Φωτογραφία: Δημήτρης Μαντάνης

Celuta Red ονομάζεται ένας αστερισμός μεταξύ του Δία και του Άρη, αλλά εδώ και μία δεκαετία αποτελεί και τον μουσικό πλανήτη της ομώνυμης μπάντας που ανήκει στο ευρύτερο μουσικό σύμπαν του alternative ήχου, με τις κιθάρες να γέρνουν προς το post-rock. Από το 2011 που κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους, δεν έχουν σταματήσει τις live εμφανίσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, ενώ το 2015 ακολούθησε το δεύτερο album τους, Amoeba, αυτή την φορά από την Bantha Recordings. Με αφορμή την εμφάνισή τους στο πλευρό των Bokomolech στην σκηνή του six d.o.g.s. την Παρασκευή 26 Μαίου, η frontwoman τους, Ευτυχία Σάλτα, έκανε ένα…sonica trip στην Popaganda.

https://www.youtube.com/watch?v=uqxt6X-na1Q


Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες; Πότε; Πού βρήκες τα λεφτά; Το Bad του Michael Jackson το 1989. Είχα ακούσει το “Smooth Criminal” και είχα ενθουσιαστεί! Κατά παραγγελία δώρο γενεθλίων από γονείς.

Ποιός είναι ο τελευταίος; Το Black Star του David Bowie.

Ποιοί είναι οι 3 δίσκοι που έχεις στη δισκοθήκη σου αλλά ντρέπεσαι γι’αυτό; Και ποιοι οι 3 που δεν έχεις και ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτό; Ντρέπομαι που έχω: Jason Donovan-Kylie Minogue – “Especially For You” (single), Rick Astley – Whenever You Need Somebody, Mandy Smith – Mandy. Ντρέπομαι που δεν έχω: Radiohead – OΚ Computer, Nirvana – Nevermind,  The Velvet Underground & Nico – The Velvet Underground & Nico.

Ποιούς δίσκους έχεις δανειστεί από φίλους σου και δεν τους επέστρεψες ποτέ; Τους έχω επιστρέψει όλους, αλλά τώρα που το θυμήθηκα, ποιός έχει το Aerial της Kate Bush που το ψάχνω;

Ποιά είναι η καλύτερη συναυλία που έχεις δει στη ζωή σου μέχρι σήμερα; Είδα τους Crippled Black Phoenix στο Κύτταρο και επειδή είχα πάει χωρίς να τους ξέρω καν, πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό!

Ποιό είναι το πρώτο τραγούδι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι sex, drugs και rock ‘n’ roll (το καθένα από αυτά ξεχωριστά); Sex: “I Wanna Be Your Dog” – The Stooges.
Drugs: “White Rabbit” – Jefferson Airplane.
Rock ‘n’ roll: “Whole Lotta Love” – Led Ζeppelin.          

Είναι πρωί Κυριακής. Το κεφάλι σου κοντεύει να σπάσει από τον πονοκέφαλο και το στομάχι σου είναι σαν πλυντήριο στη λειτουργία του στυψίματος. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ. Τι μουσική θα βάλεις να παίζει για να έρθεις στα ίσια σου; Yann Tiersen ή σιωπή.

Είσαι backstage, έτοιμος να ανέβεις στη σκηνή για μία συναυλία. Ξαφνικά σε ενημερώνουν ότι στο venue έχει έρθει ο Iggy Pop. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου; Ότι μου κάνουν πλάκα!

Μιας και τον έφερε η κουβέντα: David Bowie ή Iggy Pop; David Bowie.

Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που παίζεις μουσική και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή; Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αναγνωρισιμότητα μας έχει διαλύσει τη ζωή. Αφήστε μας ήσυχους πια!!!!!

Φωτογραφία: Δημήτρης Μαντάνης

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Rob Gordon στο High Fidelity. Το έτερόν σου ήμισυ σε έχει μόλις αφήσει σύξυλο, της σέρνεις τον εξάψαλμο από το παράθυρο και όταν το κλείνεις, βάζεις τέρμα τη μουσική. Ποιό τραγούδι ακούγεται; Meds” – Placebo στο cd και γίνομαι καπνός!

Τι μουσική άκουγες την τελευταία φορά που σου έκαναν παρατήρηση οι γείτονες για να χαμηλώσεις την ένταση; Πάνε χρόνια, το 2005 σε πάρτυ στο σπίτι μου, νομίζω ότι οι Prodigy τους έσπασαν..

Κρατάς στα χέρια σου το τιμόνι ενός Delorean. Ποιες τρεις από τις παρακάτω χωροχρονικές περιόδους θα ήθελες να επισκεφτείς και γιατί; 1) To 1962 στην Ύδρα, με τον Leonard Cohen. 2) Το 1968 στην Καλιφόρνια, με τον Neil Young. 3) To 1960 στην Ινδία με τους Beatles. 4) Το 1973 στη Νέα Υόρκη με τους New York Dolls. 5) Το 1977 στο Λονδίνο με τον Joe Strummer. 5) Το 1979 στο Manchester με τους Joy Division. 6) Το 1987 στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Αγγελάκα. 7) Το 1990 στο Seattle με τον Kurt Cobain. 8) Το 1993 στο Περιστέρι με τους Στέρεο Νόβα. Σίγουρα το ’79 στο Manchester με τους Joy Division. Εκεί, στην αρχή των ‘80s, την καλύτερη δεκαετία μουσικά.

https://www.youtube.com/watch?v=RsE3A836rlM

Ποιά μπάντα θα ήθελες να παίξει live στην κηδεία σου; Οι Sigur Ros. Αλλά, γαμώτο, δεν θα τους ακούσω.

Με ποιον από τη «μεγάλη μπάντα του ουρανού» θα έκανες κολλητή παρέα; Μάλλον με τον David Bowie.

Είναι τελικά ο Morrissey ο Μεγαλοδύναμος; Μπα, δεν νομίζω.

Bokomolech + Celuta Red Live at six d.o.g.s.
Παρασκευή 26 Μαΐου στις 21:00.
Είσοδος: 8 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες για τους Celuta Red: Facebook / Bandcamp