DAVID BOWIE (1947-2016) A LIFE OF SOUND AND VISION«Επαγγελματίας, gentleman και vegetarian. Απλά, ήθελε οι πετσέτες στην σκηνή να είναι α...

«Επαγγελματίας, gentleman και vegetarian. Απλά, ήθελε οι πετσέτες στην σκηνή να είναι αυστηρά μαύρες»

Η Μαίρη Τηλεμάχου, υπεύθυνη οργάνωσης του Rockin' Athens 1996 και δεξί χέρι του αείμνηστου Νίκου Σαχπασίδη, θυμάται τις σχεδόν 48 ώρες που πέρασε ο David Bowie στη μοναδική του συναυλία στην Αθήνα (plus οι φωτογραφίες της βραδιάς).
Φωτογραφίες: Μαίρη Τηλεμάχου (από το αρχείο της Half Note Productions)
David Bowie Live2  1.7.1996 PAO Stadium 2

«Ήταν εντελώς απίθανο να συμβεί αυτό το 1996, μάλλον ακόμα και σήμερα έτσι μοιάζει. Ο David Bowie στην Αθήνα; Και μάλιστα την ίδια βραδιά, στην ίδια σκηνή, με τον Lou Reed και τον Elvis Costello. Ήταν απίθανο, ναι. Αλλά, ήταν κάτι που μόνο ο Νίκος Σαχπασίδης μπορούσε να πετύχει. Με την επιμονή του, με τον τρόπο του». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η Μαίρη Τηλεμάχου ακούγεται συγκινημένη. Όσο είμαστε όλοι ακούγοντας τα δυσάρεστα νέα για τον θάνατο του David Bowie, αλλά και λίγο παραπάνω γιατί η μνήμη της γυρνάει 20 χρόνια πίσω και δεν μπορεί παρά να σταθεί στον αείμνηστο Νίκο Σαχπασίδη της Half Note Productions, έναν από τους πιονιέρους του χώρου των συναυλιών στην Ελλάδα που έφυγε πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 45 ετων το 1997.

Ίσως, το πιο περιέργο τεχνικό κομμάτι ήταν ότι ήθελε έναν συγκεκριμένο τύπο καρέκλας στην σκηνή. Μας την είχαν στείλει με φωτό μέσω ίντερνετ, μάλιστα. Σκεφθείτε …1996 Ελλάδα, διαδίκτυο και ψηφιακή φωτογραφία. Τα καταφέραμε πάντως να τη βρούμε.

Νωρίτερα, προσπαθώντας να ξετυλίξω το κουβάρι των αναμνήσεων γύρω από αυτήν την ιστορική συναυλιακή βραδιά στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μίλησα με τον αδερφό του εκλιπόντος, Βασίλη Σαχπασίδη. «Δεν ήμουν εκεί, την ίδια βραδιά διοργάνωνα ανεξάρτητα μια συναυλία του Ryuichi Sakamoto στο Ηρώδειο. Λέγαμε μεταξύ μας και γελάγαμε “γίναμε Λονδίνο” με τέτοια ονόματα το ίδιο βράδυ στην πόλη», θυμάται και με παραπέμπει στην Μαίρη Τηλεμάχου που ήταν εκεί. Ακολουθώντας τον κάποτε Λεπτό Λευκό Δούκα στις λιγότερες από 48 ώρες που πέρασε στην Αθήνα. «Βρισκόταν στην περιοδεία προώθησης του Outside που είχε κυκλοφορήσει δέκα μήνες πριν, έφτασε την παραμονή της συναυλίας από τo Roskilde της Δανίας κι έφυγε το πρωί της επόμενης για Ισραήλ. Εμείς τον είχαμε κλείσει σχεδόν ένα χρόνο πριν, ήταν η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, την επόμενη είχε Simply Red, Pato Banton, The Cardigans. Οι άνθρωποί του μάλιστα είχαν έρθει μάλιστα πιο πριν, φωτογράφισαν το πως στήνουμε προκειμένου να προσαρμοστούν. O Bowie ήταν -ως συνήθως- πολύ μπροστά ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο, ήταν π.χ. ο πρώτος με τον οποίο είχαμε δουλέψει και χρησιμοποιούσε in ear monitors», η Μαίρη επιμένει στον επαγγελματισμό του. «Ήταν απαιτητικός, ναι. Πολύ. Αλλά, με τον τρόπο του english gentleman. Ίσως, το πιο περιέργο τεχνικό κομμάτι, με δεδομένο ότι φυσικά έφεραν δικές τους κονσόλες και λοιπό backline, ήταν ότι ήθελε έναν συγκεκριμένο τύπο καρέκλας στην σκηνή. Μας την είχαν στείλει με φωτό μέσω ίντερνετ, μάλιστα. Σκεφθείτε …1996 Ελλάδα, διαδίκτυο και ψηφιακή φωτογραφία. Τα καταφέραμε πάντως να τη βρούμε».

David Bowie flyer 2nd Rockin Athens Festival PAO Stadium

Αμοιβή; Rider; Ας μην ντρεπόμαστε, όταν μιλάμε για το παρασκήνιο μιας συναυλίας, αυτές είναι οι λεπτομέρειες που γαργαλάνε την περιέργειά μας. Η Μαίρη Τηλεμάχου, όπως ήμουν σίγουρος, δε θα μιλήσει για νούμερα, θα αρκεστεί στο «ήταν άλλη κλάση και στο θέμα αμοιβής – κόψαμε 20 με 25.000 εισιτήρια, η βραδιά δε “βγήκε”. Αλλά, έτσι ήταν ο Νίκος (σ.σ. Σαχπασίδης). Ρομαντικός, μερικές φορές έκανε πράγματα απλά γιατί έπρεπε καλλιτεχνικά να γίνουν». Στα μέσα των 90s, o Bowie ήταν πολύ πιο ήρεμος σε σχέση με το rock n’ roll animal των περασμένων δεκαετιών. Τρία χρόνια ήδη παντρεμένος με την Iman, έχοντας αφήσει πίσω του εθισμούς και τακτικές σοκ, έχοντας κληροδοτήσει τη μαγική τέχνη της πρόκλησης στις επόμενες γενιές, ήταν πάνω απ’ όλα επαγγελματίας. «Πολυ επαγγελματίας, δεν μπορείς να φανταστείς. Ήθελε εκτός από τους δικούς του ανθρώπους να του παρέχουμε έξτρα άτομα security. Συνολικά, η ομάδα του ήταν περίπου 30 άτομα (από ηχολήπτες μέχρι σωματοφύλακες) κι εμείς απασχολήσαμε σχεδόν 25 άτομα αποκλειστικά αφοσιωμένα στην ασφάλειά του. Απαιτούσε το ξενοδοχείο να έχει πισίνα, γυμναστήριο και φυσικοθεραπευτή για να διατηρείται σε φόρμα και να βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα της τουρνέ. Καμία παραξενιά πάντως. Ίσως το ότι είχε ζητήσει οι πετσέτες που θα είχε on stage για να σκουπίζει τον ιδρώτα του να είναι όχι λευκές, αλλά αποκλειστικά μαύρου χρώματος. Α, και όπως συνηθίζεται, είχε απαγορεύσει κάμερες και φωτογραφικές μηχανές backstage». 

David Bowie Live3  1.7.1996 PAO Stadium 5

Είδε και λίγο Αθήνα. «Τον πήγαμε την κλασική βόλτα στην Ακρόπολη, μετά στην Πλάκα και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Έδειξε πολύ ενδιαφέρον και κάποιο δέος, μπορώ να πω, για τα αρχαία – ρωτούσε να μάθει διάφορα. Μετά τη συναυλία, πήγαμε για φαγητό στο Τουρκολίμανο. Ψάρι και λαχανικά, πολύ αυστηρός vegetarian από τότε. Συμμετείχε κανονικά στην κουβέντα, έκανε χιούμορ, δεν ήταν καθόλου ιδιότροπος ή ντίβα. Μας έκανε να αισθανόμαστε πολύ άνετα δίπλα του. Στην σκηνή, φυσικά, η ενδυμασία του ήταν πολύ προχωρημένη – classic Bowie chic. Παρακολούθησε όμως και τα live των υπόλοιπων και φυσικά έκανε παρέα με τους άλλους δύο backstage, εντάξει με τον Lou Reed είναι γνωστός ο δεσμός τους», θυμάται η Μαίρη Τηλεμάχου κι ανακαλεί ότι με την υπόλοιπη ομάδα της παραγωγής προσπαθούσαν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο δικό τους δέος που ζούσαν από κοντά ενα ποπ ίνδαλμα και τον επαγγελματισμό που αρμόζει στην περίσταση.

David Bowie ticket 1.7.15 PAO Stadium 2

Απαιτούσε το ξενοδοχείο να έχει πισίνα, γυμναστήριο και φυσικοθεραπευτή για να διατηρείται σε φόρμα και να βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα της τουρνέ. Καμία παραξενιά πάντως. Ίσως το ότι είχε ζητήσει οι πετσέτες που θα είχε on stage για να σκουπίζει τον ιδρώτα του να είναι όχι λευκές, αλλά αποκλειστικά μαύρου χρώματος.

Κλείνοντας, διαπιστώνουμε πόσο καταραμένα έχει μπει το 2016 για τη μουσική. «Μα και τις τρεις μεγάλες απώλειες της χρονιάς μέχρι τώρα, ο Νίκος τους είχε φέρει στην Ελλάδα. Τον Lemmy με τους Motörhead στο Σπόρτιγκ το ’88 (κι άλλες δυο φορές), αλλά και την Natalie Cole που την έκανα εγώ στη Θεσσαλονίκη. Είναι δυστυχώς μέσα στη δουλειά μας, να γνωρίζεις αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους, να δουλεύεις μαζί τους έστω για λίγο και κάποτε να τους αποχαιρετάς μαζί με όλον τον υπόλοιπο πλανήτη».

Η Μαίρη Τηλεμάχου είναι ιδιοκτήτρια της Half Note Productions

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

DAVID BOWIE (1947-2016) A LIFE OF SOUND AND VISION

Η μεγαλύτερη επιτυχία του David Bowie είναι ότι μία μέρα ανακάλυψε τα πρωινά

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια και αυτές είναι οι αναπάντες απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Τα 25 αγαπημένα βινύλια του David Bowie

Η φοβερή λίστα έχει από jazz μέχρι progressive rock, και καλύπτει την απόσταση μεταξύ του John Lee Hooker και της σοπράνο Florence Foster Jenkins.

Όλα τα «Όχι» του David Bowie

H λίστα με τα πρότζεκτ που απέρριψε o κάποτε Ziggy Stardust είναι μεγάλη κι ενδιαφέρουσα: από τον James Bond στο American Idol.

#DocuSunday: The Story of Ziggy Stardust

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ του BBC 4, σε αφήγηση του Jarvis Cocker των Pulp, για το πως ο David Bowie δημιούργησε την πιο αμφιλεγόμενη περσόνα στην ιστορία του rock 'n' roll.

Ακούστε Oasis, Red Hot Chili Peppers, The Cure κι άλλα 17 γκρουπ να διασκευάζουν David Bowie!

Δεν έκαναν μόνο οι Nirvana cover πάνω σε σύνθεση του μεγάλου εκλιπόντα.

David Bowie: Ο Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο και Χρησιμοποίησε τον Θάνατο.

O αποχαιρετισμός της Popaganda από τον Παναγιώτη Μένεγο.

Όταν η Nancy Erlich των New York Times προέβλεπε το 1971 ότι ο Bowie θα εξελιχθεί σε μεγάλο σταρ

«Το όραμα του Bowie είναι μια από τις ελάχιστες αποδείξεις του γεγονότος ότι αυτό που κάποτε ήταν ροκ ‘ν’ ρολ είναι πλέον μια χωρίς όρια μορφή έκφρασης».

To μήνυμα της οικογένειας του David Bowie στο Facebook

Με νέο ποστ στο Facebook, η οικογένεια του David Bowie ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με εκδηλώσεις ανά όλο τον κόσμο την μνήμη του εκλιπόντος τραγουδιστή, ζητώντας να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή των συγγενών του.

«Αν επιζήσετε από την ακρόασή του, θα έχετε γίνει κατά πολύ σοφότεροι»

Ο Γιάννης Μαλαθρώνας τον Δεκέμβριο του 1983 δημοσίευσε στο Ποπ + Ροκ μια εκθειαστική κριτική για το Low του David Bowie. 33 χρόνια μετά πιστεύει ακόμα ότι είναι ο καλύτερος του δίσκος. 

16 +1 αξέχαστες live ερμηνείες του David Bowie

Μια λίστα του Vulture, ιδανική για όσους δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τον θαυμάσουν επί σκηνής.

Oh no, love, you’ re not alone!

Η Ελένη Ψυχούλη αναζητάει το Μικρό Πρίγκιπά της ανάμεσα στην αστερόσκονη ενός starman που αγαπούσε τα πάρτυ, τα φανταχτερά κοστούμια από φτηνό πλαστικό, τη ζωή στα όρια της κάθε κατάχρησης και την παρέα με τον Iggy.

Τα πρωτοσέλιδα για τον θάνατο του David Bowie

Μαζεμένες σε ένα post όλες οι εφημερίδες που παραμέρισαν την υπόλοιπη επικαιρότητα και αφιέρωσαν την πρώτη τους σελίδα στον θάνατο του Bowie, από τις βρετανικές στην Liberation, τη La Repubblica και την Εφημερίδα των Συντακτών.

Mick Rock: Ο φωτογράφος που ήταν εκεί όταν ο Ziggy Stardust άλλαξε τον κόσμο

Πολλά χρόνια μετά ο Θεοδόσης Μίχος ήταν εκεί, στο Βερολίνο, όταν ο σπουδαίος φωτογράφος υπέγραφε το coffee table λεύκωμα Moonage Daydream, με τις «διαστημικές» εικόνες του ανθρώπου που κάποτε έπεσε στη Γη.

11 Πράγματα που ‘Ισως δεν Γνωρίζατε για τον David Bowie

Έπινε ή όχι τσάι; Είχε δύο μάτια διαφορετικού χρώματος; Τι φριχτό τον είχε αναγκάσει να κάνει ο John Lennon; Και μερικά ακομα...

«Θαυμάζω απεριόριστα το έργο του, αλλά για μένα θα είναι πάντα ο μπαμπάς μου»

Πριν από 6 χρόνια, ο γιος του David Bowie, σκηνοθέτης Duncan Jones (ή Zowie Bowie), βρέθηκε στην Αθήνα για την προβολή του εξαιρετικού "Moon". Ο Παναγιώτης Μένεγος τον συνάντησε (είπαν δυο λόγια και για τον μπαμπά)...

Έτσι τίμησε ο Λωτός τον David Bowie

Μαύρα σε ένδειξη πένθους όλα τα slots των προς πώληση δίσκων του δισκάδικου της Θεσσαλονίκης.

«Ένας ήρωας, όλη μας η πολιτιστική ταυτότητα, δικός μας άνθρωπος-οικογένεια, ένας αστεράνθρωπος. Αυτό ήταν ο David Bowie, και θα λάμπει για πάντα»

17 άνθρωποι της μουσικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα, αποχαιρετούν τον David Bowie.

Το συγκλονιστικό τελευταίο e-mail που έστειλε ο David Bowie στον Brian Eno

«Συνειδητοποιώ τώρα ότι ήταν ο τρόπος του να μου πει αντίο», έγραψε ο επί 40 χρόνια φίλος και συνεργάτης του που δεν ήξερε τίποτα για την αρρώστια.

Βλέποντας τον David Bowie ζωντανά το 1983 στο γήπεδο της Μπόχουμ (αν είναι ποτέ δυνατόν)

Ο Απόστολος Βαρνάς αποχαιρετά ίσως τον πιο σημαντικό μουσικό του πατέρα.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του David Bowie

Το είδωλο της μουσικής φωτογραφήθηκε λίγες μέρες πριν από το θάνατό του από τον προσωπικό του φωτογράφο, Jimmy King.

Χιλιάδες φίλοι του David Bowie αποχαιρετούν για τελευταία φορά τον Starman στο Brixton (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο: Το τελευταίο αντίο στον David Bowie.

Ο καλύτερος φόρος τιμής στον David Bowie είναι ο αστροναύτης που ερμηνεύει το Space Oddity

Φόρος τιμής στον David Bowie κατευθείαν από το διάστημα.

«Επαγγελματίας, gentleman και vegetarian. Απλά, ήθελε οι πετσέτες στην σκηνή να είναι αυστηρά μαύρες»

Η Μαίρη Τηλεμάχου, υπεύθυνη οργάνωσης του Rockin' Athens 1996 και δεξί χέρι του αείμνηστου Νίκου Σαχπασίδη, θυμάται τις σχεδόν 48 ώρες που πέρασε ο David Bowie στη μοναδική του συναυλία στην Αθήνα (plus οι φωτογραφίες της βραδιάς).

Ο David Bowie στη μεγάλη οθόνη

Δεν θα είναι μόνο το soundtrack της ζωής μας φτωχότερο πια, μα και οι ιστορίες της μεγάλης μας οθόνης. Όμως, εκτός απ’ τις εμβληματικές του εμφανίσεις, ο Bowie στιγμάτισε την pop κουλτούρα στο διηνεκές. Οπότε θα είναι μαζί μας για πάντα.

Τα 100 πιο αγαπημένα βιβλία του David Bowie

Σύμφωνα με μια λίστα που είχε ανεβάσει το 2013.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αποχαιρετά τον David Bowie

Με ένα tweet στο οποίο τον ευχαριστεί για τη «συμβολή» του στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Το πραγματικό μου όνομα είναι David Jones»

Όταν ο Bowie απαντούσε σε μια θαυμάστρια του ότι ονειρεύεται να επισκεφτεί την Αμερική και ήλπιζε να πάνε τα πράγματα τόσο καλά εκεί ώστε να φτιάξει ένα fan club.

Διάσημοι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον David Bowie στα social media

Ανάμεσα τους Madonna, Massive Attack, Guillermo del Toro και, φυσικά, Tony Visconti και Iggy Pop.

Ήμουν και εγώ εκεί: Στη συναυλία του David Bowie στην Αθήνα

Ο Φώτης Βαλλάτος προσπαθεί να μαζέψει μερικές σκόρπιες αναμνήσεις 20 χρόνια μετά την μοναδική φορά που ο Ziggy προσγειώθηκε σε μια ελληνική αρένα.

Τα tweets της Iman λίγες ώρες πριν το θάνατο του David Bowie

Και μια φωτογραφία στο Instagram από τις πρώτες τους δημόσιες εμφανίσεις.

Όταν ο Lester Bangs αποθέωσε τον David Bowie

Ο παιάνας του σπουδαιότερου μουσικογραφιά για το Station to Station, όπως δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1976 στο θρυλικό περιοδικό Creem.

Ο David και η Iman

Μερικά στιγμιότυπα από ένα αστραφτερό ζευγάρι.

Ο David Bowie μέσα από 30 ατάκες του

«Είμαι στιγμιαίος σταρ. Απλά προσθέστε νερό κι ανακατέψτε».

Όταν ο David Bowie επισκέφθηκε τους Δελφούς και το Σούνιο

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται στο «από τις 4 στις 5».

David Bowie: «Αν δεν είχα γίνει μουσικός και συνθέτης, δεν θα είχε σημασία τι θα έκανα»

Όσα έμαθε η ζωή του David Bowie σε μια συγκλονιστική συνέντευξή του.

Αυτό είναι το set του David Bowie από την εμφάνιση του στην Αθήνα το 1996

Μαζί με τον Lou Reed στο πλαίσιο του Rockin' Athens Festival.

O Tony Visconti αποχαιρετά τον David Bowie

Το συγκινητικό μήνυμα του θρυλικού παραγωγού και lifetime friend του David Bowie, Tony Visconti.

Πέθανε ο David Bowie

Με μια σύντομη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ανακοινώθηκε ότι ο David Bowie «έφυγε» στα 69 του.

Ο David Bowie εκνευρίζεται! (βίντεο)

Το να είσαι ο David Bowie και να απαντάς σε ερωτήσεις, δεν ήταν πάντα εύκολο.Kάποιες από τις εκρήξεις του (κάποτε) Λευκού Λεπτού Δούκα, on camera.

Δείτε το “Dave”, ένα tribute film στον David Bowie

Σήμερα, που ο David αποφάσισε να «φύγει»είναι ευκαιρία να το παρακολουθήσετε.

Αν θες να πάθεις κατάθλιψη, δες τι έκανε ο David Bowie στην ηλικία σου!

Κανείς δεν περίμενε ότι το «μηχανάκι» θα σταμάταγε να μετράει στα 69. Μέχρι τότε όμως υπάρχει μια ζωή γεμάτη δημιουργία.

Δείτε την πρώτη εμφάνιση του David Bowie στην τηλεόραση (video)

Ο Thin White Duke έκλεισε την Παρασκευή τα 69, τα γιόρτασε με την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, "Blackstar", και ύστερα μας είπε αντίο.

Τα 30 καλύτερα τραγούδια του David Bowie

Jimmy Page, Keith Richards, Morrissey, Ricky Gervais και άλλοι διαλέγουν τα αγαπημένα τους.

15 Χρόνια Velvet Goldmine

Η ελεύθερη παράφραση του Todd Haynes για τη ζωή και τις μέρες του David Bowie, κλείνει μιάμιση δεκαετία στο διάστημα.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.