Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός όπου μετά από αρκετή περιήγηση στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, βρεθήκαμε σε μια βιομηχανική αίθουσα, όπου μας τράβηξαν μέσα οι φωνές και τα τραγούδια των παιδιών της χορωδίας των έφηβων προσφύγων

Χαρούμενες φάτσες, με πλατιά χαμόγελα τραγουδούσαν σε γλώσσες που ίσως δεν είχαν ξανακούσει, επειδή όμως η έκφραση που λέει ότι το μυαλό των παιδιών είναι σαν σφουγγάρι, ισχύει, δύσκολα καταλάβαινες ότι είχαν κάνει μόλις τρεις πρόβες.

Οι μικροί χορωδοί προέρχονται από τα Εκπαιδευτικά Κέντρα της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά, της Έλιξ και της Μετάδρασης και σε συνεργασία με μουσικούς και καλλιτέχνες, διάλεξαν τραγούδια μέσα από το βιβλίο του  World Voice προκειμένου να τα παρουσιάσουν σε συναυλία που θα δώσουν την Τρίτη 15 Μαΐου στο Ωδείο  Αθηνών.

Σε αυτό τους το ταξίδι τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών θα έχουν μαζί τους και το μουσικό ντουέτο των αδερφών Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, ο οποίες είπαν χαρακτηριστικά, ότι αυτή η εμπειρία με τα παιδιά, τους έχει ήδη διδάξει πολλά. «Στο τέλος μάλλον, θα είμαστε εμείς που θα πάρουμε μαθήματα από αυτά τα παιδιά και όχι εκείνα από μας».

H Jane Wheeler είναι μια από τις vocal leaders του προγράμματος World Voice του Vritish Council. Φωτογραφία: Μάρω Κουρή

Όπως μας είπε και η Jane Wheeler, καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος World Voice, φιλοδοξία τους είναι μέσα από την δράση αυτή, που γίνεται ως επί το πλείστον σε αναπτυσσόμενες χώρες, να ενθαρρύνουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να τραγουδήσουν. «Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους ώστε να έχουν τα εφόδια για  να μπορούν να διδάσκουν τραγούδι στα παιδιά με έναν δημιουργικό και ενθαρρυντικό τρόπο, που θα τα εμπνέει. Έτσι τα παιδιά απολαμβάνουν την μάθηση και μέσω του τραγουδιού αποκτούν πειθαρχία, μαθαίνουν να ακούνε και να συνεργάζονται το ένα με το άλλο. Αποκτούν υπομονή και περιμένουν την σειρά τους, μπορούν και χρησιμοποιούν τις φωνές τους για να εκφραστούν και μαθαίνουν τραγούδια σε πολλές γλώσσες γιατί το World Voice αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πάνω από 17 χώρες. Κάθε χώρα μας προτείνει ένα ή δυο τραγούδια που πιστεύει ότι θα αρέσουν στα παιδιά».

Στην συναυλία της Τρίτης 15 Μαΐου, οι έφηβοι θα τραγουδήσουν σε εφτά διαφορετικές γλώσσες. Κάποια από αυτά θα είναι από την λίστα του World Voice και κάποια θα είναι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως εκείνα που θα πουν με τις αδερφές Βουγιουκλή και θα είναι ένα από την Θράκη και ένα ηπειρώτικο.

Ο Νίκος Ζιάζιαρης είναι ένας από του δασκάλους του World Voice στην Ελλάδα. Φωτογραφία: Μάρω Κουρή

Άλλος ένας μεγάλος στόχος του World Voice, είναι να εκπαιδεύσει τους δασκάλους. Όχι απαραίτητα δασκάλους μουσικής αλλά δασκάλους που τους αρέσει να τραγουδάνε και θέλουν να δραστηριοποιήσουν τους μαθητές τους μέσω του τραγουδιού.

Αυτή είναι από τις λίγες φορές που το πρόγραμμα αυτό του British Council δουλεύει σε ευρωπαϊκή χώρα και η ανάγκη πρόεκυψε μετά την προσφυγική ροή, εφόσον οι Έλληνες δάσκαλοι δουλεύουν πλέον με παιδιά που μιλάνε πολλές διαφορετικές γλώσσες και ήθελαν κάτι να τα φέρει κοντά. Τί καλύτερο λοιπόν, από την μουσική; Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να απορροφούν την πληροφορία και οι γλωσσικές τους ικανότητες καλυτερεύουν μέρα με την μέρα.

Η Φανή Μώραλη είναι μία από του δασκάλους του World Voice στην Ελλάδα. Φωτογραφία: Μάρω Κουρή

Αυτό που μας έκανε πιο μεγάλη εντύπωση είναι η προσέλευση των παιδιών και η επιθυμία τους να συμμετάσχουν. Ειδικά, το πόσα αγόρια ήταν στην πρόβα. Όπως είπε και η Jane, δύσκολα τα έφηβα αγόρια 16-17 ετών παίρνουν μέρος σε τέτοιες δράσεις, αυτή η πρόβα όμως, έδειχνε το αντίθετο. Όχι μόνο τα αγόρια ήταν πολλά, αλλά ήταν και πειθαρχημένα.

Το να βλέπεις τα πρόσωπα παιδιών που έχουν βιώσει καταστάσεις δύσκολες ακόμα και για έναν ενήλικα, να φωτίζονται από ένα και μόνο τραγούδι, είναι μια αίσθηση που δύσκολα ξεχνάς.

https://www.youtube.com/watch?v=sB0TzlaaEcg

Το British Council και η UNICEF διοργανώνουν την Τρίτη 15 Μαΐου στην πρώτη συναυλία World Voice που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ω2 του Ωδείου Αθηνών με τη συμμετοχή της χορωδίας μαθητών από τα Εκπαιδευτικά Κέντρα της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά, της Έλιξ και της Μετάδρασης. Η συναυλία αρχίζει στις 20.30μμ ενώ οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή.