swing3
 
Πριν από 6 χρόνια, η Josephine και ο Ben είχαν την ιδέα να ιδρύσουν τους Athens Swing Cats με σκοπό να καλλιεργήσουν την κουλτούρα του lindy hop και του swing στην Ελλάδα, βλέποντάς το όμως ως side project της πραγματικής τους δουλειάς. Έκτοτε αρκετά πράγματα άλλαξαν. Η επιτυχία των Swing Cats ήταν τόσο μεγάλη, που είχε σαν αποτέλεσμα την ένταξη μιας ακόμη καθηγήτριας στην ομάδα, της Χριστίνας, αλλά και την μετατροπή του side project σε πραγματικό επάγγελμα. Αυτό το Σάββατο διοργανώνουν στον πεζόδρομο της οδού Θησέως ένα μεγάλο φιλανθρωπικό φεστιβάλ για 4η συνεχή χρονιά, το Swing for Hope, με live μουσικές και πολύ χορό. Η Popaganda μίλησε με τη Josephine για τη δουλειά των Swing Cats και για το τι θα δούμε στο φεστιβάλ.

Ας ξεκινήσουμε με το ίδιο το lindy hop. Πείτε μας λίγα λόγια για το τι ακριβώς είναι. Απευθύνεται, ας πούμε, σε όλες τις ηλικίες; Το lindy hop είναι ίσως ο πιο χαρακτηριστικός και αναγνωρίσιμος χορός της δεκαετίας του 1940 από την άποψη ότι όλοι μας έχουμε δει σκηνές με lindy hop στις κλασσικές μαυρόασπρες ταινίες της εποχής και φωτογραφίες με τους τότε stars να ποζάρουν σε κάποια αντίστοιχη χορευτική πόζα. Βέβαια μέχρι πριν από λίγα χρόνια κανείς μας δεν γνώριζε ότι αυτό αυτό που βλέπαμε ονομαζόταν lindy hop και έτσι αναφερόμασταν σε αυτό ως ”swing”. Κάτι τέτοιο δεν είναι λάθος, αφού το lindy hop δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει την swing μουσική που ήταν τότε της μόδας & που ξεσήκωνε τους νέους της εποχής απο την Αμερική μέχρι την Κίνα. Σήμερα το lindy hop αποτελεί τον πυρήνα μίας παγκόσμιας κουλτούρας το πνεύμα της οποίας ασπάζονται πολλές χιλιάδες ανθρώπων από διαφορετικές χώρες & με διαφορετικό μορφωτικό, επαγγελματικό και κοινωνικό υπόβαθρο αλλά με κοινό γνώμονα το ενδιαφέρον τους για την αισθητική, μουσική & χορό των δεκαετιών του 1920 – 1950. Αυτό δεν σημαίνει οτι όλοι είναι ρετρολάγνοι. Απεναντίας, υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα μοντερνοποίησης του swing μουσικού ήχου (από το διαφορετικό πλέον παίξιμο των κλασσικών οργάνων μίας Big Band μέχρι και την προσθήκη κάποιων ηλεκτρονικών στοιχείων με extreme παράδειγμα την electro swing) και τον εμπλουτισμό του ίδιου του χορού με στοιχεία από άλλους χορούς και πιο εξελιγμένες χορευτικές τεχνικές. Πρέπει να τονίσουμε οτι το lindy hop κατά τη δεκαετία του 1940 ήταν στην επικρατέστερη μορφή του (δηλαδή όπως χορευόταν στα clubs κι όχι απο τους λίγους επαγγελματίες χορευτές που βλέπουμε στις ταινίες) βασισμένο στην αυτοδιδασκαλία, με ότι καλό & καλό αυτό συνεπάγεται, ενώ σήμερα υπάρχει δομή στη διδασκαλία του με πολύ συγκεκριμένες τεχνικές. Το lindy hop απευθύνεται σε νέους όλων των ηλικιών. Απαραίτητη προϋπόθεσή είναι το να αγαπάει κάποιος αυτήν την μουσική και να επιθυμεί την επαφή με άλλους ανθρώπους. Στους Athens Swing Cats έχουμε μέλη απο 18 μέχρι και 60 ετών. Δέν θέτουμε ηλικιακό όριο, για εμάς όλοι οι μαθητές μας είναι ενθουσιώδη παιδιά!

swing2
 

Η ομάδα σας δημιουργήθηκε το 2008 και πλέον είναι μία από τις πιο γνωστές χορευτικές ομάδες στη χώρα μας. Έξι χρόνια πριν, όταν και ξεκινούσατε, περιμένατε πως η ανταπόκριση του κοινού θα ήταν τόσο μεγάλη; Οι Athens Swing Cats είμαστε η πρώτη ομάδα που ασχολήθηκε με το lindy hop στην Αθήνα. Θεωρούμαστε πρωτοπόροι στο χώρο μας διότι ξεκινήσαμε ένα ρεύμα, μία ολόκληρη σκηνή που εδώ και 6 χρόνια δυναμώνει διαρκώς. Φυσικά υπήρχαν μουσικά σχήματα που έπαιζαν swing πρίν τη δημιουργία μας το 2008 αλλά αφενός ήταν ελάχιστα κι αφετέρου δεν υπήρχε μία ευρύτερη σκηνή να τα υποστηρίξει. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μία συναυλία ενός swing συγκροτήματος το 2007 στο κέντρο της Αθήνας όπου το λιγοστό κοινό παρακολουθούσε τους μουσικούς καθισμένο κουνώντας ρυθμικά τα πόδια του. Ο Μπεν και εγώ συνηθισμένοι από τη Βρετανία & την Αμερική όπου σε αντίστοιχη κατάσταση όλοι θα χορεύαμε αισθανθήκαμε εγκλωβισμένοι κι αυτή η συναυλία αποτέλεσε και τη γέννηση των Athens Swing Cats. Από την αρχή το Ελληνικό κοινό μας αγκάλιασε. Όπου εμφανιζόμασταν μας πλησίαζαν & μας ρωτούσε τι είναι αυτό που χορεύουμε, το ποιοι είμαστε και το που μπορούν να μας βρουν. Έτσι ξεκινήσαμε να διδάσκουμε πρώτα σε 10 άτομα κι απο στόμα σε στόμα οι μαθητές μας όλο και πλήθαιναν! Μας στήριξαν όμως και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και έτσι με συνεντεύξεις σε μεγάλα περιοδικά, εφημερίδες & ραδιοφωνικούς σταθμούς και με τηλεοπτικές εμφανίσεις το όνομα μας έγινε γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό. Τα τελευταία 6 χρόνια, με πάρα πολύ δουλειά, κόπο, προσωπικές θυσίες, εμπόδια, αλλά πάντα με μεράκι κι αγάπη για αυτό που κάνουμε είμαστε σταθερά στην κορυφή. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε διεθνή αναγνώριση της δουλειάς μας με επανειλημμένες εμφανίσεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα Associated Press, CNN, BBC, TV5, China Central, Jewish One κ.α., άρθα για τη δράση μας χουν γραφτεί σε Γερμανικές, Γαλλικές, Αγγλικές, Ιταλικές & Σέρβικες εφημερίδες κι έχουμε γίνει πρωτοσέλιδο στην Τουρκική Hurriyet. Αυτό συνέβαλε στο να διευρυνθεί η καριέρα μας εκτός των Ελληνικών συνόρων και πλέον μας καλούν σε διεθνή φεστιβάλ για να διδάξουμε & να εμφανιστούμε σε shows κάτι το οποίο χρίζει προσεκτικού προγραμματισμού γιατί έχουμε ήδη φορτωμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα στην Αθήνα. Για να είμαστε ειλικρινείς, από την αρχή πιστεύαμε στη δουλειά μας και ελπίζαμε στην ανταπόκριση του Ελληνικού κοινού. Ήμασταν αβέβαιοι για το πόσο θα κρατούσε αυτή η θετική ανταπόκριση, αλλά δεν πιστέψαμε λεπτό ότι το swing θα ήταν άλλη μία παροδική μόδα στη χώρα μας.

swing4

Από το 2013 προπονείστε σταθερά και εντατικά με τον δάσκαλο, χορευτή & χορογράφο του Broadway και του West End, Ryan Francois. Μοιραστείτε μερικές από τις εμπειρίες που έχετε αποκομίσει με τη συνεργασία αυτή. Αυτή η συνεργασία ήταν καταπέλτης στην πορεία και εξέλιξη μας. Όταν δημιουργήσαμε τους Athens Swing Cats το 2008, ο Μπεν κι εγώ είχαμε άλλες δουλειές. Οι Athens Swing Cats ήταν το side project μας. Οσο όμως πλήθαιναν οι μαθητές μας αλλά κι η γενικότερη ζήτηση που είχαμε αποφασίσαμε οτι έπρεπε να δούμε το side project πολύ πιο σοβαρά. Οφείλαμε λοιπόν να γίνουμε οι καλύτεροι που μπορούσαμε, πραγματικοί επαγγελματίες και θέσαμε τα πιο υψηλά standards κι οι δύο μας. Απο το 2010 βάλαμε στόχο να γίνουμε μαθητές του Ryan Francois κάτι το οποίο φάνταζε σε όλους απλά ακατόρθωτο. Επί 3 χρόνια τον κυνηγούσαμε λαμβάνοντας διαρκώς αρνητική απάντηση αλλά εμείς δεν τα παρατούσαμε. Κάποια στιγμή τον στρίμωξα κυριολεκτικά σε μία γωνία όπου τον ικέτευσα επί 5 λεπτά να μας δώσει μία μόνο οντισιόν. Με τα πολλά δέχτηκε, περάσαμε (με τρεμάμενα πόδια κι οι δύο μας) την οντισιόν η οποία κράτησε σχεδόν 45 λεπτά & μετά από 2 εβδομάδες μας απάντησε ότι δέχεται να γίνει προπονητής μας και ότι θα ξεκινούσαμε την προπόνηση εκείνη την εβδομάδα στο Λονδίνο! Ο Ryan κυριολεκτικά μας μεταμόρφωσε όχι μόνο διότι μας βοήθησε να καταλάβουμε τις πραγματικές δυνατότητες και το ταλέντο μας στο lindy hop έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα υψηλό χορευτικό επίπεδο με καθαρά δικό μας στυλ κι όχι να γίνουμε κόπια κάποιων άλλων αλλά και γιατί είχε τεράστια επίδραση στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο Ryan είναι ένας ζωντανός θρύλος καθότι ήταν ο καλύτερος μαθητής & φίλος του Πατέρα του lindy hop, Frankie Manning. Θεωρείται παγκοσμίως ο σπουδαιότερος χορευτής και δάσκαλος  lindy hop και είναι τεράστια τιμή για τον Μπεν & εμένα που όχι μόνο είμαστε οι μόνοι Έλληνες που προπονούμαστε μαζί του αλλά είμαστε κι οι τελευταίοι μαθητές που έχει αναλάβει να προπονήσει τόσο στενά.

Το Swing for Hope ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Πως πήρατε την απόφαση να διοργανώσετε ένα φεστιβάλ; Το Swing for Hope γεννήθηκε από μία συζήτηση που είχαμε ο Μπεν, η Χριστίνα (η τρίτη ‘γάτα’ της ομάδας) και εγώ πριν από 4 χρόνια. Μιλούσαμε για το πόσο δυναμώνει το swing ρεύμα στη χώρα μας και το πόσο ανεβαίνουμε σαν ομάδα και ξαφνικά ομόφωνα είπαμε ότι θα ήταν σωστό να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινούργια δύναμη που είχαμε στα χέρια μας για να κάνουμε κάτι καλό. Το πρώτο Swing for Hope ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια και χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία παρατάθηκε η λειτουργία ενός ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία που διατηρούσε η ΜΚΟ Citizens for Africa. To Swing for Hope της επόμενης χρονιάς έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη και τα έσοδα του διατέθηκαν για τις ανάγκες της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, ενώ το περσινό ήταν αφιερωμένο στις ανάγκες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, εξασφαλίζοντας τα έξοδα ταξιδιού στη Αμερική και την εκεί χημειοθεραπεία ενός καρκινοπαθούς καθώς και τις βασικές ανάγκες παιδικού ρουχισμού 60 οικογενειών.

swing5

Φέτος το φεστιβάλ βγαίνει στον δρόμο. Πείτε μας λίγα λόγια για το τι να περιμένουμε να δούμε. Από την αρχή επιθυμούσαμε να βγει το Swing for Hope στο δρόμο για να δώσουμε σε πολύ κόσμο την ευκαιρία να έρθει και να στηρίξει την προσπάθεια όλων μας. Ο δρόμος είναι πολύ πιο άμεσος, ο καθένας μας αισθάνεται άνετα, πιο χαλαρά σε μία τέτοια γιορτή σε εναν πεζόδρομο παρά σε ένα συναυλιακό χώρο ή club. Και φέτος έχουμε δίπλα μας τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής swing σκηνής που ενώνουν τις δυνάμεις τους για πολύ καλό σκοπό όπως τον θρύλο ”Johnny Vavouras & the Cadillacs” και τους ”The Duo Jet Band”, ”1-2-3 Swing”, ”Ilias & the Notorious Troupe”, ”Plasteline the Musiclab Orchestra”, ”JazzMatazz”, ”Nastazia & the Jazzuars” και τους ”Vanila Swing”. Θα τους απολαύσουμε όλους στην σκηνή μας ενώ αρκετοί μαθητές μας έχουν δουλέψει σκληρά για να σας παρουσιάσουν παράσταση με χορογραφίες μας lindy hop, Authentic Jazz & Burlesque. Θα είναι μία μεγάλη υπαίθρια γιορτή, πολύ καλά οργανωμένη και βασισμένη σε πολύ ενθουσιασμό και αγάπη για αυτό που όλοι μας κάνουμε. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Swing for Hope γίνεται φέτος υπό την Αιγίδα της Πρώτης Δημοτικής Κοινότητας, με την υποστήριξη των μπαρς του πεζοδρόμου (Homy, Einstein, Ippo, Drunk Sinatra), χορηγός επικοινωνίας μας είναι το Mega Channel και υποστηρικτής μας το Popaganda.

swing1
 
Το Swing for Hope 2014 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο της οδού Θησέως (κάθετη στην Κολοκοτρώνη) στις 20:00 το απόγευμα.
Τιμή εισιτηρίου: 3 Ευρώ (Όλο το ποσό θα διατεθεί για το πρόγραμμα στήριξης αστέγων του Κοινωνικού Φορέα ΚΛΙΜΑΚΑ.)