active_for_life_children

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» σε μια Αθήνα που τα τελευταία χρόνια βιώνει οργασμικές στιγμές στο κομμάτι που αφορά την τέχνη. Θα έλεγε κανείς πως η κρίση έχει δημιουργήσει την ανάγκη για νέους τρόπους έκφρασης, εκτόνωσης αλλά και επιβίωσης, όπως προκύπτει από το αυξημένο ενδιαφέρον μιας όλο και μεγαλύτερης μερίδας κόσμου για κάθε μορφής τέχνη. Σα να χρειάζεται να ξεθυμάνει η βαριά ατμόσφαιρα του πυρήνα της πόλης μέσα από δράσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, εκθέσεις και άπειρα άλλα ιβέντ που καλύπτουν την ατζέντα μας σχεδόν επί 365 μέρες το χρόνο.

Μετά το κλείσιμο των 19ων Νυχτών Πρεμιέρας και το παράλληλο άνοιγμα της 4ης Biennale, άλλο ένα φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της πόλης για 7η χρονιά. Το Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Art4More φιλοξενείται για πρώτη φορά στο Χώρο Τέχνης και Δράσης «Βρυσάκι» στην Πλάκα στις 12 και 13 Οκτωβρίου. Η ταυτότητά του συνδυάζει την τέχνη με σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς, καλώντας τους επισκέπτες να εμπλακούν στα ερωτήματα που αυτό προτείνει.

active_for_life_graph

Θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης είναι το Visual Storytelling, δηλαδή η οπτική αφηγηματικότητα ως στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού που ευδοκιμεί στην τέχνη, την επικοινωνία, τη μνήμη και τη μάθηση. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, εικοσιπέντε εικαστικοί καλλιτέχνες και σχεδιαστές δημιούργησαν μια έκθεση οπτικής αφήγησης με έργα τέχνης που απλώνονται στα δωμάτια του διακαλλιτεχνικού χώρου συνθέτοντας ένα ιδανικό mix and match σύγχρονου και ρετρό.

Αποδομώντας την έκθεση βλέπουμε ότι διακλαδώνεται σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες. Πρώτος εξ αυτών η έκθεση Visual Storytelling, με έργα που ξετυλίγουν μέσα από τη σύνθεσή τους ποικίλες αφηγηματικές δυνατότητες. Η εξιστόρηση δεν είναι γραμμική ή δομημένη, αλλά προκύπτει στο χώρο μέσα από την αλληλεπίδραση του έργου με τον επισκέπτη. Δεύτερος άξονας του φετινού φεστιβάλ είναι η έκθεση Infographics,  που εμπνεόμενη από το πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών φιλοξενεί δείγματα social infographics (εικονοποιημένη μετάδοση πληροφοριών και δεδομένων πάνω σε κοινωνικά ζητήματα), αναδεικνύοντας τις μορφές οπτικής αφήγησης που έχουν σύγχρονη εφαρμογή στην εκπαίδευση, τη δημοσιογραφία, το ίντερνετ και την πληροφόρηση. Τελευταίο τμήμα της έκθεσης αποτελούν τα διάφορα Happenings  που θα λάβουν χώρα μέσα σε μια αίθουσα πειραματισμού και αυτοσχεδιασμού κάτω από την ομπρέλα διαφόρων μορφών τέχνης. Το πρόγραμμα περιέχει και πρωινά παιδικά εργαστήρια, παιδικό λαμπορατόριο, ζωντανά γλυπτά και παραστάσεις.

Συμμετέχουν:

Visual Storytelling: Ελευθερία Αλεξανδρή, Έκτωρ Αποστολόπουλος, Γρηγορία Βρυττιά, Marta Grossi, Όλγα Ευαγγελίδου,Νατάσσα Ζάνου, Δημήτρης Καλυβιώτης, Νίκος Καναρέλης, Νίνα Κοταμανίδου,  Δήμητρα Λιάκουρα, Γιώργος Μαραζιώτης, ΒασίληςΜπότουλας, Σταυρούλα Παπαδάκη, Κακάο Ροκς, Έρη Σκυργιάννη, Βασιλική Φενέκου.

Infographics: Peter Orntoft, Chris Korbey, Active for Life, Lukatarina, Moodley (για τον οργανισμό Caritas), κ

Happenings: Ομάδα Playback Nuevo, ομάδα Playroom, Βιωματικό Σχολείο, Ομάδα Παιδιά Επί Σκηνής, Κ. «ΕΔΡΑ»,Πάρτυ εγκαινίων: Δέκατα Έκτα: Anna Capone Papas (πιάνο, φωνή), Κάρλες Γιώργος (κιθάρα, φωνή), Κουτσιβίτης Γιάννης(φωνή).

Η εκδήλωση διοργανώνεται και υποστηρίζεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου).

Χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, Πλάκα

Σάββατο και Κυριακή 12-13/10 12:00 – 00:00, είσοδος ελεύθερη