ΤΑΞΙΔΙΧρειάζομαι ένα καφέ!

Χρειάζομαι ένα καφέ!

Μια ιστορία σχετικά με τον γέρο Φελίπε, που έζησε όλη του τη ζωή περήφανα σ' ένα αγρόκτημα καφέ, στην γλώσσα του finca de cafe, στην Οαχάκα του Μεξικού.
Φωτογραφίες και κείμενο: Bernard Steffin / FOSPHOTOS

Αυτό δεν είναι μια ιστορία για το δίκαιο εμπόριο (faire trade) του καφέ, που μας αρέσει να διαβάζουμε και να συζητάμε γι’ αυτό, ούτε πρόκειται για τα καταστήματα κάποιας αμερικανικής αλυσίδας, όπως θα ήθελαν κάποιοι να μας κάνουν να πιστέψουμε. Αυτό δεν είναι ούτε μια ιστορία για κάποιους Ευρωπαίους εξερευνητές, που υποδούλωσαν φτωχούς ιθαγενείς για να συλλέγουν τους σπόρους του καφέ , ούτε είναι μια ιστορία για το πόσο λίγο οι μικροί εργάτες, και μικροί σημαίνει πολύ συχνά μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες, πληρώνονται γι’ αυτή την σκληρή σωματική εργασία!!!!! Ούτε είναι για φτωχές χώρες που θα παραμείνουν φτωχές εξ’ αιτίας της πολιτικής καταπίεσης των πλουσίων χωρών της αναπτυγμένης Δύσης … Τελικά, είναι μόνο μια ιστορία σχετικά με αυτό τον γέρο, τον Φελίπε, που έζησε όλη του τη ζωή περήφανα σ’ ένα αγρόκτημα καφέ, στην γλώσσα του finca de cafe, στην Οαχάκα του Μεξικού.

l1555346

Τα φυτά του καφέ μεγαλώνουν σκόρπια στη σκιά του τροπικού δάσους της περιοχής, το οποίο εκτίνεται σε μια τεράστια περιοχή κάποιων εκατοντάδων, ίσως και περισσότερο, στρεμμάτων και συγκομιδή σημαίνει απλά το πολύωρο περπάτημα στο δάσος και η συλλογή του καφέ από τα δέντρα. Ο Φελίπε ζει στην φυτεία περισσότερο από σαράντα χρόνια, εργάστηκε αρκετά χρόνια σε ένα διπλανό φίνκα και άρχισε να μαζεύει καφέ από την ηλικία των έξι. Αυτός οδηγεί τους λίγους εργάτες σε κάποια σημεία, όπου γνωρίζει ότι θα μπορούσαν να βρουν αρκετά φυτά για να δουλέψουν, μετράει την τελική συγκομιδή τους, πλένει, στεγνώνει και ταξινομεί τους κόκκους του καφέ, και, τέλος, τους βάζει σε μεγάλους σάκους … ακριβώς αυτό, ακριβώς έτσι, κάθε μέρα επί σαράντα χρόνια..

l1555366

l1555486
l1555546

Τα φυτά έχουν πολλά προβλήματα, όσον αφορά τα ζιζάνια και τα παράσιτα αυτόν τον καιρό, με αποτέλεσμα η ποσότητα του καφέ να έχει μειωθεί κατά περίπου 10%, από αυτή που ήταν 10 χρόνια πριν. Έτσι, η ζωή έγινε πιο δύσκολη και οι άνθρωποι άρχισαν να αφήνουν το μέρος και να φεύγουν γι’ άλλους τόπους.

l1555594
l1555559
l1555576

Ένα φίνκα δεν είναι απλά μια κατοικία και ένα κομμάτι γης του δάσους, είναι το σπίτι για την οικογένεια και τους ανθρώπους της, έχει ένα παρεκκλήσι και ένα σχολείο. Το φίνκα έχει δική του ζωή !!!

l1555701

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.