ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟΑγαπάς τον Χριστό; Μάτωσε λίγο, να το πιστέψω.

Αγαπάς τον Χριστό; Μάτωσε λίγο, να το πιστέψω.

5 οδυνηρά, άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο, «ακραία χριστιανικά φαινόμενα».
popaganda_pistoi_1

Σε κάποιες θρησκευτικές περιπτώσεις, και σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη, φαίνεται ότι η αγάπη προς τον πλησίον δεν είναι αρκετή για τους πιστούς ως απόδειξη πίστης. Ίσως γιατί τελικά είναι πιο δύσκολη απ’ ότι το S&M ως απαραίτητο συστατικό των παρακάτω τραβηγμένων χριστιανικών εθίμων. Ειδικά όταν μιλάμε για τις ακραίες εκδηλώσεις που προκαλούν σωματικές κακώσεις όπως οι αναπαράστασεις σταυρώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις Φιλιππίνες. Από την άλλη ενδιαφέρον παρουσιάζουν άλλα έθιμα όπως τα Αναστενάρια που βάζουν τους πιστούς σε κάποιου είδους trance με αποτέλεσμα το σώμα να μη φθείρεται. Όπως και να ‘χει ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο και πιο ουσιαστικά χριστιανικό το «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι» να γινόταν πράξη…

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στις Φιλιππίνες

https://www.youtube.com/watch?v=_Yz96O_H1pc

Πιστοί του καθολικισμού αναπαριστούν τη Μεγάλη Παρασκευή την πορεία προς τον Γολγοθά αλλά και την ίδια την σταύρωση. Φτάνουν μέχρι και στο σημείο να καρφώνονται με αληθινά καρφιά πάνω σε σταυρό από άνδρες που φορούν στολές ρωμαίων στρατιωτών. Παραμένουν για λίγα λεπτά πάνω στο σταυρό και κατόπιν τους κατεβάζουν. Άλλοι αυτομαστιγώνονται προκαλώντας βαρείς τραυματισμούς στην πλάτη τους. Οι πιστοί υποστηρίζουν ότι με αυτές τους τις πράξεις θα κερδίσουν την θεϊκή ευλογία ή ότι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για κάποιο «θαύμα» που τους έσωσε. Αγαπάς τον Χριστό; Κόψε ματωμένη απόδειξη.

 

…αλλά και στο Μεξικό

semanasanta15

Στιγμιότυπο από το 2015

Στην πόλη Temoaya, περίπου δύο ώρες, από την Πόλη του Μεξικού ένας κάτοικος που υποδύεται τον Χριστό κουβαλά τον βαρύ, ξύλινο σταυρό του μαρτυρίου στην πλάτη του ενώ οδεύει προς τον «Γολγοθά» της περιοχής. Κι εδώ έχουμε τους δύο ληστές, τους ρωμαίους στρατιώτες και φυσικά την σταύρωση. Αναπαραστάσεις λαμβάνουν χώρα όμως και μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα στη συνοικία Ixtapalapa, όπου το αίμα του «Χριστού» κυλάει άφθονο πάνω στην άσφαλτο. Το θρησκευτικό σπλάτερ είναι ένα θέαμα για γερά στομάχια.

Περπατώντας πάνω σε αναμμένα κάρβουνα

https://www.youtube.com/watch?v=wwv0fuaE5hY

Το έθιμο των Αναστενάρηδων στην Αγία Ελένη Σερρών, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας λόγο του φαινομένου της ακαΐας. Οι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι δεν υφίσταται κανενός είδους απάτη και ότι πραγματικά τα πέλματα των αναστενάρηδων δεν παρουσιάζουν ίχνη από εγκαύματα. Η πιο διαδεδομένη εξήγηση είναι ότι ο συνδυασμός της αυθυποβολής των αναστενάρηδων –χάρη στην έκσταση στην οποία περιέρχονται– και της υπερβολικής εφίδρωσης των ποδιών δεν επιτρέπουν τη δημιουργία εγκαυμάτων. Βασικές τελετουργικές πράξεις τους είναι η ζωοθυσία, η έκσταση των μυστών και η πυροβασία. Την παραμονή της γιορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης οι αναστενάρηδες προετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή της πυροβασίας και όλη τη νύχτα ξαγρυπνούν μπροστά στις εικόνες, σε ατμόσφαιρα κατανυκτικής αυτοσυγκέντρωσης. Την επόμενη μέρα, στις 21 Μαΐου, μετά τον εκκλησιασμό μεταφέρουν το ζώο στον τόπο της θυσίας. Εκεί κάνουν αγιασμό, αρτοκλασία, σφάζουν το ζώο με τρόπο που το αίμα του να ποτίσει τη γη (κουρμπάνι), μαγειρεύουν το κρέας του και το τρώνε σε κοινό συμπόσιο. Μετά αρχίζουν κυκλικό χορό που κρατά ώρες ολόκληρες, συχνά μέχρι σημείου εξάντλησης των χορευτών. Στο μεταξύ ετοιμάζεται η φωτιά και όταν σχηματιστεί ανθρακιά, οι μύστες αρχίζουν νέο κυκλικό χορό με συνοδεία του διεγερτικού ρυθμού του τυμπάνου. Όσοι καταληφθούν από μανία ορμούν ξυπόλυτοι στα αναμμένα κάρβουνα κρατώντας  εικόνα ή μαντίλι και πατούν πάνω χωρίς να καίγονται. Αναρωτιέμαι αν η αίσθηση στην πατούσα μοιάζει με αυτήν που φέρνει το ξημέρωμα μετά από ένα βράδυ στριμωγμένη σε μπαρ του κέντρου φορώντας 10ποντα.

 

Πασχαλινή ψυχρολουσία

Expat-Press-Inter-Relocation-Expat-Support-easter-traditions-in-Hungary-sprinkling

Στην Ουγγαρία ένα δημοφιλές έθιμο κατά τη διάρκεια της Λαμπρής είναι το να πετούν οι άνδρες κουβάδες με παγωμένο νερό στις γυναίκες. Συμβολικά αυτή η πράξη συμβολίζει ότι τις φροντίζουν να μην μαραθούν σα λουλούδια, πρακτικά αν το πάρεις είναι πιο πιθανό να τους κοπεί η περίοδος για πάντα.

 

Στην Τσεχία «το θέλουν το ξύλο τους»

easter-stick

Άλλο ένα χαριτωμένο πασχαλινό έθιμο διαδραματίζεται στη Τσεχία και έχει πάλι «θύματα» γυναίκας. Οι άνδρες φτιάχνουν βίτσες από κλαδιά ιτιάς και με αυτά «μαστιγώνουν» τις γυναίκες. Το βάζω σε εισαγωγικά γιατί με τα χρόνια το μαστίγωμα έχει γίνει αρκετά πιο ήπιο αλλά όπως και να το κάνουμε δε νομίζω καμιά να έχει όρεξη να βρεθεί κανένας ατσούμπαλος να της βγάλει κάνα μάτι ή έχει πιο βαρύ χέρι.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.