Tο 5G έρχεται για να αλλάξει τη ζωή μας. Όσο κι αν αυτός ο αφορισμός μοιάζει βγαλμένος από διαφημιστική καμπάνια κάποιου παρόχου κινητής τηλεφωνίας, είναι απολύτως ακριβής.

Δεν είναι μόνο ότι θα συνδεόμαστε γρηγορότερα στο internet ή ότι θα κατεβάζουμε σε λίγα δευτερόλεπτα τεράστια αρχεία. Το 5G θα ανοίξει τον δρόμο σε νέες εφαρμογές, τις οποίες προς το παρόν οραματιζόμαστε. Οι έξυπνες πόλεις, τα οχήματα χωρίς οδηγό, το Ιnternet των Πραγμάτων, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, η τηλεϊατρική, τα προηγμένα ρομπότ και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με τη βοήθεια ενός ταχύτατου, σταθερού και αξιόπιστου ασύρματος δικτύου.

Γι’ αυτούς τους λόγους το 5G αναμένεται όχι απλώς να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με μελέτη της Qualcomm, ο τζίρος από προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το 5G θα ξεπεράσει τα 12 τρισ. δολάρια έως το 2035.

Τι είναι το 5G

Όπως υποδεικνύει και το όνομά του, πρόκειται για το ασύρματο δίκτυο επόμενης, πέμπτης για την ακρίβεια, γενιάς. Παρότι τα ακριβή πρότυπα και οι πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές δεν έχουν οριστεί ακόμη, σίγουρα θα είναι κατά πολύ ταχύτεροGoogle testing 5G drones which will bring Internet at 40 times the speed of 4G | TechWorm από το υπάρχον δίκτυο, και σαφώς πιο «ευρύχωρο» (πλην της ταχύτητας, έχει ιδιαίτερη σημασία και η χωρητικότητα ενός δικτύου).Ένα εύλογο πρόβλημα που προκύπτει στην προσπάθεια να δώσουμε έναν ορισμό για το 5G είναι ότι δεν υπάρχει ένα οικουμενικό επίσημο πρότυπο, ενώ πολλοί κατασκευαστές συνεχίζουν να πειραματίζονται με την τεχνολογία. Στα τέλη του 2017 υιοθετήθηκε το πρωτόκολλο 5G NRKατεβάστε το εδώ (New Radio) της Qualcomm, το οποίο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση η τεχνολογία Μη Αυτόνομου (Non-Standalone) 5G θα βασιστεί στο υπάρχον δίκτυο 4G/LTE υποδομών. Προβλέπεται ότι έως ότου αρχίσει να αναπτύσσεται το αυτόνομο 5G, σε ορίζοντα πενταετίας θα καλύψει πάνω από 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.Το μόνο βέβαιο είναι ότι για να θεωρηθεί ένα δίκτυο 5ης γενιάς, οφείλει να πληροί όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Υψηλές ταχύτητες
  • Μηδαμινές ή πρακτικά απειροελάχιστες καθυστερήσεις, σε βαθμό που να μη γίνονται αισθητές
  • Μεγάλο εύρος, που να επιτρέπει την παράλληλη σύνδεση πολλαπλών χρηστών και την ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων μέσω πολλαπλών ροών
  • Ευρεία κάλυψη, στο ιδανικό σενάριο πανταχού ενεργή και σταθερή, σε όλον τον πλανήτη.

Πόσο πιο γρήγορο θα είναι;

Τα θεωρητικά του όρια είναι εξωπραγματικά με τα σημερινά δεδομένα: Υποθετικά, θα μπορούσε να αγγίξει τα 10.000 Mbps. Αν το νούμερο δεν σας λέει κάτι, σκεφτείτε ότι σε ιδανικές συνθήκες το 4G/LTE δίκτυο που χρησιμοποιούμε σήμερα πιάνει ταχύτητες έως 100 Mbps ενώ τα LTE AdvancedLTE-Advanced | 3gpp.orgφτάνουν από πενταπλάσιες έως δεκαπλάσιες, με ανώτατο όριο τα 1.000 Mbps.


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (https://bit.ly/2vv4Iiv). 

Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9