Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #61: Στα πάνω ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, το γιάννη, το λόρελ και οι Arctic Monkeys.

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (13-19/5/2018).

Σταύρος Διοσκουρίδης

Συμφωνούμε ότι υπάρχουν τετρακόσια εκατομμύρια πιο σημαντικά πράγματα ν’ ασχοληθούμε αλλά ο χαβαλές που έγινε με το «γιάννη και το λόρελ» ήταν από τα πιο διασκεδαστικά viral που έχουν γίνει ποτέ. 

Η αγωνία που έχει όλος ο μιντιακός πλανήτης αν θα τα καταφέρει η Μέγκαν Μέρκλ να «επιζήσει» μέσα στην αγγλική βασιλική οικογένεια. 


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

Η δέσμη μέτρων που παρουσίασε ο δήμος της Μαδρίτης για το Airbnb. Ενδεικτικά μερικές από τις προτάσεις που αναμένεται να εγκριθούν είναι ότι οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 90 ημέρες το χρόνο όπως επίσης ότι τα σπίτια που ενοικιάζονται θα πρέπει να διαθέτουν και άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου. Στο κέντρο της πόλης, τα διαμερίσματα που διατίθενται σε τουρίστες θα πρέπει να έχουν τη δική τους είσοδο, ξεχωριστή από εκείνη των μόνιμων κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά το 95% των κατοικιών που νοικιάζονται σε τουρίστες θα βγουν εκτός αγοράς. Άντε και στα δικά μας. 

Αυτοί που μέχρι πριν από κάνα χρόνο είχαν σαν ιερό βιβλίο το «όλη η αλήθεια (sic) για τους Εβραίους» του Πλεύρη και ξαφνικά αποφάσισαν ότι αντισημιτισμός είναι η κριτική στον Νετανιάχου. Σπανίζει η ψυχραιμία όταν συζητάμε για το μεσανατολικό, αλλά τουλάχιστον ας αποφύγουμε τη γελοιότητα.


Παναγιώτης Μένεγος

Να έχεις πατήσει play, όπως είπε κι ένας φίλος, «για λίγο ειρωνικό hate-listening και σου σκάει unapologetically soft rock δισκάρα». Το Tranquility Base Hotel & Casino των Arctic Monkeys επιβεβαιώνει την semi-genius υπόσταση του Alex Turner και, για να ενδώσω στις #mousikomaxies των ημερών, αποδεικνύει την αξία του ως ώριμο, ενήλικο άλμπουμ ακριβώς επειδή δεν αρέσει σε όσους περίμεναν άλλον έναν δίσκο με ριφάκια και τραγούδια για sing-a-long στις Μαλακάσες…

https://www.youtube.com/watch?v=71Es-8FfATo

Ωραίο, δε λέω, αυτό το ξυπνητζίδικο σλόγκαν «ΕΡΧΟΜΑCΤΕ» που χρησιμοποιείτε σε κάθε σοσιαλμιντιακή ευκαιρία. Να σας θυμίσω και πώς μπήκε στο καθημερινο λεξιλόγιό μας (μετά το 03΄00”)…

 

Θεοδόσης Μίχος

Η φάση ήταν, είναι και θα είναι “Κράτα τους The Last Drive «Σε επαγγελματικό επίπεδο, με την έννοια του “professional rocker”, δεν έχουμε κάνει τρομερά βήματα από τότε που ξεκινήσαμε. Γιατί πάντα είχαμε κάτι αμφίσημο. Από τη μία το σκουλήκι που δεν μας έβαλε ποτέ να στήσουμε ένα δρόμο που θα μας εξασφάλιζε κάποια πράγματα. Από την άλλη αυτό έδινε μια αίσθηση ελευθερίας που είναι ανεκτίμητη. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας είναι που μας κάνει μετά από τόσα χρόνια να βγάζουμε νέο δίσκο και να λέμε ότι έχουμε λιγάκι μέσα μας την ίδια καύλα που είχαμε όταν βγάζαμε το πρώτο»

Αλέξης Καλοφωλιάς και Γιώργος Καρανικόλας των Last Drive στα “προβάδικα”.

Πέθανε ο Πάπας της Νέας Δημοσιογραφίας, Tom Wolfe.  The best of the funniest, the funniest of the best, όπως έγραψε ο κατά πολύ νεότερός, και επίσης πολυβραβευμένος συνάδελφός του, Tom Junod (που πριν από 5 χρόνια είχε μιλήσει στην Popaganda).


 

Πάνος Μπάρας

Η νομιμοποίηση της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Πρόκειται μία καθυστερημένη, αλλά σε κάθε περίπτωση αναγκαία κίνηση που έπρεπε να γίνει, καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον συντηρητικές και αντιδραστικές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα, που επιμένουν να παραβλέπουν τα επιστημονικά τεκμήρια και να ποινικοποιούν την ινδική κάνναβη, αγνοώντας τις πολλαπλες και ευεργετικές για τον άνθρωπο χρήσεις της.

EPA/MOHAMMED SABER

Η σφαγή αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ. Οι μαζικές δολοφονίες σε βάρος Παλαιστινίων ανδρών, γυναικών, γερόντων, παιδιών και βρεφών είναι ένα αποτρόπαιο διαρκές έγκλημα που δεν δύναται να ξεπλυθεί με συμμετοχές και νίκες σε διακρατικούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.


Ντενίσα Μπαϊρακτάρη

Οι επαναλήψεις του Mega. Δεν τις βαριέσαι ποτέ και θυμάσαι ότι αυτό το κανάλι πέραν των όσων (ορθά ίσως) του καταλογίζουν, έχει χαρακτεί βαθιά μέσα μας και οι σειρές του μας μεγάλωσαν και πιο ξέρεις ίσως συνεχίζουν να μας μεγαλώνουν, έστω και μέσα από τις επαναλήψεις

Η Ιβάνκα Τραμπ χαμογελάει πλατιά στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ, που μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αυτό το πλατύ χαμόγελο της κυρίας Τραμπ όσο περισσότερο το κοιτάζεις τόσο πιο πολύ ανατριχιαστικό σου φαίνεται. Πως μπορεί να χαμογελά τόσο πλατιά όταν λίγο πιο μακριά άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, επειδή θέλουν απλά να βγουν από αυτοί την γιαγάντια υπαίθρια φυλακή που τους έχουν κλείσει. Αυτό το πλατύ χαμόγελο στοίχειωσε όλη την εβδομάδα μου…


 

Λίνα Ρόκου

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος χορογράφος που παρουσίασε, το περασμένο Σάββατο, δική του ολοκληρωμένη δουλειά στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ, πέραν φυσικά της ιδρύτριάς του Πίνα Μπάους, από τη χρονιά της σύστασής του το 1973.  Θα δούμε άραγε το νέο του έργο και εδώ;

Μια μητέρα σκότωσε το μωρό της μόλις το γέννησε και το πέταξε στα σκουπίδια με συνεργό την μητέρα της. Στην απολογία της επικαλείται την κοινωνική κατακραυγή ως το κύριο κίνητρο της πράξης της. Δεύτερο, παρόμοιο, περιστατικό σε λίγες μόνο μέρες. Τι συμβαίνει με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Ελλάδα του 2018; Γιατί είναι τόσο δύσκολο πια να μπει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία;


 

Ζωή Παρασίδη

Ψάχνεις σειρά με μυστήριο, δράση, γρίφους και μπόλικη ίντριγκα που δεν θα την τραβήξουν για τα επόμενα εφτά χρόνια; Μάλλον δεν θα σου αλλάξει τη ζωή αλλά έχει διάρκεια οχτώ επεισοδίων που βλέπονται απνευστί. Είναι το Safe, θα το βρεις στο Netflix, είναι ένα βρετανικό δράμα γύρω από την εξαφάνιση μιας έφηβης, σειρά ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την εκπαίδευση 2017-18, την εξαετία 2010-2016, η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει χαμηλούς δείκτες συμμετοχής τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση των ΑμεΑ ηλικίας από 15 έως και 64 ετών, τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη ενώ ο δείκτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με περιορισμό/αναπηρία αγγίζει το  61,7%.


 

Ελένη Τζαννάτου

Καιρός να μιλήσουμε για τους Wussy. Indie υψηλών αξιώσεων από το Ohio (και) στο νέο τους δίσκο, What Heaven Is Like, που δικαιώνει τον Robert Christgau που τους έχει χαρακτηρίσει ολίγον τι προβοκατόρικα την καλύτερη αμερικανική μπάντα από το 2005 οπότε και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους. Στο μεταξύ, για τη φετινή Record Store Day, μεταξύ άλλων κεντήσαν στο “Getting Better” των Beatles, κατακτώντας ήδη μία θέση στα καλύτερα tracks της χρονιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=9EMuwcIfUvU

Που δεν είμαστε στις Κάννες. Όχι τίποτα άλλο, χάνουμε ταινίες σαν κι αυτές και μουσική αναμονής σαν αυτή.


 

Τζούλια Τσιακίρη

Η ζωντάνια και η καλοσύνη της παγκοσμιοποίησης όπως εκφράζεται στην έκθεση Platforms Project που τρέχει ακόμα στο κτίριο της ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256.   “To Platforms Project παρουσιάζεται φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά και έχει ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης, με την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα.” Φέτος συμμετέχουν 56 πλατφόρμες από 17 χώρες, 41 πόλεις και με περισσότερους από 600 καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο network. Η Νοτιοκορεάτισσα εικαστικός Sookyoung Huh που ζεί και εργάζεται στη Σουηδία ανταλλάσσει artist’s book με τον δικό μας πολυπράγμονα δημιουργό Αντώνη Βάθη.

Να ζει κανείς αλλά να μη ζει στη Θεσσαλονίκη.

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.