Screen Shot 2014-01-16 at 2.54.58 μ.μ.

Είναι κάτι λέξεις, γνώριμες και καθημερινές όπως «σουβλάκι», «ούζο» και «κέφι» που από μακριά φωνάζουν Ελλάδα. Ανάμεσα σ’ αυτές, που όταν τις ακούς το μυαλό σου πλημμυρίζει εικόνες και μυρωδιές γνώριμες και οικείες, υπάρχει και η λέξη «πίτα». Σαν κι αυτή που η βραβευμένη Ελληνο-αμερικανίδα σεφ Diane Kochilas, έπεισε τον συντάκτη των New York Times, Mark Bittman να φτιάξουν ανοίγοντας παραδοσιακό φύλλο για ένα άρθρο στο New York Times Magazine της περασμένης Κυριακής.

Η διαδικασία παρασκευής της πίτας και συγκεκριμένα της χορτόπιτας, μάγεψε τον αμερικανό συντάκτη, αφού για πρώτη φορά «χάθηκε» στα αρώματα των πράσινων χόρτων της Μεσογείου, που δεν τα είχε συναντήσει πουθενά. Αυτή η αποκάλυψη δεν θα είχε γίνει ποτέ πραγματικότητα αν ο Bittman, που έχει εντρυφήσει και στα δέκα μοναδικά βιβλία μαγειρικής της αγαπημένης σεφ, δεν είχε ζητήσει από την Diane Kochilas να του δείξει πως φτιάχνεται η στραπατσάδα.

Screen Shot 2014-01-16 at 2.59.45 μ.μ.

Η Kochilas, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Ελλάδα και επί του παρόντος μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αθήνας, Ικαρίας (όπου διατηρεί σχολή μαγειρικής) και Νέας Υόρκης, αποκάλυψε τόσο τα μυστικά για την ιδανική χορτόπιτα, όσο κι αυτά της συλλογής των χόρτων, διαδικασία που αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη και πιο ενδιαφέρουσα ακόμη κι από το «άνοιγμα» του χωριάτικου φύλλου.

Δείτε το βίντεο εδώ