ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑBoBo: Ένας ρινόκερος που ερωτεύτηκε το κρασί προσφέρει 180 ετικέτες στο Κουκάκι

BoBo: Ένας ρινόκερος που ερωτεύτηκε το κρασί προσφέρει 180 ετικέτες στο Κουκάκι

Στον χώρο ενός πρώην καταστήματος με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μια παρέα φίλων δημιούργησε με bohème- bourgeois αισθητική, εκλεκτές ετικέτες κρασιών και πιάτα με ελληνικές ρίζες ένα wine bar αξιώσεων.

Το χορταστικό brunch του ΒοΒο περιλαμβάνει αλμυρές και γλυκιές προτάσεις.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ρινόκερος που τον έλεγαν BoBo… Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινά  ένα παραμύθι για την αφρικανική σαβάνα. Επειδή όμως καμιά φορά η πραγματικότητα είναι πιο αιφνιδιαστική από τη φαντασία, αυτός είναι ο πρόλογος  της ιστορίας του wine bar Bobo στο Κουκάκι. Με σήμα κατατεθέν ασφαλώς τον περίφημο ρινόκερο.

Τα βιομηχανικής αισθητικής φώτα από το προγενέστερο κατάστημα ανταλλακτικών εξακολουθούν να φωτίζουν τον χώρο, όπως παλιά.

Το σενάριο έχει τέσσερις πρωταγωνιστές, φίλους από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους, τον Παναγιώτη Χωραϊτη, τον Βασίλη Δήμο, τον Θεοδόση Τοπαλίδη και τον Χρήστο Ναλμπάντη και σκηνικό την Αθήνα της οικονομικής κρίσης. Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια όταν η τετραμελής παρέα άρχισε να ψάχνει ένα χώρο προκειμένου να στεγάσει  την προσωπική τους αισθητική και την αγάπη τους για το κρασί.

Στο μυαλό τους είχαν να στήσουν ένα στέκι κι όχι να φτιάξουν απλά ένα ακόμη κλισέ wine bar. Η αναζήτησή τους ήταν επίπονη, καθώς κανένα από τα κτίρια που ήταν διαθέσιμα δεν τους «μιλούσε», αλλά και επίμονη μιας και δεν ήταν διατεθειμένοι να παραιτηθούν από το όνειρο. Μέχρι που κάποια στιγμή έπεσαν πάνω σε ένα κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, σε ένα κάθετο δρομάκι της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης θα έφευγαν σύντομα, λόγω συνταξιοδότησης και ο χώρος ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσαν οι fantastic four: διέθετε την industrial αισθητική, δηλαδή το βλέμμα  και το άγγιγμα της σύγχρονης πόλης και έναν αέρα κατευθείαν φερμένο από τα 60’s -με αυτές τις παλιές ταμπέλες και τα φωτιστικά- ο οποίος πολύ τους μάγεψε.

Η καρδιά του ΒοΒο χτυπά πίσω από την μπάρα του.

Τόσο που όταν ανακαίνισαν το χώρο, βάζοντας την προσωπική τους σφραγίδα με τη φροντίδα και επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τσονίδη (space-a.gr), αποφάσισαν να διατηρήσουν τα περισσότερα από αυτά. Εσωτερικά, το BoBo θυμίζει φιλόξενο αστικό σαλόνι σπιτιού περασμένων δεκαετιών, με χαρακτηριστικές πράσινες πινελιές (από τα άφθονα φυτά και τις ταπετσαρίες των επίπλων) και γλυκό φωτισμό, ενώ η μεγάλη μαρμάρινη μπάρα, σε συνδυασμό με τα τραπέζια από το ίδιο υλικό και τα ψηλά σκαμπό, μοιάζουν να υπακούν σε ένα φανταστικό αρχιτεκτονικό νόμο όπου οι ευθείες μπορούν να περπατούν παράλληλα, αλλά και να τέμνονται, όταν θεωρούν σκόπιμο πως πρέπει να το κάνουν.

Εξίσου όμορφη πινελιά, ο μαυροπίνακας πάνω στον οποίο γράφονται με κιμωλία τα προτεινόμενα κρασιά ημέρας, τα συνοδευτικά πιάτα, αλλά και πληροφορίες σχετικά με επερχόμενα event. Στα συν του η εσωτερική σκάλα που οδηγεί σε ένα μικρό πατάρι και οι μεγάλες τζαμαρίες που περιβάλλουν τον χώρο και καταργούν τα εμπόδια για το βλέμμα.

Ο μικρός ρινόκερος ΒοΒο δίπλα στο αντικείμενο του πόθου του.

Ελαφρύ ροζέ κρασί συνοδεύει τα πιάτα του brunch.

Η λίστα κρασιών αριθμεί περίπου εκατόν ογδόντα ετικέτες, εκ των οποίων οι τριάντα πέντε σερβίρονται σε ποτήρι. Το παρόν δίνουν οι μπύρες, μερικά  premium ποτά, καθώς και μερικά κοκτέιλ με βάση το κρασί. Στο ΒοΒο πιστεύουν φανατικά στις δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα και έχουν δώσει όλη τους την ενέργεια για την ανάδειξη σπουδαίων κρασιών και οινοποιείων.

Ως γνήσιοι wine lovers οραματίζονται την εξάπλωση του δικού τους πάθους και δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση του κοινού στο θέμα του οίνου, δείχνοντας τη ζέση νεοφώτιστου ακόλουθου του Διόνυσου.  Επιπλέον, ενθαρρύνουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς να δείξουν την αξία τους, οργανώνοντας θεματικές βραδιές με ξεχωριστά κρασιά (το βροχερό βράδυ που η Popaganda βρέθηκε στο BoBo, ετοιμαζόταν η «γιορτή υποδοχής» των κρασιών από το Κτήμα Τσελεπού και ειδικά της Amalia Brut, μιας αφρώδους βασίλισσας που κυκλοφορεί σε δύο συναρπαστικές εκδοχές: λευκή  από την ποικιλία Μοσχοφίλερο και ροζέ από 100% Αγιωργίτικο).

Βιολογικά αυγά, φρέσκα λαχανικά και ντόπιο τυρί συνθέτουν ένα ελληνότροπο burger.

Η bohème- bourgeois ομάδα του ΒοΒο δεν μένει μόνο εκεί. Παρακολουθούν προσεχτικά τις παγκόσμιες τάσεις και βάζουν τα δυνατά τους να προωθήσουν τα natural wines και τα βιοδυναμικά κρασιά. Βρίσκονται συχνά στο εξωτερικό όπου αναζητούν «το επόμενο μεγάλο κρασί» και παράλληλα συνεργάζονται, για τον ίδιο λόγο, με έμπειρους, εξειδικευμένους scouters. Έτσι πλέον η λίστα κρασιών περιλαμβάνει εξαιρετικές επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα. Το σημαντικό αυτής της διαδικασίας έντονου ψαξίματος δεν είναι απλά να καλύψουν την ανάγκη του επισκέπτη για ψυχαγωγία και για πληροφόρηση, αλλά να γίνονται οι ίδιοι καλύτεροι σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Για το κουαρτέτο των ιδιοκτητών ο οίνος είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά φυσικά αποδέχονται το γεγονός πως η παρουσία του, ειδικά στην Ελλάδα, είναι αλληλένδετη με το φαγητό. Για αυτό το λόγο έχουν μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν πλατό με θαυμάσια ντόπια αλλαντικά και τυριά (τα οποία προμηθεύονται από το αγαπημένο delicatessen του Θύμιου Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη- δοκιμάστε οπωσδήποτε τη γραβιέρα με κόλιανδρο και σκόρδο παρέα με ένα Chardonay του Γιώργου Σκούρα), τραγανές μπρουσκέτες φτιαγμένες με νόστιμο χειροποίητο ψωμί από το αρτοποιείο «Μαμά Ψωμί», το οποίο βρίσκεται λίγο πιο πάνω και φημίζεται για τις μεστές του ζύμες, φρέσκες σαλάτες και πρωτότυπες τάρτες.

Εξίσου καλή επιλογή είναι να συνοδέψει κανείς το κρασί του με άκρως εθιστικά λαλάγγια Καλαμάτας ή λιχουδιές, όπως τα περίφημα αποξηραμένα σύκα από το χωριό Ταξιάρχης της Βόρειας Εύβοιας. Σε κάθε περίπτωση, η ικανοποίηση του ουρανίσκου και των αισθήσεων θεωρείται δεδομένη, καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους, είναι ντόπιες και εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα, επιμένοντας ελληνικά και ακολουθώντας την τάση που τα Σαββατοκύριακα προστάζει «ξυπνώ αργά / τρώω καλά», εδώ και λίγο καιρό στο ΒοΒο προσφέρουν (στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερου brunch) ένα υποδειγματικό σε εκτέλεση, γευστικό καγιανά από βιολογικά αυγά που προτείνουν να συνδυαστεί, αντί με τα κλασικά κοκτέιλ, με αφρώδη οίνο ή κάποιο ελαφρύ κρασί. Στα σχέδια της ομάδας είναι επίσης και ένα εντυπωσιακό μενού για τις γιορτές.

Η (γλυκιά) μελωδία της ευτυχίας.

Παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος του artistic ΒοΒο περιέχει πιάτα με οικείες γεύσεις αυτό δεν αποτελεί λόγο αλλοίωσης του χαρακτήρα του: πρόκειται για καθαρόαιμο wine bar, που απλά αποφάσισε να αναβαθμίσει τις επιλογές του στο φαγητό, με τελικό στόχο την ανάδειξη του κρασιού κι όχι για κλασικό εστιατόριο με κάβα ή salumeria. Κρίνοντας, μάλιστα, από την απήχηση που βρήκε στην περιοχή και με δεδομένη τη γειτνίαση με το ΕΜΣΤ, το θέατρο του Ν. Κόσμου και την κοντινή στάση του Μετρό σύντομα θα αναδειχτεί στο αγαπημένο σημείο για after office συναντήσεις, αλλά και για θυελλώδεις συζητήσεις για την παντοδυναμία της σύγχρονης τέχνης. Και περί οίνου. Κυρίως επ’ αυτού. Ιδανικά με ένα Casanuova di Nittardi Chianti Classico, εκ Τοσκάνης, στο χέρι ή με το Xinomavro Nature του Απόστολου Θυμιόπουλου από τη Νάουσα.

ΒoBo Wine Bar, Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι. Τηλ: 2109244244

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.