Το ανδροϊδές BINA48, δημιούργημα του ιδρύματος Terasem της Μαρτίν Ρόθμπλατ

Το ανδροϊδές BINA48, δημιούργημα του ιδρύματος Terasem της Μαρτίν Ρόθμπλατ

Πριν από μία εβδομάδα το New York δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα στη Μάρτιν Ρόθμπλατ. Το όνομα πιθανότατα δε σας λέει πολλά, αν δεν ασχολείστε με τις λίστες των πιο καλοπληρωμένων στελεχών (θα τη βρείτε 10η στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO των New York Times) ή τουλάχιστον με το -τεχνολογικό και φιλοσοφικό- ρεύμα του υπερανθρωπισμού (transhumanism). Επίσης είναι διεμφυλική αλλά αυτό το χαρακτηριστικό περνά σε δεύτερη μοίρα όταν ασχολούμαστε με μία πολυσχιδή προσωπικότητα όπως η Ρόθμπλατ. Ή όχι ακριβώς, απλά όπως αντιλαμβάνονται πλέον τα μέλη της οικογένειάς της, η ίδια επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα για την ίδια, πέρα από τα παραδοσιακά κουτιά που παρέχει η βιολογία μας, ακόμα και πέρα από την ίδια τη βιολογία.

Αφήνοντας τη νομική καριέρα της προκειμένου να ασχοληθεί με το πάθος της για τη δορυφορική επικοινωνία, κατάφερε να συνδυάσει τα δύο και είναι υπεύθυνη για την ίδρυση αρκετών εταιρειών που αξιοποιούσαν τη σχετική τεχνολογία, ανάμεσα τους η Geostar (πρόκειται για τεχνολογία εντοπισμού αυτοκινήτων) και η Sirius (παρέχει δορυφορική ραδιοφωνική αναμετάδοση στις ΗΠΑ) κατά τη δεκαετία του ’80.

Το κίνητρο για την επόμενη δραστηρίοτητά της το παρείχε η κόρη της Τζένεσις, συγκεκριμένα η σπάνια ασθένεια από την οποία έπασχε. Πριν αποφασίσει να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, η Μάρτιν και η σύζυγός της Μπίνα Άσπεν, είχαν αποκτήσει δύο παιδιά καθώς και υιοθετήσει τα παιδιά τους από προηγούμενους συντρόφους. Έτσι ίδρυσε την εταιρεία United Therapeutics, χάρη στην οποία κατάφερε να δώσει στην κόρη της μεγαλύτερη αυτονομία από αυτή στην οποία ήταν καταδικασμένη με την υπάρχουσα θεραπεία που απαιτούσε συνεχή ενδοφλέβια χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μέσω μίας φορητής αντλίας.

Η ενασχόλησή της αυτή με τις επιστήμες του ανθρώπου της άνοιξε το δρόμο για την προσχώρηση της στο ρεύμα του υπερανθρωπισμού. Αυτό το κάπως νεφελώδες κίνημα, μετρά στα μέλη του και το μελλοντολόγο Ray Kurzweil, φιλοδοξεί να ξεπεράσει τους βιολογικούς περιορισμούς του ανθρώπου, καταγράφοντας επακριβώς τις λειτουργίες του εγκεφάλου και επανακωδικοποιώντας τες σε ένα μηχάνημα, δημιουργώντας έτσι ένα είδος κλώνου. Προς το παρόν βέβαια, η τεχνολογία βρίσκεται αρκετά μακριά από αυτό το σημείο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Ρόθμπλατ να ασχολείται με τα ηθικά και τα νομικά ζητήματα που θα προέκυπταν από μία τέτοια εξέλιξη. Το «εργαστήρι» και ταυτόχρονα πνευματικό κέντρο που έχει ιδρύσει γι’ αυτόν το σκοπό, προς το παρόν έχει δημιουργήσει το ανδροειδές BINA48 που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «συνέχεια» της συζύγου της Ρόθμπλατ. Όπως και η ίδια παραδέχεται, απέχει πολύ από το ιδανικό, αλλά πάντως μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι συνεχώς δραστηριοποιημένη και μπορεί να μεταδίδει αυτή την ενέργεια σε άλλους. Οπότε δεν χρειάζεται αναγκαστικά να κρατάμε μικρό καλάθι.