ΒΙΒΛΙΟΌταν ο John Lennon την έφερε στον David Bowie

Όταν ο John Lennon την έφερε στον David Bowie

Διαβάστε ένα απολαυστικό απόσπασμα από την βιογραφία του David Bowie της Wendy Leigh που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αστάρτη.

O David Bowie με το ζεύγος Yoko Ono-John Lennon.

Έχουν γραφτεί (και θα συνεχίζονται να γράφονται) τόνοι μελάνι για το φαινόμενο David Bowie, για έναν καλλιτέχνη που ήταν πολλά παραπάνω από απλά ένας μουσικός. Ήταν μία απόλυτη φιγούρα της pop κουλτούρας: συνεχώς αεικίνητος μουσικά, από την ατόφια rock ‘n’ roll όπερα της διαστημικής περσόνας του Ziggy Stardust μαζί με τους Spiders From Mars (στο δίσκο The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, 1972) μέχρι την θρυλική τριλογία του Βερολίνου (Low, 1977, Heroes, 1977 και Lodger, 1979) και τις proto-ambient πινελιές αλλά και τις krautrock εξάρσεις που οφείλονται στα μεγάλα «κεφάλια» στην καρέκλα του παραγωγού που δεν ήταν άλλα από αυτά του Brian Eno και του Tony Visconti.

Κι από εκεί μέχρι τη disco (Let’s Dance, 1983), την προσαρμογή στο 90s status quo (Earthlings, 1997) μέχρι τη σχεδόν προφητική σκοτεινή ατμόσφαιρα του Blackstar (2o16) και κύκνειου άσματος του Bowie που άφησε τα εγκόσμια στις 10 Ιανουαρίου του 2016 και μόλις δύο μέρες μετά την κυκλοφορία του.

Στο Edmonton του Καναδά. Φωτογραφία: Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Δύσκολες στιγμές στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Αλλά όπως όλες οι θρυλικές προσωπικότητες της rock ‘n’ roll και pop κουλτούρας, ήταν πολύ περισσότερα από την μουσική του. Έγινε σύμβολο της μόδας, κινηματογραφικός ήρωας και συνδέθηκε άρρηκτα με τον μύθο του “sex, drugs and rock ‘n’ roll”: από την αμφίσημη σεξουαλικότητά του, μέχρι τους τόνους ναρκωτικά που κατανάλωσε, πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες να αφηγηθεί κανείς για τις μέρες και νύχτες του «Λευκού Δούκα».

Η Wendy Leigh -θέλετε από ένστικτό, θέλετε από κάποια επιθυμία αρχειοποίησης και κωδικοποίησης του φαινομένου Bowie- ξεκίνησε δύο χρόνια πριν το θάνατο του κατά κόσμον David Jones να συλλέγει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί γύρω από τη ζωή του.

Είπε κανείς κάτι για τον Άμλετ; Φωτογραφία: Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Το υλικό που συνέλεξε η δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών επιτυχημένων βιογραφιών, αποτυπώθηκε στην βιογραφία με τίτλο Bowie, η οποία ρίχνει περισσότερο από κάθε άλλη μία ενδελεχή ματιά στην προσωπική ζωή του ριζοσπαστικού καλλιτέχνη. Η βιογραφία Bowie κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αστάρτη σε μετάφραση της Ιόλης Σίμου και επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη

Ο David Bowie σε στούντιο στην Ιαπωνία. Φωτογραφία:  Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Jerry και Mick Jagger μαζί με τον «Λευκό Δούκα» στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Πετώντας για Αυστραλία. Φωτογραφία: Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Πριν αγοράσετε το βιβλίο και καθίσετε αναπαυτικά να απολαύσετε τις πικάντικες και ενδιαφέρουσες ιστορίες της ζωής του David Bowie με μουσική υπόκρουση κάποιον δίσκο του, πάρτε μία μικρή πρώτη γεύση με το παρακάτω απόσπασμα της βιογραφίας στο οποίο ο John Lennon αποδείχτηκε πιο πονηρός από εκείνον:

«Σύμφωνα με τον Tony Visconti, η φιλία του David με τον John αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που οι τρεις τους περνούσαν συχνά μια νύχτα μαζί στην πόλη, κάνοντας παρέα. “Μέναμε ξύπνιοι με τον John Lennon μέχρι τις δέκα και μισή το πρωί. Κάναμε βουνά από κοκαΐνη, πραγματικά τεράστιες ποσότητες, και πίναμε ολόκληρα μπουκάλια κονιάκ”, ανακαλεί ο Tony, και προσθέτει: “Όσο έγραφε το ‘Young Americans’, ο David έκανε τόση κοκαΐνη που θα μπορούσε να σκοτώσει μέχρι και άλογο”.

Ο David και ο John δέθηκαν μέσω της μουσικής και της εξάρτησής τους από τα ναρκωτικά, αλλά και λόγω της ιδιότυπης, Βρετανικής αίσθησης του χιούμορ τους. Και όταν ο David έδωσε μια ομιλία το 1999, στο Κολλέγιο Μουσικής του Berklee, διηγήθηκε μια ιστορία από τη φορά εκείνη που αυτός και ο John είχαν βρεθεί μαζί στο Χονγκ Κονγκ: “Κατά τη διάρκεια μιας από τις βόλτες μας, κι ενώ περπατούσαμε σε ένα δρομάκι, ένα παιδί έτρεξε προς το μέρος του John και είπε, ‘Είσαι ο John Lennon;’ Και εκείνος είπε, ‘ Όχι, αλλά μακάρι να είχα τα λεφτά του’” θυμάται ο David, και συνεχίζει, “Ατάκα την οποία σφετερίστηκα αμέσως για να τη χρησιμοποιώ κι εγώ. ‘Είσαι ο David Bowie;’  ‘ Όχι,αλλά θα ευχόμουν να είχα τα λεφτά του.’ Είναι μεγαλοφυής σαν απάντηση, ήταν τόσο καλή ιδέα που το παιδί είπε, ‘Συγγνώμη, φυσικά και δεν είσαι εκείνος’ και έφυγε. Και σκέφτηκα ότι αυτό ήταν το πιο αποτελεσματικό τέχνασμα που έχω δει ποτέ μου”.

“Είχα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μετά από μερικούς μήνες, και ήμουν στο Soho, και ακούω πίσω μου μια φωνή, ‘Είσαι ο David Bowie;’ Και είπα, ‘ Όχι,αλλά θα ευχόμουν να είχα τα λεφτά του.’ ‘Ψεύτη, θα ευχόσουν να είχες τα δικά μου λεφτά!’   Ήταν ο John Lennon”, είπε ο David.

Βαρκάδα στην Μπανγκόκ. Φωτογραφία: Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Στη Σιγκαπούρη. Φωτογραφία: Denis O’Regan από το βιβλίο Ricochet: David Bowie 1983.

Το βιβλίο Bowie της Wendy Leigh κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αστάρτη.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.