ΓΕΥΣΗCrust: Πίτσα στο πεζοδρόμιο και live στο υπόγειο, η νέα αθηναϊκή πιτσαρία φέρνει ΝΥ αέρ...

Crust: Πίτσα στο πεζοδρόμιο και live στο υπόγειο, η νέα αθηναϊκή πιτσαρία φέρνει ΝΥ αέρα στου Ψυρρή

Δεν είναι η πιτσαρία που έχετε συνηθίσει, συνδυάζει τραγανή ζύμη με μουσικές επιρροές και σερβίρει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου/FOSPHOTOS

Η αυθεντική νεοϋορκέζικη πίτσα πρέπει να έχει ελαφρώς αφράτη και τραγανή ζύμη και τα κομμάτια της οφείλουν να είναι τόσο μεγάλα που για να μπορέσεις να τα απολαύσεις στο χέρι καλό είναι να τα διπλώσεις στη μέση. Αυτή η αμερικάνικη εκδοχή του αγαπημένου γρήγορου φαγητού συνδυάζεται με τις hip hop, RnB και punk μουσικές επιρροές σε ένα μαγαζί που στοχεύει να γίνει  late night στέκι για όσους συχνάζουν στην εναλλακτική Πρωτογένους του Ψυρρή, για εκείνους που κινούνται στο κέντρο, για όλους που ψάχνουν να φάνε κάτι διαφορετικό.

Τρεις λάτρεις της πίτσας -μα πιο πολύ εκείνης με πεπερόνι- συχνάζοντας έτσι κι αλλιώς σ’αυτό το στενό που έδωσε μια νέα πνοή στην περιοχή του Ψυρρή σκέφτηκαν να προσφέρουν μια φθηνή και νόστιμη εναλλακτική για φαγητό στο χέρι που το κέντρο της Αθήνας δεν είχε. Έτσι, προέκυψε μια πιτσαρία με το όνομα Crust που δε θυμίζει σε τίποτα όλες τις άλλες της πόλης, τόσο ως προς την αισθητική όσο και στη φιλοσοφία της.  (Αν πιστέψατε ότι το όνομα αναφέρεται στη ζύμη κάνετε λάθος) Έχετε ξανακούσει πιτσαρία να βαφτίστηκε από μουσικό κίνημα που έχει τις ρίζες του στην Αγγλία των 80s;     

Η τεχνική εταιρεία SUCH συνέβαλε στην κατασκευή του χώρου κι έδωσε ιδέες στους ιδιοκτήτες για να ταιριάξουν με την υπάρχουσα αισθητική του δρόμου χωρίς να δημιουργήσουν κάτι παράταιρο. Έτσι, ανάμεσα σε μαγαζιά με vintage θησαυρούς, δύο πολυσύχναστα μπαρ, ένα δισκοπωλείο, ένα μοντέρνο κομμωτήριο, νέους σχεδιαστές και sneakerάδικα δημιούργησαν τον δικό τους industrial χώρο που πλαισιώνει τη λαμαρίνα με το ασπρόμαυρο φλοράλ πάτωμα και τον εντυπωσιακό θόλο ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου που κατασκεύασαν οι ίδιοι.

Οι συνταγές του Στέλιου Βάλβη παντρεύουν εκλεκτά ιταλικά και ελληνικά προϊόντα σε μια ζύμη που φτιάχνεται από ποικιλία άλευρων. «Παρότι πρόκειται για street food μας ενδιαφέρει η διατροφική αξία του φαγητού που προσφέρουμε, γι’ αυτό ακόμα και τα πιο φαινομενικά απλά υλικά μας έχουν έντονη γεύση, είναι προσεκτικά διαλεγμένα και πρώτης ποιότητας», εξηγεί ο σεφ. Πριν ακόμα δοκιμάσετε τις πίτσες του, θα σας έχει κερδίσει το άρωμά τους που βγαίνει από την ανοιχτή κουζίνα της Crust.  

Η Laeless σε έξι καρέ: ζύμη πολλών άλευρων, φρέσκια μοτσαρέλα, χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, πεπερόνι, σαλάμι calabrese, βασιλικός και τσένταρ

Με κοινό τους παρονομαστή την αρωματική σάλτσα ντομάτας και τη φρέσκια μοτσαρέλα, η λιτή Maggie με ντοματίνια, η Bud Spencer με προσούτο crudo, ρόκα, φλούδες παρμεζάνας, η Lawless με πεπερόνι, πικάντικο σαλάμι calabrese, κασέρι, τσένταρ, η (του) Lemmy με σπασμένο πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια, κασέρι και τσένταρ, η Zanetti με ρεγκάτο, παρμεζάνα, γκοργκοντζόλα, ντοματίνια και η KPV με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, κάπαρη, φέτα και πιπεριές είναι μερικές από τις συνταγές που θα συναντήσετε στη βιτρίνα της πιτσαρίας. 

Με μια γεμάτη σε γεύση κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια μοτσαρέλα θα βρείτε την περιζήτητη Shroom με τρούφα, ντοματίνια, άγρια μανιτάρια, φλούδες παρμεζάνας, τη Snow White με άγρια μανιτάρια, ιταλική καπνιστή πανσέτα, προσούτο cotto, φλούδες παρμεζάνας και τη Foghorn με γάλα καρύδας, ψητό κοτόπουλο σε κύβους, μαριναρισμένο μπρόκολο, γλυκό κρεμμύδι και φλούδες παρμεζάνας.

Με πικάντικη σάλτσα BBQ  (και φυσικά, φρέσκια μοτσαρέλα) για βάση κυκλοφορούν η Smoker με καπνιστό χοιρομέρι, μετσοβόνε, καραμελωμένα κρεμμύδια, σύγκλινο και η Lucha Libre με αρωματικό μοσχαρίσιο κιμά, καλαμπόκι, κόκκινο φασόλι, καπνιστό χοιρομέρι, καραμελωμένο κρεμμύδι, πιπεριές και φρέσκια ντομάτα ενώ για επιδόρπιο ή για την ώρα που η όρεξη σας τραβάει γλυκό υπάρχει η Sweet Tooth με πραλίνα φουντουκιού, μπισκότο τριμμένο και σοκολάτα bueno.

Βασισμένες σε κλασικές συνταγές και χειροποίητες βινεγκρέτ προσφέρονται σαλάτες όπως η Crust με ρόκα, σπανάκι, παντζάρι, πορτοκάλι, σταφίδες, κάσιους, ρικότα, αρωματική σως φρέσκιας ρίγανης, η Julius με καρδιές σαλατικών, ψητό κοτόπουλο, σαλάμι Νάπολι, καλαμπόκι, κρουτόν, παρμεζάνα και caesar σως, η Tropic Thunder με καρδιές σαλατικών, μαριναρισμένο πλιγούρι, αγγούρι, ντοματίνια, αβοκάντο, σως γιαουρτιού με μοσχολέμονο και μυρωδικά και η Greek freak με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κρεμμύδι, πιπεριές, κριθαρένιες μπουκιές, κάπαρη, φέτα.

Η Crust είναι ανοιχτή από τις 13:00 μέχρι τις 02:00 καθημερινά (και μέχρι τις 04:00 Παρασκευή και Σάββατο). Σερβίρει 12 διαφορετικές πίτσες που μπορείτε να απολαύσετε στο χέρι (2,80 ή 3 ευρώ το κομμάτι) ή να παραγγείλετε ολόκληρη την πίτσα που σας μίλησε (από 10 έως 12 ευρώ). Στη νεοϋρκέζικη αύρα της Crust δε συνεισφέρει μόνο η εικόνα των Αθηναίων που σκύβουν χαρακτηριστικά για να μην αφήσουν κανένα κορδόνι από μοτσαρέλα να μην πάει χαμένο στο slice τους. 

Στον λιτό του χώρο θα διακρίνετε ένα έργο της Λίλας Μπελιβανάκη κι ένα άνοιγμα που οδηγεί σε μια σκάλα. Που οδηγεί στο υπόγειο, σε ένα «κρυφό», ατμοσφαιρικό -underground στην κυριολεξία – χώρο. Στο πιο νόστιμο λαϊβάδικο της πόλης που πραγματοποιούνται live τα οποία ανακοινώνονται από τη σελίδα του μαγαζιού στο facebook.

Crust, Πρωτογένους 13, Ψυρρή. Τηλ: 2103257179.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.