DESIGN

Η αρχιτεκτονική ομάδα 4κ δημιουργεί από τους πιο όμορφους επαγγελματικούς χώρους

Μας βάζουν μέσα σε διαφορετικές ανακαινίσεις, σε μία που διαφοροποιείται με τη διάφανη εικόνα της από το πολύχρωμο σύνολο ενός δρόμου στο Παγκράτι και σε ένα γραφείο που παραπέμπει σε παλιά αθηναϊκή κατοικία με κοινόχρηστη αυλή στα Πετράλωνα.
Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα (Ιατρείο μικρών ζώων), Δημήτρης Κλεάνθης (Δημιουργικό γραφείο)

Με την απλότητα και τη φυσικότητα από το σχεδιασμό μέχρι τα υλικά να είναι δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα του γραφείου, μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων αφήνει το κάθε έργο να την οδηγεί στις σχεδιαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές του και το περιβάλλον που ανήκει.

Η αρχιτεκτονική ομάδα δημιουργήθηκε το 2013 και αντιμετωπίζει με το ίδιο ενδιαφέρον κάθε θέμα, εντοπίζοντας σχεδιαστικές δυνατότητες ανεξαρτήτως κλίμακας. Είτε λοιπόν το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός ενός επίπλου είτε μιας ολόκληρης κατοικίας, η διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι κοινή. Εκτός λοιπόν από υπέροχες ανακαινίσεις σε διαμερίσματα των δεκαετιών ’50 και ’60 που έχουμε δει από το γραφείο, αυτή τη φορά μας βάζουν μέσα σε δύο εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, σε μια ανακαίνιση που διαφοροποιείται με τη λιτότητά της από το πολύχρωμο σύνολο του δρόμου που βρίσκεται αλλά και σε ακόμη μία με άμεσες αισθητικές και σχεδιαστικές αναφορές στην αθηναϊκή αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου.

Σε ένα ιατρείο μικρών ζώων στο Παγκράτι

Πρόκειται για την ανακαίνιση ενός ισογείου καταστήματος στην οδό Ευτυχίδου στο Παγκράτι, για ένα ιατρείο μικρών ζώων. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου δρόμου είναι οι πολλές μικρές συνεχόμενες όψεις καταστημάτων. Η λευκή, διάφανη χωρίς πολλή πληροφορία όψη του ιατρείου την διαφοροποιεί από το πολύχρωμο σύνολο στο μάτι του περαστικού πεζού ή του αυτοκινήτου και υπογραμμίζει τη μη εμπορική χρήση του χώρου.   

Το εσωτερικό του 37 τετραγωνικών μέτρων ιατρείου είναι ένας χώρος με επιμήκη κάτοψη που οδήγησε την αρχιτεκτονική ομάδα σε μία γραμμική διάταξη των χρήσεων. «Στην πρόσοψη του καταστήματος χωροθετείται ο χώρος αναμονής και πίσω από μία γυάλινη όψη με μεταλλικό σκελετό, ο χώρος εργασίας της κτηνιάτρου και στη συνέχεια ο χώρος εξέτασης. Ο διαχωρισμός των χρήσεων επιτυγχάνεται με τη διαβάθμιση της διαφάνειας των όψεων του ιατρείου. Η διάφανη πρόσοψη του ιατρείου δίνει την εντύπωση μίας οπισθοχώρησης από το δρόμο και η ημιδιάφανη όψη μεταξύ χώρου αναμονής και χώρου εξέτασης απομονώνει το χώρο εξέτασης».

Η χρωματική παλέτα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, «επιλέχθηκαν με σκοπό να διαμορφώσουμε έναν λιτό καθαρό χώρο υγειονομικής χρήσης που προσφέρει ευελιξία στην κίνηση της κτηνιάτρου και των ζώων».  

Σε ένα δημιουργικό γραφείο των Κάτω Πετραλώνων

Το δημιουργικό γραφείο των Wiz Creative, βρίσκεται στην γειτονιά των Κάτω Πετραλώνων. Η κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός σκηνικού, που παραπέμπει στην παλιά αθηναϊκή κατοικία με την κοινόχρηστη αυλή. Ο φωτεινός χώρος των επισκέψεων -η «αυλή»- είναι ορατός από τον δρόμο και την πρόσοψη του γραφείου, ενώ οι χρήσεις που φιλοξενεί είναι συζητήσεις και συναντήσεις μεταξύ γραφιστών και πελατών. Μία δεύτερη, γυάλινη εσωτερική όψη αποτελεί το όριο μεταξύ της «αυλής» και του «σπιτιού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα ημιδιαφανή υαλοπετάσματα εμποδίζουν την ορατότητα στη συνέχεια του χώρου, που λειτουργεί ως χώρος εργασίας και τυπογραφικό εργαστήριο ενώ επιτρέπουν το φυσικό φως να εισέρχεται. Σε αυτό το όριο χωροθετείται και η σκάλα για την πρόσβαση στα γραφεία του παταριού που προορίζονται για πιο ιδιωτική χρήση.

Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του γραφείου «έπαιξε ο συγκερασμός της λειτουργικότητας και της οργάνωσης των χρήσεων με την αγάπη των γραφιστών για την αρχιτεκτονική και το design των μέσων του 20ου αιώνα». Στην παλέτα των υλικών του χώρου πρωταγωνιστεί το σίδερο και το γυαλί, της εσωτερικής όψης του εργαστηρίου και της χειρολαβής της σκάλας με άμεσες αισθητικές και σχεδιαστικές αναφορές στην αθηναϊκή αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου. Στο δάπεδο διατηρήθηκε το υπάρχον μωσαϊκό. «Συμπληρωματικό στοιχείο στην ταυτότητα του χώρου έχουν τα vintage αντικείμενα τυπογραφίας από την προσωπική συλλογή των γραφιστών και η ένταξη της υπάρχουσας σύνθεσης επίπλων σχεδιασμού και κατασκευής του Κωνσταντίνου Σχοινά το 2007».

Η αρχιτεκτονική ομάδα 4κ δημιουργήθηκε το 2013 από τέσσερις νέες αρχιτέκτονες και στεγάζεται στην οδό Κανάρη 14 στο κέντρο της Αθήνας, όπου μέχρι το 2012 εδραζόταν το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Σήμερα, η ομάδα αποτελείται από τις Δέσποινα Βουτέρη, Θάλεια Νινιού, Γεωργία Πουλοπούλου. «Σε αυτή τη δημιουργική αναζήτηση η σύγχρονη σκέψη υποστηρίζεται από τη βαθιά γνώση και εμπειρία του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ο οποίος είναι παρών στο γραφείο ως σύμβουλος». Το έργο του γραφείου περιλαμβάνει μελέτες και υλοποιημένες προτάσεις εμπορικών χώρων, κατοικιών, ανακαίνισης διαμερισμάτων, καθώς και συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο 4Κ θα βρείτε εδώ.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.