Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

8 πράγματα που σε φοβίζουν στην κουζίνα και πως να τα αντιμετωπίσεις

Αν δε "λερώσεις χέρια" δε θα μάθεις...

Η μαγειρική είναι ζόρι. Όχι πάντα, αλλά μερικές φορές είναι. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Ειδικά όταν δεν έχεις πολλή εμπειρία, υπάρχουν διάφορα πράγματα που φοβάσαι ή που απλώς, σε εμποδίζουν. Άλλα παράλογα κι άλλα πιο λογικά. Κι έτσι προτιμάς να αφήνεις τη μαγειρική σε άλλους, πιο “έμπειρους”. Δε χρειάζεται όμως να ζορίζεσαι. Αν το θες, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η μαγειρική μπορεί να γίνει -όχι μόνο ευχάριστη- αλλά καθημερινή γαστρονομική θεραπεία.

Μάζεψα 8 κοινά πράγματα που μπορεί να σε φοβίζουν, ή απλώς να σε εμποδίζουν απ’ το να μπεις στην κουζίνα και τρόπους να τα αντιμετωπίσεις. Και να θυμάσαι: αν δεν “λερώσεις χέρια”, δε θα μάθεις!

1. “Δεν έχω αρκετά σκεύη και κουζινικά εργαλεία για να μαγειρέψω στο σπίτι”

Αν οι άνθρωποι μπορούν να μαγειρέψουν στο κάμπινγκ, τότε καταλαβαίνεις πως δε χρειάζεται και πολύς εξοπλισμόςΕάν έχεις στη διάθεσή σου ένα μάτι κουζίνας, ένα ξύλο κοπής, ένα μαχαίρι και ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα, μπορείς να μαγειρέψεις. Μια στραπατσάδα! Ένα κριθαράκι! Και πολλά ακόμα. Τα υπόλοιπα θα τα αποκτήσεις εν καιρώ. Οι γονείς, οι λοιποί συγγενείς ή κάποιος φίλος που μετακομίζει, σίγουρα θα έχει κάποια κουζινικά που δε χρειάζεται πια. Δε χρειάζεται να τα πάρεις όλα καινούργια.

2. “Κι αν βάλω φωτιά στην κουζίνα;”

Ν’ αρχίσεις να φωνάζεις για βοήθεια και να εύχεσαι για το καλύτερο! Σοβαρά τώρα, ο μόνος τρόπος ν’ αντιμετωπίσεις αυτό το φόβο είναι μετωπικά. Κανονικά -σ’ έναν ιδανικό κόσμο- κάθε κουζίνα θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένη με μικρό πυροσβεστήρα. Όμως ας είμαστε ρεαλιστές. Το πιο ασφαλές μέσο που οφείλεις να έχεις, είναι η γνώση των κινδύνων πυρκαγιάς σε μια οικιακή κουζίνα. Για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες ατυχήματος. Να μην πέσει λάδι στη φωτιά (στην κυριολεξία), να μην ακουμπήσει πετσέτα/χαρτί κουζίνας/το μανίκι σου την εστία γκαζιού ή το μάτι, να έχεις το νου σου στο φούρνο όταν είναι σε λειτουργία, να μη βάζεις εύφλεκτα υλικά κοντά σε πηγές θερμότητας κ.ο.κ.

3. “Κάθε φορά που μαγειρεύω τα κάνω χάλια και μετά καθαρίζω για μέρες!”

Όποιον επαγγελματία μάγειρα και να ρωτήσεις, θα σου πει: κράτα το “πόστο” σου καθαρό. Το ίδιο και για την κουζίνα του σπιτιού. Η οργάνωση είναι το παν. Πριν ανάψεις το μάτι, κάνε σωστό mise en place με τα υλικά σου και θ’ αποφύγεις το χάος του ψαξίματος.Όσο δυνατόν περισσότερο γίνεται, να καθαρίζεις καθώς μαγειρεύεις. Ακούγεται δύσκολο, όμως σου γλιτώνει φοβερό χρόνο. Όσο μαγειρεύεται το φαγητό, πλύνε με ζεστό νερό τα μπολ, ξύλα κοπής κ.λ.π. που χρησιμοποίησες, ή βάλτα στο πλυντήριο. Τύλιξε ότι υλικά μείναν εκτός φαγητού (κομμένα λαχανικά κ.λ.π.) και βάλτα στη θέση τους στο ψυγείο. Θα τελειώνει το μαγείρεμα και η κουζίνα σου θα ναι καθαρή. Αλήθεια!

4. “Τα μαχαίρια με τρομάζουν. Κι αν χάσω το δάχτυλό μου;”

Δε θα σου πω ψέμματα. Τα μαχαίρια μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Έχω κοπεί στο παρελθόν, επειδή α) δεν είχα εστιασμένη την προσοχή μου σε αυτό που έκανα και β) βιαζόμουν. Πάντα μα πάντα, να μαζεύεις τα δάχτυλά, που κρατούν το φαγητό που κόβεις, προς τα μέσα, για να μην είναι εκτεθειμένα στη λεπίδα του μαχαιριού. Όπως έχεις δει να κάνουν οι σεφ. Επίσης, να θυμάσαι ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι το μαχαίρι σου και όσο πιο ακονισμένη και άρα κοφτερή λεπίδα έχει, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να κοπείς. Τέλος, όταν κόβεις, να έχεις πάντα το βλέμμα εστιασμένο σε αυτό που κάνεις.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο MadameGinger.com, κάνοντας κλικ εδώ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.