Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

634 λεπτά μουσικού αυτοσχεδιασμού σε έναν κρατήρα που τον λένε Στέφανο

15 γενναίοι μουσικοί θα παίξουν από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου σε μια μοναδική ιεροτελεστία που θα φωτίζεται μόνο από την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Στις 18 Αυγούστου, στην υπέροχη Νίσυρο.

Συνήθως, η καλοκαιρινή ερώτηση είναι «ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος που έχεις κάνει ποτέ σεξ;». Φέτος, και στην περίπτωσή μας,  το ερώτημα αλλάζει σε «ποιο είναι το περίεργο μέρος που έχεις παρακολουθήσει ποτέ συναυλία;». Και η απάντηση αφού ξημερώσει η 19η Αυγούστου θα είναι «μέσα στον κρατήρα ενός ηφαιστείου».

Με τη δύση του ηλίου, στις 18 Αυγούστου στο νησί της Νισύρου θα γίνει κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά αλλού. Δεκαπέντε μουσικοί, από διαφορετική μουσική αφετηρία ο καθένας, θα σχηματίσουν έναν τεράστιο κύκλο στο εσωτερικό του κρατήρα και θα ξεκινήσουν έναν μουσικό αυτοσχεδιασμό. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσικό δρώμενο, όχι ακριβώς συναυλία, με ελεύθερη είσοδο όπου το κοινό θα μπορεί να σταθεί όπου θέλει, να έρθει και να φύγει ότι ώρα θέλει και που θα λήξει με την ανατολή του ήλιου δηλαδή αφού συμπληρωθούν 634 λεπτά αυτοσχεδιασμού. 10 ώρες και 34 λεπτά είναι ακριβώς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί απ’ όταν ο ήλιος σωριαστεί μέχρι να ξανασηκωθεί το επόμενο πρωί.

Κι αν το σκηνικό λόγω τοπίου, αλλά κι ατμόσφαιρας, θα μπορούσε να είναι το ψυχεδελικό τοπίο ταινίας του Αντονιόνι ο τόνος του σουρεαλισμού δίνεται από το γεγονός ότι τον κρατήρα τον λένε Στέφανο.

«Είναι πολύ παράξενο όλο αυτό. Είσαι μέσα σε ένα πράγμα που μέχρι πριν από κάποιες χιλιάδες χρόνια έφτυνε σωθικά και τώρα κοιμάται. Αν και φαντάζει χάος στην πραγματικότητα είναι πολύ καλοκουρδισμένο, όπως ακριβώς είναι και ο αυτοσχεδιασμός. Δεν είναι μια συναυλία, δεν υπάρχει stage, είναι κάτι πολύ διαδραστικό για το κοινό το οποίο εάν θέλει μπορεί να κάθεται στη μέση του κύκλου των μουσικών, εάν θέλει μπορεί να είναι βρίσκεται στο χείλος του κρατήρα. Αυτό που θα γίνει εκεί είναι ακριβώς όπως μου αρέσουν τα πράγματα, καθόλου γραμμικό», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος του six d.o.g.s που διοργανώνει το event μαζί με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τρίτη σύμπραξη, τρίτη μαραθώνια δραστηριότητα, μεταξύ των δύο πολιτιστικών «ιδρυμάτων», θα ακολουθήσουν κι άλλες λέει ο Κωνσταντίνος, «θα μάθουμε περισσότερα όταν έρθει η ώρα».

Προς στιγμήν, ανυπομονούμε για τη Νίσυρο: εκεί 15 μουσικοί που δεν έχουν συνυπάρξει όλοι μαζί ποτέ ξανά, και προέρχονται από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, αλλά όλοι αγαπούν τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό, θα εμπνευστούν από την πανσέληνο (ναι, τότε θα είναι η πανσέληνος του Αυγούστου) και θα της αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα παγανιστικό work in progress που θα ωριμάσει και θα ολοκληρωθεί μέσα από τις δικές τους αντοχές και τις αντοχές του κοινού.  «Εάν κάθεσαι στο κέντρο του κύκλου θα ακούς την τέλεια μίξη καθώς ο κάθε μουσικός θα έχει το δικό του ηχείο από το οποίο θα ακούγεται μόνο το δικό του όργανο. Συνεπώς θα υπάρχουν 15 διαφορετικές πηγές ήχου, κάτι ασύνηθες για live. Οι ίδιοι οι μουσικοί θα κάθονται στο έδαφος, πάνω σε ένα γαιούφασμα, δεν θα υπάρχουν φώτα εκτός από την πανσέληνο. Θα είναι μια μοναδική τελετουργία».

nisiros-2

Λίγο έξω από το ηφαίστειο, υπάρχει η καντίνα του Σιδερή, μέσα σε πανύψηλους ευκάλυπτους, κι εκεί μπορεί να αράξει κάποιος και να ακούσει. Η πανσέληνος πάντως θα είναι εκεί, πάνω από τον Στέφανο, τον μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στον κόσμο, και θα μας περιμένει.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το six d.o.g.s παρουσιάζουν: 634 Λεπτά Μέσα στο Ηφαίστειο.
Έναρξη: Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 19.58/ Λήξη: Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 06.32.
Κρατήρας Στέφανος, Κοιλάδα Ηφαιστείου, Νίσυρος, Είσοδος Ελεύθερη
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αναστασάκης (Ηλεκτρική Κιθάρα, Live Sampling) | Ταξιάρχης Γεωργούλης (Ούτι) | Τάνια Γιαννούλη (Πιάνο) | Dead Gum (Ηλεκτρική Κιθάρα, Ηλεκτρονικά, Φωνητικά) | Μιχάλης Καλκάνης (Κοντραμπάσο) | KOSTADIS (Modular Electronics, DIY Contact Mic, Ribbon Devices, Φωνητικά) | Σοφία Λαμπροπούλου (Κανονάκι) | Sébastien Marteau (Πνευστά) | Ορέστης Μπενέκας (Synthesizers, Loops), | Στράτος Μπιχάκης (Data Sonification, Modular Synthesizer) | Βασίλης Ντοκάκης (Ηλεκτρική Κιθάρα, Synthesizers, Ηλεκτρονικά) | Σταύρος Παργινός (Τσέλο) | Στέλιος Ρωμαλιάδης (Φλάουτο) | Σοφία Σαρρή (Φωνητικά) | Χρίστος Χονδρόπουλος (Τύμπανα, Κρουστά)
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.