Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι καλύτερες ταινίες για παιδιά και νέους

Στην Ταινιοθήκη τις Ελλάδος. Δίνουμε και προσκλήσεις!

Μικρή γεύση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους -ένα από τα σημαντικότερα του είδους στην Ευρώπη-, μπορούν να πάρουν αυτό το Σαββατοκύριακο μικροί και μεγάλοι φίλοι του σινεμά, αφού θα προβληθούν, για πρώτη φορά, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι ταινίες που βραβεύτηκαν στην 21η διοργάνωσή του, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο διήμερο, πέρα από τις ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation) που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ, θα προβληθούν και εκείνες που βραβεύθηκαν στο παράλληλο κι εξίσου σημαντικό τμήμα του Camera Zizanio, την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, όπου συμμετέχουν παιδιά από όλο τον κόσμο με τις δικές τους μικρού μήκους ταινίες, τις οποίες δημιούργησαν είτε ομαδικά, στο σχολείο τους, είτε ατομικά. Οι συγκεκριμένες προβολές έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ στις υπόλοιπες, με ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ την ημέρα, θα δίνεται δωρεάν στα παιδιά ως δώρο, το βιβλίο-έκδοση του Φεστιβάλ, «Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε», με πρωτοποριακά κείμενα που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση το 1915!

Οι ταινίες, χωρισμένες σε δίωρες ζώνες προβολών, απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι εφήβους και, φυσικά, από ενήλικες. Ανάμεσά τους πραγματικά διαμαντάκια: 

Η φετινή επίσημη πρόταση της Κένυας για τα Όσκαρ, η ταινία «Σούπα Μόντο» του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), που στο Φεστιβάλ  Ολυμπίας απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA). Η ταινία, με συμπαραγωγό τον διάσημο Γερμανό σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ, διαχειρίζεται συγκλονιστικά το θέμα της απώλειας ενός παιδιού, μέσα από την ιστορία της 9χρονης Τζο από την Κένυα. Η μικρή λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες και όλο το χωριό της αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl, χαρίζοντας της τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της σύντομης ζωής της. 

Η ταινία «Λιάνα»  των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που απέσπασε το βραβείο Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ, συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο. Πέντε ορφανά παιδιά από τη Σουαζιλάνδη πλάθουν παρέα, με άξονα τις μνήμες και τα όνειρά τους, ένα παραμύθι, μια ιστορία επιβίωσης, με ηρωίδα ένα κορίτσι που ξεκινάει μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δίδυμων αδελφών της. 

Η απολαυστική ταινία «Land of Glass» των Jeppe Vig Find & Marie Ronn (Δανία), για μεγαλύτερα παιδιά, που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους Ταινίας, αφηγείται την ιστορία του 13χρονου Τζας, ο οποίος ανακαλύπτει κρυμμένους στο στάβλο της φάρμας όπου μένει με τον πατέρα του, ένα κορίτσι και μια ηλικιωμένη κυρία που λένε ότι έρχονται από το δάσος…

Το ντοκιμαντέρ «Tre Masaon Dasan» της Denali Tiller (ΗΠΑ), απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Θέμα του η σκληρή πραγματικότητα αλλά και η αθωότητα τριών παιδιών από το Ρόουντ Άιλαντ, των οποίων οι γονείς είναι φυλακισμένοι. 

Η ασπρόμαυρη ταινία «Fortuna» του Germinal Roaux (Eλβετία-Βέλγιο), που απέσπασε το βραβείο «Δικαιωμάτων του Παιδιού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το  Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, απευθύνεται σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας. Μια 14χρονη προσφυγοπούλα από την Αιθιοπία χάνει τους γονείς της στη Λαμπεντούζα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα στην Ελβετία, ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα και η ζωή της παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ο διάσημος ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ. 

Όλες οι ταινίες που θα παιχθούν στο διήμερο, επιλεγμένες, όπως κάθε χρόνο, για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Σπύρου, αντιπροσωπεύουν τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς στον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, καταπιάνονται με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών, έχουν εκφραστική πολυμορφία και εκπροσωπούν χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο πλατύ κοινό.

Η Popaganda σας κάνει δώρο προσκλήσεις για τις προβολές των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που θα παρουσιαστούν στην Ταινιοθήκη  της Ελλάδος το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Για να κερδίσετε, κάνετε Like, Comment(με την προβολή της επιλογής σας) και Share στο post του διαγωνισμού στο Facebook Page της Popaganda και μπαίνετε στην κλήρωση μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν επίσης στο ίδιο post.

INFO
Οι Βραβευμένες ταινίες του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Iανουαρίου 
Έναρξη προβολών, ώρα 16:00 
Οι προβολές της Camera Zizanio (ώρες >>16:00-18:00) έχουν ελεύθερη είσοδο.
Οι υπόλοιπες έχουν ενιαίο εισιτήριο 5 €, για το πρόγραμμα της κάθε μέρας (και δώρο βιβλίο με κείμενα του Κ. Παλαμά)
https://olympiafestival.gr/ 
http://www.tainiothiki.gr
Ταινιοθήκη της Ελλάδος 
Διεύθυνση: Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός)
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού // Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας // ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας // Νεανικό Πλάνο 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.