«Η επαφή με το βίωμα του κάθε ατόμου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την επαναξιολόγηση των αρχών μας, την αμφισβήτηση των κοινωνικά κατασκευασμένων εννοιών και στερεοτύπων και την σταδιακή ηθική πρόοδο της κοινωνίας μας.»

Η μεγαλύτερη γιορτή για την ορατότητα της LGBTQI+ κοινότητας έλαβε χώρα χτες στο πιο κεντρικό σημείο της χώρας και χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να γιορτάσουν και να διαδηλώσουν για την ισότητα και τον σεβασμό κάθε ερωτικής συμπεριφοράς, έκφρασης και ταυτότητας φύλου. 

Το Athens Pride εδώ και 13 χρόνια δίνει τον παλμό της LGBTQI κοινότητας στην Ελλάδα, αλλά φέτος -μετά από αγώνες χρόνων- στήθηκε ακριβώς έξω από την Βουλή, γεμίζοντας την πλατεία Συντάγματος με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, μπαλόνια, μουσικές και περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά.

Από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας μαζεύτηκε πλήθος κόσμου που έγινε πιο queer, σχηματίζοντας το δικό του ουράνιο τόξο σε διάφορα σημεία του σώματός του, ζωγραφίζοντας δικής του έμπνευσης έργα κάτω από το περίπτερο του Εθελοντισμού και κρατώντας υπερήφανα σημαίες και πλακάτ με ατάκες, όπως «Είμαι γκέι και σε καίει», «Όσο γεννάτε θα υπάρχουμε»«Η έκφραση του φύλου είναι ελευθερία, αφήστε τον φόβο και την πατριαρχία», «Γιος πριγκίπισσα – κόρη πολεμιστής».

#ThemaPaideias

Η παιδεία γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή μέσω των επιπτώσεων της έλλειψής της: βία (λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική), διακρίσεις, ρητορική μίσους, bullying/εκφοβισμός, προκατάληψη, διαβάζουμε στο ενημερωτικό φυλλάδιο για το Athens Pride. Παραδοσιακός αποδέκτης όλων αυτών των συμπεριφορών είναι η LGBTQI* κοινότητα, με ομόφυλα ζευγάρια και τρανς άτομα να μην μπορούν να νοικιάσουν σπίτι λόγω της προκατάληψης των ιδιοκτητών.


Γκέι και λεσβίες υφίστανται «διορθωτικούς» βιασμούς. Νέα άτομα διώχνονται από τα σπίτια τους και αυτοκτονούν λόγω του διαρκούς εκφοβισμού από συνομηλίκους τους. Κοινός παρονομαστής όλων: η έλλειψη παιδείας. Εξού και το θέμα του 13ου Athens Pride ήταν το «Θέμα Παιδείας».

Πρώτη φορά Σύνταγμα

«Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και καταδικάζει κάθε διάκριση» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος. «Φέτος κάνουμε ένα ακόμη, πιο συμβολικό, βήμα: με χαρά ικανοποιούμε το αίτημα και το Athens Pride 2017 πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Αθήνας και της χώρας, στο Σύνταγμα.»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Πλατεία Συντάγματος κατά την διάρκεια του Pride.

«Είμαι σήμερα εδώ, όπως είμαι κάθε χρόνο, ως πολίτης, δικηγόρος, βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής. Είμαι εδώ για να δηλώσω ότι η περηφάνεια που έχει κατακτηθεί μέσα από έναν δύσκολο αγώνα είναι μια περηφάνεια για όλους που πρέπει να την περιφρουρήσουμε. Τα δικαιώματα των LGBTQI ανθρώπων είναι μια παρακαταθήκη για όλα τα δικαιώματα που δεν έχουν κατοχυρωθεί.» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου«Ως πρόεδρος της Βουλής είχα ευχηθεί από την σκηνή το 2015 να περάσει το Pride και μέσα από την Βουλή, με την έννοια ότι η διεκδίκηση αλλά και η γιορτή της περηφάνειας δεν είναι κάτι έξω από την δημοκρατία. Είναι σημαντικό που είναι πιο κοντά στην Βουλή, είναι όμως λυπηρό που μιλάμε για μια υποτελή και παραδομένη Βουλή που παριστάνει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των LGBTQI ατόμων.»


We are here! We are queer!

Το παρών έδωσαν όχι μόνο λαμπερές παρουσίες με έντονα βαψίματα και πληθωρικές προσωπικότητες, αλλά πολλές σημαντικές οργανώσεις της κοινότητας, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ ΑΜΕΑ, το «Πολύχρωμο Σχολείο» που τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τα ζητήματα της ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ άνω των 50 χρονών, «Περήφανοι Πρεσβύτεροι» (Proud Seniors), ενώ 29 πρεσβείες που στηρίζουν το Athens Pride έστειλαν μήνυμα «Αλληλεγγύη προς όλους». Έπειτα, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ Εργασιακής Υποστήριξης υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας από τον υπόλοιπο κόσμο, είτε γιατί οι εργοδότες δεν ανέχονται τους ΛΟΑΤΚΙ, είτε γιατί πρέπει οι ίδιοι να κρύβουν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, είτε γιατί αναγκάζονται να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές, όπως τα τρανς άτομα, που μπορούν να δουλέψουν μόνο ως εργάτριες ή εργάτες του σεξ.

Η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων άφησε το στίγμα της στο Athens Pride 2017.

«Είμαστε άνθρωποι. Είμαστε άστεγοι. Είμαστε LGBTQI+. Είμαστε πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας».

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων. «Όλοι εσείς σήμερα, αφού γιορτάσετε, θα γυρίσετε σπίτι σας, οι LGBTQI πρόσφυγες όμως δεν έχουμε ένα σπίτι να γυρίσουμε. Κανείς δεν νοιάζεται για εμάς. Που είναι οι ΜΚΟ που υποτίθεται ότι θα μας υποστήριζαν;» δήλωσε ο Hossam Faris εκπρόσωπος των LGBTQI προσφύγων, σε μια έκκληση για βοήθεια προς όλους τους πολίτες για να έχουν μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ακόμη κι αν έχουμε αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, τα προβλήματά μας δεν σταματούν. Υποφέρουμε…»


Ο Φώτης Φραγκόπουλος στο περίπτερο της Ένωσης Αθέων.

Οι νεαρές ηλικίες δεν έλειπαν από το Pride. «Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι και βλέπω ότι φέτος είναι τα διπλάσια άτομα κι αυτό είναι πολύ θετικό, διότι δεν είναι θέμα επιλογής -πρέπει όλοι να υποστηρίζουμε αυτά τα άτομα. Το ότι είμαστε φέτος στην Πλατεία Συντάγματος δείχνει πόσα μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη», ανέφερε η 17 χρονη Εβελίνα. Ούτε και η Ένωση Αθέων«Είμαστε εδώ γιατί υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που υπόκεινται διακρίσεις από τις παρωχημένες και απαρχαιωμένες απόψεις και ηθικές αξίες, τις οποίες ανατροφοδοτoύν και προωθούν οι οργανωμένες θρησκείες», δήλωσε ο Φώτης Φραγκόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης. 

Αστυνομική ένταση

Κατά την διάρκεια της περήφανης παρέλασης, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν στην πορεία θέλησε να λάβει μέρος η ομάδα «Δράση αστυνομικών ενάντια στον ρατσισμό», με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα, που ήθελε να διαδηλώσει για το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, αλλά δεν την άφηναν. «Είμαι πολύ προβληματισμένος σχετικά με το ότι η Αστυνομία κατεβαίνει ανεμπόδιστα στο Pride, ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι το πιο φιλικό σώμα προς την LGBTQI κοινότητα, ειδικά προς τα τρανς άτομα και τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας και έχω τις πολιτικές διαφωνίες μου για αυτό», δήλωσε ο Γιώργος, 24 χρονών.

Μέλη της ομάδας «Δράση αστυνομικών ενάντια στον ρατσισμό» στο Σύνταγμα για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

«Ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι για να δηλώσουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στην LGBTQI κοινότητα της Ελλάδας γενικά αλλά και της κοινότητας των αστυνομικών ειδικότερα, ώστε να εκφράζονται ελεύθερα σε όλα τα επίπεδα και να μην φοβούνται» σημείωσε ο Μανώλης Μαργετάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Αστυνομικών της Αθήνας. Για τις αντιδράσεις της συμμετοχής της αυθόρμητης πρωτοβουλίας αστυνομικών στο Pride πρόσθεσε πως «Κάθε μέρα βάζουμε ένα λιθαράκι για να φτιάξουμε μια πιο ελεύθερη κοινωνία. Αυτό θα γίνει με την συμμετοχή όλων μας. Όσο περνούν τα χρόνια, αφήνουμε το σκοτεινό παρελθόν πίσω και πάμε για ένα πιο φωτεινό μέλλον.» 

Όχι μόνο gay δικαιώματα

Το Athens Pride μπορεί και πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτικό. Στην LGBTQI+ κοινότητα δεν υπάρχουν μόνο οι gay και οι λεσβίες. Η συλλογική εκπροσώπηση και η πολιτική ορθότητα, έτσι ώστε να μην προσβάλλεται κανένα μέλος, είναι επίμονο ζητούμενο.

Κάτω από την ομπρέλα του Pride πρέπει να νιώθουν ασφαλή και ίσα όλα τα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των τρανς που είναι από τις πιο καταπιεσμένες ομάδες. «Είμαστε εδώ για τα LGBTQI δικαιώματα και όχι μόνο για τα gay δικαιώματα. Είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό», υπογράμμισε ο Ζακ, 18 χρονών, δίνοντας έμφαση και στις άλλες ομάδες που περιλαμβάνει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Το Red Umbrella υποστηρίζει τις εργάτριες και τους εργάτες στο σεξ.

«Η επιθυμία που είχα για χρόνια έγινε πραγματικότητα: Το Vegan Life Festival απέκτησε δικό του περίπτερο στο Athens Pride. Το vegan κίνημα συμμετείχε έτσι για πρώτη φορά σε ελληνικό Pride, δείχνοντας την διαθεματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπινων και ζωικών δικαιωμάτων. Έτσι, πορευόμαστε όλα μαζί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ούτως ή άλλως τα κινήματα των ανθρώπινων και ζωικών δικαιωμάτων συμβαδίζουν σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Jason-Αντιγόνη Dane, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα που είχε τυπώσει στην μπλούζα του “Vegan is the new gay” στο περσινό Vegan Life Festival.

Προβληματισμοί

Πολλά έχουν ακουστεί για το Athens Pride ως θεσμό, αναφορικά με την αδιαφάνειά του, την επιλογή των χορηγών του, την οργανωτική συμμετοχή αλλά και την ευρύτερη δομή και εμπορευματοποίησή του. «Σε κάποια σημεία διεκδικούμε κάποια δικαιώματα, σε άλλα όμως παρεκτρεπόμαστε και δημιουργούμε το ακριβώς αντίθετο κλίμα. Θέλουμε μια μέση οδό. Δεν ξέρω αν πρέπει να διαδηλώνουμε για αυτό που είμαστε με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ party. Γιατί τους συντηρητικούς, των οποίων την γνώμη θέλεις να αλλάξεις, τους απωθείς. Φέτος πάντως φαίνεται πιο ήρεμο» αναφέρει ο Πάνος, 29 χρονών. 

 Ο Γιώργος Κουνάνης, στέλεχος του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου στο ΕΠΣΕ, σχολιάζει σχετικά: «Το Σάββατο, μια κατάμεστη Αθήνα που βούλιαξε από κόσμο, έδειξε καλύτερα από ποτέ πόσο τεράστια είναι η σημασία της καθημερινής και αδιαπραγμάτευτης Υπερηφάνειας στον συνεχιζόμενο αγώνα για απελευθέρωση από τον cis σεξισμό και την ετεροκανονικότητα. Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, γονείς, δάσκαλοι, θεσμικοί φορείς, εταιρείες και εκπρόσωπες μιας ολοένα αυξανόμενης φωνής για ύπαρξη επίσης ενός Pride αυτοοργανωμένου και μη θεσμικού, έκαναν το δρόμο, το Σύνταγμα και την Αθήνα μια παλέτα πολυμορφίας, πολυφωνίας και πολυχρωμίας άνευ προηγουμένου.

Το 2019 κλείνουμε 50 χρόνια από τις εξεγέρσεις του Stonewall αλλά δυστυχώς πολλά ερωτήματα ακόμη παραμένουν. Πολλά άτομα διερωτώνται αν το Pride είναι πλέον διεκδίκηση, αν είναι γιορτή, αν είναι όλα αυτά μαζί ή/και πολλά παραπάνω. Όμως όσο ανάμεικτα συναισθήματα κι αν έχουμε συλλογικά ή/και ατομικά, ένα είναι σίγουρο: προοδεύουμε, εξελισσόμαστε, διεκδικούμε και απαιτούμε Ελευθερία και Ισότητα. Δε διαπραγματευόμαστε. Δεν παρακαλάμε. Το Σάββατο, αυτή μας η συλλογική στάση αποδείχτηκε με πάθος ιστορικών διαστάσεων. Κι όπως λέει η αδερφή μας Conchita Wurst: “We are Unity and We are Unstoppable”.»

«Ούτε αγόρι, ούτε κορίτσι, απλώς άνθρωπος.» Ο δρόμος για την ισότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό παραμένει μακρύς, ιδιαίτερα για τα τρανς άτομα στην κοινωνία μας. Όσο η ορατότητα αυξάνεται, ανάλογα αυξάνεται και η κατανόηση κι επομένως, η αναγνώριση της κοινότητας μέσα στην κοινωνία.

Σε έναν πιο πολύχρωμο, περήφανο και με μεγαλύτερη κατανόηση κόσμο!

*Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex