωση εξέταση, τη στιγμή που το Decodex αξιολογεί Μέσα –και όχι ειδήσεις- βάσει της γενικότερης προσέγγισης και αρθρογραφίας/ειδησεογραφίας τους.

Η περίπτωση του Αρτέμη Σώρρα, του «εθνοσωτήρα» που έχει δεσμευτεί να πληρώσει τα χρέη όλων των Ελλήνων –και να αφήσει και πεντέξι τρις κάβα να υπάρχουν- είναι απ’ αυτές που «βγάζουν μάτι» (δεν θα ασχοληθούμε με το ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον παίρνουν στα σοβαρά, τουλάχιστον όχι εδώ), όμως για σκεφτείτε πόσες παρόμοιες, μικρότερου βεληνεκούς εμφανίζονται σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο. Το Facebook κάνει ήδη μια προσπάθεια εδώ και καιρό να απαλείψει αυτού του είδους το περιεχόμενο αλλά το άτιμο βρίσκει τον τρόπο να αναδύεται στην επιφάνεια. Δεν θα διευκόλυνε τους πάντες λοιπόν μια ελληνική βερσιόν του Decodex; Ψήνεστε…;